Öt éremmel zárta válogatottunk az ifjúsági Európa-bajnokságot! - 2017.07.03.

Negyvenkét ország összesen négyszázharminc judósa vett részt az ifjúsági Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben. A tizenkilenc fős magyar válogatott öt éremmel és négy pontszerző helyezéssel zárta a kontinensbajnokságot.


Az ifjúsági Európa-bajnokság magyarokról készült fotóiért: KLIKK IDE!


Arany a nyitányon

Magyar szempontból nagyszerűen kezdődött az ifjúsági Európa-bajnokság Kaunasban. A nyitónapon Özbas Szofi aranyérmet nyert, Feczkó Csanád pedig, megismételve tavalyi szereplését, a második helyen végzett. Amellett három pontszerző helyezést is elértek versenyzőink.

A Kaunasban zajló ifjúsági Európa-bajnokság első napján tíz magyar versenyző lépett tatamira, közülük hárman sikerrel vették az első etapot, és az elődöntőbe jutottak. Közülük az 50 kilogrammos Feczkó Csanád és az 52 kilogrammban szereplő Özbas Szofi remeklésében joggal reménykedhettünk, hiszen tavaly mindketten ezüstéremmel zárták a kontinensviadalt. A 60 kilogrammosok mezőnyében küzdő Szeredás Botond elődöntője azt követően már nem volt váratlan, hogy az Eb előtt beszélgettünk a keretedzőkkel. A fiúkat vezető Bíró Norbert ugyanis elmondta, Botond esetében az idén érett be az elvégzett rengeteg munka.

A dobogóra végül mégsem állhatott fel a Nippon Sport JC versenyzője, az elődöntőben az azeri Vuszal Ibrahimov ippont érően dobta el, a bronzéremért vívott harcban pedig a vigaszágról érkező másik azeri tréfálta meg a magyar fiatalt. Botond fél perc elteltével vazari értékű dobással előnybe került, de Davud Abaszli szinte azonnal válaszolt. A gyors egyenlítésnél is nagyobb bajt jelentett, hogy a vazari értékű dobást követően kibontakozó földharcban Botond fölött maradt, és addig ügyeskedett, amíg fojtással feladásra kényszerítette ellenfelét. Szeredás Botond így az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Feczkó Csanád az elődöntőben ugyanolyan magabiztosan küzdött, mint az azt megelőző két mérkőzésén. Aztán némi földharcot követően leborította magáról az örmény Jurij Izraelijant, és felállt, hogy folytassa a küzdelmet. Csakhogy a vezetőbíró jelezte, videózás következik. Hosszú percek után megszületett az ítélet: az örmény a hátára érkezett, ipponnal győzött a Miskolci VSC versenyzője. Izraelijan sportemberhez méltatlan módon fogadta a vereséget, hosszú ideig nem hagyta el a küzdőteret, sőt meghajolni sem volt hajlandó. Végül úgy kellett leterelni a tatamiról.

A döntőben a verseny elsőszámú kiemeltje, az orosz Georgij Tretyakov volt Csanád ellenfele. A mérkőzés egyenlő erők küzdelmét hozta, négy perc alatt egyikük sem tudott pontot érő akciót végrehajtani. Jöhetett tehát a hosszabbítás, amelyben az orosz volt előnyben, hiszen a magyar fiút kétszer intették, a harmadik pedig már leléptetést ért volna. Így fáradhatatlanul mennie kellett előre, hogy aktívnak tűnjön. A ráadásban egyre-másra peregtek a percek, érvényes akciót azonban továbbra sem láthattunk. Aztán az egyre jobban fáradó magyar fiút 5 perc 33 másodperc elteltével Tretyakov lefojtotta, így ért véget az összesen kilenc és fél percnél is tovább tartó csata. Feczkó Csanád a tavalyi ezüstérme után újra a dobogó második fokára állhatott, aminek nem örült túlzottan. Néhány nap elteltével azonban talán már ő is értékeli a tényt, miszerint két éve a kontinens elitjébe tartozik korosztályában.

A ceglédi Özbas Szofi Feczkó Csanádhoz hasonlóan sikerrel vette az elődöntőt, ráadásul a harmadik mérkőzését nyerte ipponnal. Az osztrák Lisa Grabner és az olasz Federica Silveri után az orosz Natalja Jelkina sem bírta végig a négy percet a magyar versenyző ellen. A fináléban az izraeli Gefen Primo következett, aki ugyan lábon hordta ki a mérkőzést, de Szofi esélyt sem adott neki. A magyar cselgáncsozó vazari értékű dobásával előnybe került, amelyet aztán magabiztosan őrzött, ráadásul ellenfelének vigyáznia kellett a veszélyes kontrákra is. Primo bármit próbált, hatástalan maradt, így a gongszó pillanatában Özbas Szofi Európa-bajnok volt! A tavalyi második helyezés után csak egyetlen helyet lehetett javítani, ő pedig megcsinálta.

A magyar csapatból még két lány végzett pontszerző helyen, méghozzá az egyaránt 44 kilogrammban szereplő Kardos Tímea és Klein Dorina. Mindketten a negyeddöntőben szenvedték el első vereségüket, így a vigaszágon folytathatták. Ott az első siker után alulmaradtak – Tímea versenyének ippon értékű dobás, Dorináénak három intést követő leléptetés vetett véget –, így a hetedik helyen fejezték be a küzdelmet.

A fiúk között Vida András és Naji Dávid, a lányok mezőnyében Harmath Eszter, Varga Brigitta és Kármán Andrea helyezetlenül zárt. Az előbbi négy versenyző egy, az utóbbi két győzelmet könyvelhetett el.


Ezüstös szombat

A magyar judósok két ezüstérmet nyertek a Kaunasban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján. A 81 kilogrammosok között Tóth Benedek, a +90 kilogrammosok mezőnyében a címvédő Sipőcz Richárd jutott el a döntőig, ott azonban mindkettejüket megállították.

A nyitónapi két érem után hasonló folytatásban reménykedtünk a litvániai Kaunasban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján. Ezúttal a fiúk tettek ki magukért igazán: késő délután két magyarnak is szurkolhattunk a döntőben.

A 81 kilogrammosok között Tóth Benedek egészen magabiztosan menetelt az elődöntőig, mindhárom mérkőzését ipponnal nyerte. A döntőbe jutásért alaposan megküzdött a grúz Ilja Szulamanidzével, a pont nélkül zárult négy perc után jöhetett a hosszabbítás. A második perc elején aztán a grúz begyűjtötte a harmadik figyelmeztetését is, így a Rákosvidéke Hajtós DSE versenyzője döntőbe jutott. Ott a török Mert Sismanlarral sokáig kiegyenlített küzdelmet vívott, ám az ellenfél tíz másodpercen belül kétszer is eldobta Benedeket, a két vazari értékű akció pedig eldöntötte a mérkőzést. A magyarnak az ezüst jutott, amit szomorúan vett tudomásul, de a dobogón már tudott mosolyogni is.

A nehézsúly, vagyis a +90 kg címvédőjétől, Sipőcz Richárdtól mi is és ő maga is elvárta a döntőbe jutást. Erőnyerőként kezdett, így csak két mérkőzést kellett vívnia az elődöntőbe jutásért – mindkettőt ipponnal zárta le. Az elődöntőben az azeri Mahhammad Abdullajev sem bírta ki négy percig a Győri AC versenyzőjével szemben, aki így a címvédés küszöbére került. Ahhoz a Ricsinél magasabb és ránézésre jóval súlyosabb orosz David Babajanon át vezetett az út. Bár a magyar próbálkozott becsülettel, nem sikerült pontot szereznie, de legalább az ellenfelének sem, így jöhetett a hosszabbítás. Az aranypontot azonban az orosz szerezte meg, némi földharcot követően: Ricsi éppen próbálta a hason fekvő oroszt megfordítani, amikor az fölborította. A címvédés elmaradt, az ezüstérem nekünk szépen csillog, remélhetőleg hamarosan Sipőcz Richárdnak is. Ráadásul a győri EYOF-on és a chilei világbajnokságon lehet javítani…

A nap még három magyar pontszerzést hozott, a 90 kilogrammosok között Tóth Csaba egy győzelem és egy vereség után a vigaszágra került, ahol szépen menetelt. Két győzelem után már csak egy lépés választotta el az éremmérkőzéstől, de a koszovói Spat Zeka megállította a Pénzügyőr SE judósát, aki így hetedikként zárt. A 70 kilogrammban érdekelt Gergácz Enikő és a +70 kilogrammban versenyző Faragó Petra szintén vigaszágra jutott, de ott rögtön vereséget szenvedett. Kilencedikként fejezték be a versenyt. Az 57 kilogrammosok között Nyíri Nikolett szintén kapott esélyt a vigaszágon, de ő sem tudott élni vele, így helyezetlen maradt, akárcsak Nerpel Gergely, Vég Zsombor és Maróti Alexandra.

Ifjúsági Európa-bajnokaink

Fürjész István (1978)
Baczkó Bernadett (2002)
Bor Barna (2002)
Mészáros Anett (2003)
Karakas Hedvig (2005)
Juhász Ádám (2005)
Maros Barbara (2006)
Karakas Hedvig (2006)
Dávid Zsuzsa (2006)
Maros Barbara (2007)
Gercsák Szabina (2013)
Sipőcz Richárd (2016)
Özbas Szofi (2017)


Újra csapatezüst

A magyar fiúválogatott, megismételve tavalyi bravúros szereplését, ezüstérmet nyert a Kaunasban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság csapatversenyében, míg a lányok ezúttal helyezetlenül zártak.

A Kaunasban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság utolsó napja a hagyományoknak megfelelően a csapatversennyel zárult. A magyar válogatott mindkét nemben részt vett a küzdelemben. A szakvezetés mindkettőtől pontszerzést várt, amelyre azért a tavaly ezüstérmes fiúcsapatnak volt nagyobb esélye, még ha nem is ugyanabban az összetételben szerepelt, mint egy évvel ezelőtt. Sipőcz Richárdot ezúttal sérülése akadályozta meg a versenyzésben.

A fiúknak a törökök elleni nyolcaddöntője nem úgy kezdődött, ahogy vártuk, hiszen a 60 kilogrammosok küzdelmében Szeredás Botond az 55 kg egyéni Európa-bajnokától, Mihrac Akkustól, a 66 kilogrammosok összecsapásában Naji Dávid Bajram Kandemiről szenvedett vereséget ipponnal. A 73 kilogrammos meccsen Nerpel Gergely életben tartotta a magyar reményeket, a hosszabbításban Muhammet Koc begyűjtötte a harmadik intését, így leléptették. Aztán Tóth Benedek a 81 kilogrammosok csatájában kiegyenlített, visszavágott az egyéni küzdelem döntőjében őt legyőző Mert Sismanlarnak. Így a +81 kilogrammosok mérkőzésén múlt minden, aki azt az összecsapást nyeri, az a csapattalálkozó győztese. A könnyebb Tóth Csaba odavágta a tatamira Ömer Aydimet, az ippongyőzelemmel a magyarok 3-2-re nyertek.

A negyeddöntőben a lengyelek következtek, nyitásként Szeredás Botond két vazari értékű dobással felülmúlta Jakub Biedrzyckit. Naji Dávidot leszorította Jakub Pankowski, így máris egyenlő volt az állás. Nerpel Gergelyt egyetlen vazarival múlta felül Adam Stodolski, így a lengyelek a győzelem kapujába léptek. Tóth Benedek visszahozta a meccsbe a mieinket, Bartosz Szaniawszkit három intés után leléptették. Így megint Tóth Csaba kezében volt a döntés, a Pénzügyőr SE versenyzője pedig feltörölte a tatamit Norbert Slusarzzal: két vazari értékű dobás bemutatása után leszorítással vetett véget a küzdelemnek. A magyar csapat újabb 3-2-es sikere elődöntőt ért.

Az elődöntőben következett minden idők egyik leggyorsabban eldőlt csapatmérkőzése. Másfél perc sem telt el, és a magyar válogatott máris döntőbe jutott a lettek ellen. Kezdésnek Szeredás Botond 9 másodperc után a földhöz vágta Vladimirs Romaskinst. A 66 kilogrammosok között nem álltunk ki, így Artjoms Galaktionovs csak meghajolni jött fel a tatamira. Nerpel Gergely 19 másodperc után dobta el ipppont érően Renars Hansot, Tóth Benedek pedig a bemutatkozó vazarija után 49 másodperc elteltével leszorította Daniels Kulissot, így a csapatunk 3-1-re máris győzött. Tóth Csaba tét nélkül mérkőzött Vladlens Jarockis ellen, a letteknek némi vigaszt jelenthetett versenyzőjük leszorítással elért győzelme. A 3-2-es magyar siker döntőt ért, a fiúk megismételték a tavalyi együttes bravúrját.

A fináléban, akárcsak tavaly, most is a grúzok vártak a mieinkre. Az ellenfél akceleráltabb csapatában két egyéni Európa-bajnok és egy bronzérmes versenyzett, és a másik két judós is pontszerző helyen zárt. Vérmes reményeink így nem lehettek, a tisztes helytállás mellett a pontszerzés lehetett a cél.

Szeredás Botond nagy csatában, vazarival alulmaradt Saba Kapanadzéval szemben, a 66 kilogrammban pedig ezúttal sem tudtunk kiállni, így Mikeili Bakbakasvili küzdelem nélkül győzött. Nerpel Gergely óriásit küzdött Lasa Bekauri ellen, a mérkőzés utolsó másodpercében végül ippont ért el a grúz, ezzel már el is dőlt a finálé (3-0). Tóth Benedek aztán megszerezte a becsületpontot, Gocsa Gacsviliani a hosszabbításban begyűjtötte harmadik intését, így leléptették. A végén Tóth Csabát gyorsan eldobta Levan Cselidze, a grúzok így 4-1-re nyerték a finálét, de a magyar ezüstérem a tavalyihoz hasonlóan gyönyörűen csillog.

A leányválogatott szereplése már nem volt ilyen fényes. A nyolcaddöntőben a franciák ellen léptek tatamira a magyarok, akik túl nagy falatnak bizonyultak. A 48 kilogrammosok között Varga Brigitta győzelemmel kezdett, miután a passzív Anais Perrot begyűjtötte három figyelmeztetését. Az 52 kilogrammosok mérkőzésén az egyéni Európa-bajnok Özbas Szofit egyszer vazarit érően dobta el Faiza Mokdar, ami döntőnek bizonyult. Az 57 kilogrammosok csatájában Maróti Alexandra leszorította Estelle Courtat-t, a 63 kilogrammosok meccsén azonban Nyíri Alexandrát 17 másodperc után a hátára dobta Lucie Jarrot. Így a +63 kilogrammosok összecsapása döntött, amelyen Laura Fuseau leszorította Faragó Petrát, és ezzel a franciák 3-2-re nyertek.
A magyar lányok a vigaszágon folytathatták, ahol az osztrákokkal kerültek szembe. Varga Brigitta már két vazarival vezetett Anika Schicho ellen, de az ellenfele vert helyzetből leszorította. Lisa Grabner szintén földharcban győzött az Özbas Szofit váltó Kármán Andrea ellen. Maróti Alexandra szépített, harminc másodperc alatt, szintén földharcban győzött Laura Kallinger ellen. Anna-Lena Schuchter aztán felülmúlta Nyíri Nikolettet: a harmadik, vazarit érő dobása után leszorította . Így Faragó Petra és Marlene Hunger mérkőzésének már nem volt tétje, de a magyar versenyző leszorítással győzött. A mérkőzést azonban az osztrákok nyerték 3-2-ra, így a magyar csapat helyezetlenül zárt.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: EJU, Carlos Ferreira