Olimpiai kvótát ér az ezüstérem - 2009.08.10.

A Papp László Sportarénában zajló ifjúsági világbajnokság zárónapján három versenyzőnk is közel járt ahhoz, hogy bekerüljön a legjobb nyolc közé, ám ez végül csak a nehézsúlyú Kerstner Róbertnek (+90, Titán JC-Leányvár) sikerült.


Kerstner Róbert román és bosnyák ellenfelét legyőzve érte el a negyeddöntőt, ott azonban kikapott izraeli riválisától, majd a vigaszágon egy dél-koreai dzsudokától is vereséget szenvedett, s így a hetedik helyen végzett.

A torna zárónapján Hegedűs Botond (90, Kaposvári SI), Kalydy Patrícia (70, Pollák DSE) és Gila Nóra (+70, Pollák DSE) helyezetlenül zárt.

Az első ifjúsági világbajnokságon 74 ország 530 versenyzője lépett tatamira, a magyar válogatott egy ezüstérem mellett egy ötödik és három hetedik helyezést ért el.

“A Magyar Judószövetséggel rendeztünk már ifjúsági Európa-bajnokságot, junior kontinensbajnokságot, kontinensek közötti Világkupát, junior-világbajnokságot és csapat Eb-t is, de ez a mostani verseny sikerült a legjobban, ezt a nemzetközi szövetség elnöke, Marius Vizer is megerősítette. Az IJF technikai vezetője egyenesen olimpiai szintűnek minősítette a rendezést – értékelt dr. Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke.

– Nagy öröm számomra, hogy ennek a korosztálynak rendezhettük meg az első világbajnokságát, nekik még nem volt alkalmuk ilyen szinten versenyezni, annak is örülök, hogy egy ilyen színvonalas eseményt adhattunk a magyar sportnak, amelyen a jövő olimpikonjai szerepelhettek, s amely a jövő évi ifjúsági olimpia kvalifikációs tornája volt. Az, hogy hetvennégy ország képviseltette magát, már jelzi, hogy ez egy igen komoly, életképes kezdeményezés, amelynek lesz folytatása, 2011-ben Kijev lesz a házigazda.

Különösen örülök neki, hogy az ifjúságiaknak rendezhettünk világbajnokságot, mert az elmúlt mozgalmas időszakban viszonylag kevés figyelem jutott erre a korosztályra. Amikor megkaptuk az ifi vb rendezési jogát, próbáltuk felgyorsítani a folyamatokat, több figyelmet és lehetőséget adtunk ennek a korosztálynak, s összevetve a nemzetközi mezőny teljesítményével dicséretesek az elért eredményeink, az ezüstérem, az ötödik hely és a három hetedik hely, gondoljunk csak bele, egy ötödik helyezéshez is négy győzelmet kellett elérni.

Örömmel jelenthetem be, hogy Tóth Krisztián ezüstérme olimpiai kvótát jelent Magyarország számára, a szingapúri dzsúdóversenyeken egy férfi és egy nő képviselhet egy-egy országot, az már bizonyos, hogy Tóth Krisztián indulhat az első ifjúsági olimpián. Úgy tudom, ez az első kvótája Magyarországnak.

S még egy szép eredmény: a példa értékű rendezéssel nagy lépést tettünk egy álmunk megvalósítása felé. Négy év múlva, vagyis 2013-ban felnőtt világbajnokságot szeretnénk rendezni, úgy gondolom, megfelelő támogatás mellett komoly esélyünk nyílt arra, hogy jövőre elnyerjük a rendezés jogát!”

Záhonyi Tamás (IJF) képei a világbajnokságról: KLIKK IDE!