Nagy sikerű judo könyvbemutató Budapesten - 2014.02.13.

A Croatica Kulturális, Információs és Kiadói Nonprofit Kft. rangos vendégek jelenlétében judobemutatóval egybekötött, bensőséges hangulatú könyvbemutatót tartott csütörtök délután a budapesti Horvát Gimnázium aulájában.


Őszi Szilvia fotógalériája az eseményről: KLIKK IDE!

A bemutatón részt vett többek között Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) és a nemzetközi sportszövetségeket tömörítő SportAccord elnöke, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Horvátország budapesti és Magyarország zágrábi nagykövete, illetve jelen voltak olyan neves judósok is, mint az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, a Grand Prix-győztes Krizsán Szabolcs, illetve az Európa-bajnoki bronzérmes, jelenleg az MJSZ sportágfejlesztési vezetőjeként dolgozó Csizmadia Zoltán.

„Jó ügy mellé álltunk, amikor a kultúraközvetítés eme formáját is támogattuk” – mondta dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a rendezvényén, ahol Danica Juricic Spasovic első regényének (Volim dzudo, volim Sandru) „Szeretem a dzsúdót, szeretem Sandrát” című magyar fordítását mutatták be.

A helyettes államtitkár rávilágított, hogy a regény magyar nyelvű megjelenése nemcsak az anyaország számára fontos. „Jelképes az is, hogy a szerző, Bosznia-Hercegovinában született, az újságírói oklevelét Zágrábban szerezte, s ott is tevékenykedik, a magyar nyelvű kötetének a megjelentetésére pedig egy budapesti központú horvát nemzetiségi intézmény vállalkozik. Valahogy így működhet a nemzeti szolidaritás erősítése, egy eredményes nemzetpolitika” – mondta Latorcai Csaba.

HALLGASSA MEG! Dr. Tóth László nyilatkozata
a Magyar Rádió munkatársának, Virányi Zsoltnak

 

A szerző, Danica Juricic Spasovic újságírói karrierjének a középpontjában a politikai, gazdasági témájú újságírás, a korrupcióról szóló cikkek álltak. Az első, tizenkét év alatt elkészült ifjúsági regénye viszont egy másik, sokkal ártatlanabb, de nem kevésbé izgalmas világba kalauzol, mindannyiunk számára érvényes üzenettel szól: a judo eredeti filozófiájával s a mi közép-európai viszonyainkkal egyaránt egybecsengő mondanivalót hordoz a felnőtté válásról és a megbonthatatlan barátságról.

A köszöntők után a csapatban Európa-bajnok judós, Ledényi Levente tartott tanítványaival nagy sikerű bemutatót, amelynek során elmondta: néhány éve hat apró judokával kezdtek, jelenleg több mint százhuszan judóznak a klubjában, személyes tapasztalatból mondja, hogy igaz, amit az immár magyarul is megjelenő könyv állít: a judo közösség formáló ereje segít a gyerekeknek a korukból fakadó problémáik megoldásában.

HALLGASSA MEG! Pethő Anikó óvodai-iskolai pszichológus gondolatai a könyvről

„Nem kell nagynak és erősnek lenned ahhoz, hogy győzzél, hangzott egy dzsúdóklubba való beiratkozásra hívó hirdetés felirata. A megrémült Antoniónak ez minden problémájára jó megoldásnak tűnt. A Kombol utcaiak bandájának erőszakoskodása ellen segítségre, új társaságra, erőre és önbizalomra volt szüksége. De még a klubban sem könnyű a helyzeted, ha kezdő vagy! Főleg, ha ott is azokkal a veszélyes fiúkkal találkozol, akik elől menekülsz… Egyik gond jön a másik után. Felbukkan az édes Sandra.

Ez a regény, amely tele van az első szerelmi bánat megélésével és elragadtatottságával, különböző iskolai csínyekkel, dzsúdó klubbeli trükkökkel, kitartással, bátorsággal, nehéz döntésekkel, győzelemmel, nevetéssel, és amelyben néhány könnycsepp is kicsordul, sokáig emlékezetes marad. A felnövésről és a megbonthatatlan barátságról szóló hatásos és szép történet valós események alapján íródott” – olvashatjuk az ifjúsági regény ajánlójában.

Forrás: Judoinfo.hu, Gombkötő Roland, Kormany.hu
Hanganyag: Virányi Zsolt, Magyar Rádió
Fotó: Őszi Szilvia