Grand Slam-torna Moszkvában: öt magyar érem - 2009.05.31.

Karakas Hedvig ezüst-, Csernoviczki Éva, Ungvári Miklós és testvére, Ungvári Attila, valamint Bor Barna bronzérmet nyert a 150 ezer dolláros összdíjazású moszkvai Grand Slam-viadalon.


A miskolci Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC) az előcsatározások során a kínai Vang Csint és a német Marlen Heint verte meg, majd az elődöntőben a görög Julietta Bukuvalánál bizonyult jobbnak egy jukóval. A fináléban az Ázsia-bajnok japán Macumoto Kaori várt rá, aki ugyancsak jukóval győzte le a 19 éves magyart. Karakas háromezer dollárral vigasztalódhatott.

A tatabányai Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya) Natalja Szamojlován és az ugyancsak orosz Jelena Galkinán jutott túl, ám a négy között ipponnal megállította őt az Ázsia-bajnok japán Fukumi Tomoko. Mivel a nagy versenyeken már nincs vigaszág, az elődöntő vesztesei automatikusan bronzérmet kapnak, s mellé 1500 dollárt is.

A kétszeres Eb-aranyérmes Ungvári Miklós (66, MTK-Erzsébetváros) a moldovai Viktor Szkvortov, a tádzsik Faruhuz Szobirov és az ukrán Hevor Hevorjan „testén át” jutott – három ipponnal – a négy közé, ahol jukóval kikapott az olimpiai harmadik, háromszoros Ázsia-bajnok mongol Tsagaanbaatar Khashbaatartól.

Öccse, Ungvári Attila (73, Ceglédi VSE) legyőzte az olimpiai ezüstérmes francia Benjamin Darbelet-t, majd a német Mario Schendelt és az orosz Batradz Kajtmazovot is. Az elődöntőben viszont már nem bírt az Eb-aranyérmes belga Dirk van Tichelttel.

Szombaton a többi magyar közül Burján László (60, UTE), Maros Barbara (52, KSI SE) és Szabó Franciska (63, Leányvár-Egerági Üstökös SE) egy vereséggel helyezetlenül zárt.

Vasárnap a paksi Bor Barna (+100, Atomerőmű SE) az ukrán Sztaniszlav Bondarenkót és az üzbég Abdullo Tangrijevet is ipponnal verte, majd a legjobb négy között ugyancsak idő előtt kikapott a háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok orosz Alekszandr Mihajlintól.

A többiek közül Csoknyai László (81, Atomerőmű SE), ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Madarász Tamás (90, Debreceni SC-SI), Farkas Bálint (100, Honvéd-Kipszer) és Hadfi Dániel (100, Honvéd-Kipszer) egyaránt helyezetlenül zárt.

(Forrás: Magyar Távirati Iroda, fotó: IJF, Záhonyi Tamás)
.