Mészáros Anett világbajnoki ezüstérmes Tokióban - 2010.09.10.

A 70 kilogrammos Mészáros Anett ezüstérmet nyert a tokiói judo világbajnokságon, Magyarország a tizedik helyen végzett az éremtáblázaton.


Az idén Európa-bajnok, tavaly pedig vb-második Mészáros Anett a brit Megan Fletcher, a kínai Csen Fej, a spanyol Cecilia Blanco és a holland Edith Bosch legyőzése után a fináléban az olimpiai ezüstérmes, világ- és négyszeres Európa-bajnok Lucie Decosse-szal találkozott, akivel 1-1-re állt kettejük párharca.

Az első csatát tavaly, a rotterdami vb-n a Honvéd-Kipex 23 éves versenyzője nyerte, majd a francia sztár februárban, a párizsi Grand Slam-viadalon visszavágott.

A harmadik meccsen a hat évvel idősebb, 14-szeres Világkupa-győztes ellenfél kezdeményezett többet és négy értékelhetetlen akció nélkül eltelt perc után földre vitte a magyart. A leszorítást követően Mészáros – aki egy korábbi akcióban megsérült – jelezte, hogy feladja a küzdelmet, így Decosse ipponnal diadalmaskodott.

A súlycsoportjában ranglistavezető Mészáros Anett ezzel a magyar judo sport ötödik vb-ezüstjét szerezte és megismételte tavalyi vb-szereplését, amikor Rotterdamban második lett. A mostani helyezésével egyben nagy lépést tett a londoni olimpiai indulás felé.

„Reggel a bemelegítésnél megsérült a combom, egész nap fájt és zavart a meccseken. A döntőben a földharcot is részben ezért kopogtam le, nem tudtam volna kiszabadulni” – mondta Mészáros az MTI-nek.

Edzője, Toncs Péter jelezte: „Anett nem volt csúcsformában, ezzel együtt nehéz két nap van mögötte: csatlakozási problémák miatt tíz órával később, tegnap este érkezett meg Tokióba, a huszonnégy órás út során a fogyasztásra is kellett figyelnie, ráadásul reggel megsérült a lába.

Nyögvenyelős meccseken van túl, a szíve és az akarata vitte előre. Sajnálom, hogy a sérült combja akadályozta a sikeres szereplésben.”

Ami a pénteki nap többi magyarját illeti, ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC) és Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE) rögtön az első körben, míg Ledényi Levente (90, Honvéd-Kipex) és Madarász Tamás (90, Debreceni SC-SI) egy győzelemmel és egy vereséggel esett ki, s zárt egyaránt helyezetlenül.

A nyitónapon érdekelt mindhárom magyar, Hadfi Dániel (100, Honvéd-Kipex), Farkas Bálint (FJC) és Joó Abigél (KSI SE) is hamar búcsúzott Tokióban.

Az Európa-bajnok Hadfi az egy Világkupa-győzelemnél tartó, hazai színekben szereplő Takagi Kaihantól kapott ki vazarival, míg az ugyancsak 100 kilós Farkas hasonlóképpen maradt alul első mérkőzésén a cseh Lukas Krpalekkel szemben. Mivel csak a legjobb nyolc között kiesettek kerülhetnek a vigaszágra, mindketten befejezték szereplésüket a vb-n.

Az idén Eb-aranyérmes Joó (78 kg) ipponnal verte a mongol Lkhamdegd Purevjargalt, ám ezután jukóval megállította őt a korábban ugyancsak Európa-bajnok, vb-harmadik német Heide Wollert.

Szombaton Karakas Hedvig (Miskolci VSC) hetedik lett az 57 kilogrammosoknál, az idei Európa-bajnokság bronzérmese a lengyel Malgorzata Bielak, a dél-koreai Kim Dzsan Di és a kínai Vang Huj legyőzése, majd a román Corina Caprioriutól elszenvedett vereség után a vigaszágon a kubai Yurileydis Lupeteyjel szállt szembe.

A világ- és hatszoros kontinensbajnok elleni mérkőzés nem hozott értékelhető akciót, a miskolciak 20 éves büszkeségét viszont kétszer is intették, így a karibi judós nyert jukóval, Karakas pedig hetedik lett.

Gáspár Eszter (63, Miskolci VSC) egy vereséggel búcsúzott, míg Taraba Sándor (73, UTE) egy meccset nyert, az idén Eb-bronzérmes Ungvári Attila (73, Ceglédi VSE) pedig az üzbég Navruz Jurakobilov és a marokkói Farih Anasz felett aratott ippongyőzelem után vazarival kikapott az orosz Manszur Iszajevtől, így éppen csak lemaradt a vigaszágról.

Vasárnap Gorjánácz Zsolt (66, UTE) egy vereséggel fejezte be szereplését, míg Burján László (60, UTE) a perui Juan Postigos és a brit Ashley McKenzie legyőzése után kikapott az olasz Elio Verdétől és éppen hogy lemaradt a vigaszágról.

A 66 kilogrammos Ungvári Miklós (MTK-Erzsébetváros) hetedik lett, a kétszeres Európa-bajnok a lengyel Tomasz Kowalski, a portugál Pedro Jacinto, a kazah Dasztan Ikibajev és az őt megverő francia Loic Korval után, a vigaszágon az olimpiai harmadik, világbajnok Tsagaanbaatar Khashbaatarral találkozott.

A mérkőzés csak három intést hozott, ebből kettőt az MTK-Erzsébetváros 29 éves büszkesége kapott, így a mongol jukóval nyert, a háromszoros vb-bronzérmes Ungvári pedig hetedik lett.

Ezzel egyszersmind eldőlt, hogy a 15 tagú magyar küldöttség – Mészáros Anett révén – egy ezüsttel zárta a világbajnokságot, emellett Karakas Hedvig (57) és Ungvári Miklós egy-egy hetedik helyet szerzett, ezzel Magyarország a tizedik helyen végzett az éremtáblázaton.

A tokiói világbajnokság eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Matusz Endre
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás