Marius Vizer lett a SportAccord elnöke - 2013.05.31.

A Budapesten élő Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) első embere lett a SportAccord nevű sportszervezet elnöke. A szentpétervári választáson 52–37-re győzte le Bernard Lapasset-t, a Nemzetközi Rögbi Szövetség vezetőjét – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. A sikeres választáshoz ezúton is gratulál a Magyar Judo Szövetség.

Marius Vizer (balról) a budapesti Judo Európa-bajnokságon,
Szergej Szolovejcsik az EJU és dr. Tóth László,
az MJSZ elnökének társaságában

A SportAccord olimpiai és nem olimpiai sportágakat, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörít. Kilencvenegy teljes jogú és tizenhat társult tagja van.

Marius Vizer elsősorban azzal nyerte el az elnöki posztot, hogy erősebbé és jövedelmezőbbé szeretné tenni a szervezetet. Ennek egyik jelentős lépése lenne, ha 2017-től sikerülne megrendezni négyévente az úgynevezett egyesített, egy helyszínen zajló világbajnokságot a tagok számára. Ennek kapcsán a sportdiplomata már több szponzorral tárgyalt. Elmondása szerint az esemény nem lenne az olimpia konkurenciája.

Marius Vizer a judo megreformálásában az elmúlt évek során óriási szerepet játszott, 2007 óta átszervezte a sportág teljes versenyrendszerét, évente több mint húsz eseményt (többek között világbajnokságot, World Judo Masters-t, négy Grand Slam- és kilenc Grand Prix-viadalt) rendeznek az IJF égisze alatt, ezek öt kontinens több mint százötven országába jutnak el a televízió segítségével, a legjobb judósok pedig másfél millió dollárnyi (nagyjából háromszázötven millió forintnyi) pénzdíjon osztozhatnak, erre korábban nem volt lehetőségük. A sportág az olimpiai mozgalomban is megerősítette helyét, éppen a szentpétervári NOB-ülésen lépett előre egy kategóriával a judo. Nem mellékesen a sportágnak olyan „támogatója” van, mint az IJF tiszteletbeli elnöke, Oroszország elnöke, a fekete öves judós Vlagyimir Putyin. Olyan jótékonysági programok elindítása is a nevéhez fűződik, amelyek a judosport pozitív üzenetét terjesztik, ilyen a Judo for Peace (Judo a békéért) és a Judo for Children (Judo a gyerekekért) program.

Az IJF elnöke most, a SportAccord vezetőjeként még nagyobb szerepet vállal a világ sportjában. A SportAccord főhadiszállása az olimpiai „fővárosban”, Lausanne-ban van, elnöke mindeddig a holland Hein Verbruggen volt, aki 2004 óta vezette a szervezetet és már korábban bejelentette visszavonulását. A SportAccord egy esernyő szervezet, amely az olimpiai és nem olimpiai sportágakat, a sporthoz kapcsolódó más szervezeteket, illetve a multisport események szervezőit foglalja magába.

A SportAccord eredete egészen 1921-ig vezethető vissza, akkor Paul Rousseau, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) főtitkára akkor indítványozta, hogy legyen egy olyan sportszövetségi szervezet, amely kedvezőbb pozícióból folytathat párbeszédet az olimpiai bizottsággal. 1967-ben huszonhat sportági szakszövetség gyűlt össze Lausanne-ban és napirendre tűzte a „sportszövetségek szövetségének” (GAISF) megalakítását, amelyre kilenc évvel később került sor. A GAISF Monacóban jelölte ki székhelyét, az évek során szoros együttműködést alakított ki a nyári (ASOIF) és a téli (AIOWF) olimpiai sportágak szövetségével. 2009-ben a GAISF felvette a SportAccord nevet és székhelyét áthelyezte az olimpiai fővárosba, Lausanne-ba.

„Nem volt könnyű döntés számomra. Nagyon szeretem a sportágamat, és folytatni akarom a megkezdett munkát, de a judóban tapasztaltakat hasznosítani tudom a SportAccordban is – nyilatkozta Marius Vizer, aki a sportpiac fontos szereplőjévé szeretné tenni a SportAccordot: – Megvan az elképzelésem arról, hogyan tehetjük a SportAccordot egy bürokratikus szervezetből olyanná, amely valóban segíteni tud a nemzetközi és a nemzeti sportszövetségeknek, az olimpiai és a nem olimpiai sportágaknak egyaránt. Ha együttműködünk, a sport hatalmas potenciállal rendelkezik. A SportAccord egy nagyon erős szervezet, amely még erősebbé válhat, ha a tagszervezetei együttműködnek.”

Marius Vizer tervei szerint négyévente egyesült világbajnokságot rendeznének olimpiai és nem olimpiai sportágak részére, az ötkarikás játékokhoz hasonlóan ugyanabban az országban. „Olyan nagy országokra gondolok, mint az Egyesült Államok, Oroszország, India vagy Kína, esetleg két-három közepes nagyságú ország összefogásában is létrejöhetne az esemény, komolyabb infrastrukturális ráfordítás nélkül. Mindamellett hatalmas reklámlehetőséghez jutnának így a rendező városok, országok.”

A világbajnoki koncepcióval együtt más elképzeléseket is bemutatna, ilyen többek között a Nemzetközi Sportbank, a Nemzetközi Sportbiztosító és a Nemzetközi Sportfogadás, olyan nagy cégekkel együttműködve, akik komoly tapasztalatokkal rendelkeznek ezeken a területeken.

„Olyan szervezetté szeretném formálni a SportAccordot, amely a nemzetközi, kontinentális és nemzeti sportszövetségek érdekeit képviselve működne együtt az olimpiai mozgalommal. Sok nemzetközi szövetség vezetőjével beszélgettem, s a legtöbbjük komoly lehetőségeket lát az elképzelésekben. A rendszer pénzt termelne a képzésre, a játékokra való felkészülésre, mert ismernünk kell a lehetőségeket a világ egyes országaiban, Afrikában, az ázsiai és kelet-európai országokban, vagy Amerika egyes részein.”

Marius Vizer nagy segítséget kap a tervek kidolgozásához a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségétől (ANOC). A nemzeti olimpiai bizottságok és a nemzetközi szövetségek között mindig volt egy érezhető mögöttes feszültség, amit elsősorban azon összegek elosztásából fakadtak, amelyeket az olimpia termelt ki. Az ANOC nagy segítséget nyújthat Marius Vizer terveinek elővezetéséhez, ezek ugyanis várhatóan sok kritikát kapnak majd, mondván: az egyesített világbajnokság az olimpia rivális rendezvénye lenne.

 

„Nem hiszem, hogy konfliktusokat okozna a munkám a SportAccord és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság között. Az ANOC partnereként szeretnénk megvalósítani ezt a projektet, a sport érdekében. Megoldást kell találnunk a sport, a nemzeti szövetségek finanszírozására. Ha körülnézünk a világban, minden szinten uralkodik a globalizáció, nekünk is erre az útra kell lépnünk. Biztos vagyok benne, hogy az egyesített világbajnokság nagyon sok piaci szereplő érdeklődését felkelti. Minden tiszteletem az olimpiai eszméé. Az olimpiai játékok az olimpiai eszme, a sport értékeinek legfőbb megjelenítője. Az az esemény, amit én szeretnék létrehozni, nem az olimpia ellen jönne létre, hanem azért, hogy támogassa a nemzeti szövetségeket, a gyerekek és fiatalok sportját, ami az olimpiai játékok érdekeit is szolgálja.”

Marius Vizer judoversenyző volt huszonnégy éves koráig, akkor edző lett, trénerként szép sikereket ért el, jó néhány román élversenyző formálódott a kezei alatt, többek között a 2000-ben Európa-bajnoki címet szerző 90 kilogrammos Adrian Croitoru is.

A sportvezetésbe 1995-ben kapcsolódott be, amikor megválasztották a Román Judo Szövetség elnökének, 2005-ben elnöki pozíciót szerzett az európai, 2007-ben pedig a világszövetségben. Marius Vizer – aki nyolc nyelven, köztük anyanyelvi szinten magyarul is beszél – Romániában született, osztrák állampolgár, elnöki irodája Budapesten működik.