Öt versenyzőnk is hetedik lett az asztanai világbajnokságon - 2015.08.29.

Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Ungvári Miklós, Tóth Krisztián és Bor Barna egyaránt a hetedik helyen végzett az Asztanában megrendezett világbajnokságon. A kazahsztáni eseményen 120 ország 723 judósa lépett tatamira, az éremtáblázat élén Japán végzett (6 arany, 4 ezüst, 5 bronz), megelőzve Franciaországot (2, 2, 2) és Dél-Koreát (2, 0, 3).

A női 48 kilogrammosok küzdelmeiben negyvenen vettek részt, köztük volt olimpiai bronzérmesünk, a kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva. Az Ippon Judo Tatabánya 28 esztendős judósa kiemeltként erőnyerő volt az első fordulóban, majd egy percen belül ipponnal legyőzte ecuadori Cobos-t. A harmadik fordulóban már nehezebbnek ígérkező ellenfelet kapott, a románok korábbi ifjúsági Európa-bajnoka, Violeta Dumitru sem tudta feltartóztatni Csernoviczki Csaba tanítványát, itt másfél perc alatt, ugyancsak ipponnal lett vége a meccsnek.


A román Violeta Dumitru is kapitulált Csernoviczki Éva (kékben) ellen

A negyeddöntőben az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes argentin Paula Pareto következett. A felek jól ismerték egymást, két nemzetközi versenyen Csernoviczki Éva nyerte kettejük párharcát, ám a 2008-as pekingi olimpián éppen az akkor berobbanó argentin ütötte el a továbbjutástól a tatabányai csillagot. Pareto júniusban Budapesten is letette a névjegyét, ő nyerte meg a 48 kilogrammosok küzdelmeit a magyar fővárosban megrendezett Grand Prix-n.

Csernoviczki Éva kezdett harcosabban, s véleményezhető módon éppen ő kapta az első intést. Ez sem zökkentette ki a magyar versenyzőt, a második percben sikerült egyenlítenie. A folytatást szívesen felednénk, Pareto olyan gyorsan ugrott be a magyar lány alá, hogy már nem lehetett az ippont kivédeni. Utóbb kiderült: Évi a világbajnokkal szemben maradt alul, Paretót ugyanis ezen a napon senki sem tudta megállítani…

A vigaszágon is egy világbajnok, a címvédő Kondo Ami várt indulónkra. Ezúttal is Csernoviczki Éva volt a kezdeményezőbb, azt az akciót is ő indította, ami után sajnos nem sikerült kimenekülni a leszorításból – így a 2009-ben világbajnoki bronzérmes Csernoviczki Éva a hetedik helyen végzett, 2007 és 2014 után pályafutása során harmadik alkalommal.

„Én indítottam egy nagy belső horgot, földre kerültünk, és mivel a japán jó földharcos, ki tudta szedni a lábát, ebből jött a leszorítás – nyilatkozta némi elkeseredettséggel az MTI-nek Csernoviczki Éva. – Picit még bennem volt az argentintól elszenvedett vereség, az egy nyerhető meccs volt, ott is egy pillanatnyi kihagyás következtében előzött meg, és végigvitte az akciót. Ráadásul tulajdonképpen könnyebb lett volna azon az ágon végigmenni, mint a vigaszágon, itt nehezebb meccsek voltak.”

Édesapja és edzője, Csernoviczki Csaba már a riói kvalifikáció szempontjából is elemezte a történteket: „Ez a hetedik hely több pontot ér, mint egy Grand Prix-bronzérem, ezzel együtt több volt ebben a világbajnokságban. Évi jól felkészült, sajnos becsúszott két figyelmetlenség, ami ezen a szinten már nem fér bele. Az olimpiáig kijavítjuk ezeket a hibákat. A kvalifikációs rangsorban Évi jelenleg a hetedik helyen áll, kell még dolgozni, de úgy gondolom, hogy a kijutással nem lesz probléma. Külön fel kell majd készülnünk a riói riválisokból, és a koncentrációs készségét kell tovább, akár tízpercesre is nyújtani.”

Az asztanai világbajnokság egyéni küzdelmeinek második napján Zámbori Bence képviselte a színeinket, a 66 kilogrammos judós egy győzelemmel és egy vereséggel a legjobb harminckettő között búcsúzott a további küzdelmektől.


Zámbori Bence (kékben) a legjobb harminckettő között búcsúzott

Tudtuk, hogy ebben a súlycsoportban bravúrra lenne szükség ahhoz, hogy a Budaörsi SC korábbi U23-as Európa-bajnoka sok pontot gyűjthessen az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Sajnos a bravúr nem sikerült.

Zámbori Bence az első fordulóban a lengyel Beta ellen kezdett, őt már korábban is sikerült legyőznie, ezúttal is ipponnal lépett át rajta, méghozzá leszorítással. A második körben az ukrán Hacsaturjan következett, aki a világranglistán messze a magyar versenyző mögött állt, ám ezen a napon jobbnak bizonyult.

A legjobb harminckettő közé jutásért a világbajnokságon 72 pontot adnak, ami magasabb, mint egy European Open-ezüstért járó pontszám, de ezzel csak egy aprócska lépést sikerült tenni az olimpiai álmok eléréséért.

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós és az 57 kilós Karakas Hedvig egyaránt a hetedik helyen végzett az asztanai világbajnokság harmadik versenynapján. Mindkét magyar judós nagy lépést tett a 2016-os riói olimpián való részvétel felé.


Ungvári Miklós (fehérben) ötödször jutott be a legjobb nyolc közé a világbajnokságon

 

Ungvári Miklós a világranglistán elfoglalt nyolcadik helyének köszönhetően kiemelt volt a sorsolásnál, s bár egy világbajnokságon nincs „jó sorsolás”, a sors annyiban mégis kegyes volt, hogy igazi klasszist az első körökben nem sodort a magyar versenyző útjába.

A Közgép-Ceglédi VSE csillaga az első fordulóban erőnyerő volt, a másodikban pedig egy jukóval legyőzte az izraeli Butbult. A következő körben a portugál Alvest is ilyen különbséggel búcsúztatta (a meccs hajrájában a rivális balhorga a magyar judós jobb szeme fölött csapódott be, ezért a folytatásban Ungvári Miklósnak turbánt kellett viselnie), majd a legjobb nyolc közé jutásért a fehérorosz Romancsuk földharcban kapitulált.

Következett a negyeddöntő, már egy igazi nagyágyú, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok japán Nakaja Riki ellen. Bíró Tamás tanítványa tíz perces türelmi idő után lépett újra tatamira (ennyi telt el mindössze a Romancsuk elleni meccs után), a japán címvédő azonban csöppet sem volt türelmes, ráadásul Ungvári Miklós legerősebb fegyverét, a földharcot fordította ellenünk, leszorította olimpiai ezüstérmesünket.

Ungvári Miklós – aki már háromszor (2005-ben, 2007-ben és 2009-ben) állhatott a világbajnoki dobogó harmadik fokán – a vigaszágon folytathatta, a mongol Ganbaatar ellen. Az ellenfél kétszer jutott el a kontinensbajnoki dobogóig, s egyszer, 2012-ben a ceglédi judósnak már sikerült őt legyőznie.

Sajnos most nem sikerült. Pedig a mongol meglehetősen statikus judót mutatott, ám Ungvári Miklós egyik dobási kísérletét megkontrázva jukónyi előnyhöz jutott, amit már nem is engedett ki a kezéből. A hajrában a magyar versenyző még azt jelezte, hogy a mongol lábra fogott, de a bíró másként látta, elúszott így a bronzmeccs.

A harmincnégy esztendős Ungvári Miklós ezzel a hetedik helyen zárta a világbajnokságot, ami egyrészt sokat ér, hiszen a hetedik helyért kapott 144 ponttal megerősítette helyét az olimpiai kvalifikációs rangsor élmezőnyében, 840 pontjával gyakorlatilag riói indulónak tekinthető, másrésztjelzi, hogy új súlycsoportjában is számolni kell majd vele az ötkarikás játékokon!


A huszonöt esztendős Karakas Hedvig (kékben) az osztrák Sabrina Filzmoser
legyőzésével jutott be a legjobb nyolc közé

A női 57 kilogrammosok küzdelmeiben Karakas Hedvig Peking olimpiai bajnoka, az olasz Quintavalle ellen mutatkozott be. Nem volt számára ismeretlen ellenfél, még „fénykorában” is sikerült ellene nyernie, nagy erőfeszítések árán most is Toncs Péter tanítványa jutott tovább – eggyel kevesebb intést kapott, mint az olasz.

A BHSE 2009-es világbajnoki bronzérmese a kolumbiai Amaris ellen aranypontos csatában egy intéssel nyert, majd a harmadik meccsén, az osztrákok kétszeres vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok judósa, Sabrina Filzmoser ellen is hosszabbításban csikarta ki a győzelmet.

Karakas Hedvig alaposan elfáradva, míg ellenfele, az olimpiai ezüstérmes Corina Caprioriu alig négy pernyi küzdelemmel a háta mögött, üdén érkezett a negyeddöntőbe. Ahol Hédi kezdett jobban, sőt, egy jukóval meg is szerezte a vezetést. Már úgy látszott, ki is bekkeli a hátralévő rövid időt, ám nyolc másodperccel a vége előtt egy szőnyegszéli helyzetben összekapaszkodott a románnal, aki a hátára borította. A bíró vazarit adott az akcióra, amit végül ipponra módosítottak, így Caprioriu jutott be az elődöntőbe.

Nekünk maradt a vigaszág, nem sok örömmel: az amerikaiak olimpiai bronzérmese, Marti Malloy végig lefogta Karakas Hedvig jobb kezét, majd vazarival előnyt is szerzett, amire a magyar judós nem tudott válaszolni.

A BHSE olimpiai ötödik helyezett versenyzője így hetedik lett az asztanai világbajnokságon, ezzel ő is nagy lépést tett Rio de Janeiro felé. Karakas Hedvig helyzete egyelőre nem olyan egyértelmű, mint Ungvári Miklósé, de kedvező pozícióból folytatja, a kvalifikációs időszakból hátralévő nyolc hónapban még egy-két jó eredménnyel véglegesítheti brazíliai repülőjegyét.

„Hédinek most is fáj a térde, és a felkészülés során is zavarta. Keresztszalagja nincs, ráadásul a belső oldalszalag is megsérült. Otthon megbeszéljük, hogy vállalja-e a műtétet, ami legalább féléves kihagyást jelentene – nyilatkozta az MTI tudósítójának, Matusz Endrének Karakas Hédi edzője, Toncs Péter. – Ezzel a száznegyvennégy ponttal picit feljebb lép a tizedik helyről, de ha most kiesik egy időre, mögötte is jó judósok kopogtatnak a kvótáért. Most bemehetett volna a négy közé, a román ellen a végén egy kis kihagyáson múlt.”

Miután kifújta magát, Karakas Hedvig úgy összegzett, hogy formán kívül, szívvel-lélekkel küzdötte végig a napot, és a hosszabbításos meccsek sokat kivettek belőle. „Egyelőre elég mérges vagyok magamra a Caprioriu elleni meccsért, ahol kevéssel a vége előtt estem egy vazarit. Ezt elrontottam. Otthon eldöntjük, hogy hogyan tovább. 2012-ben már volt egy ilyen térdműtétem, nagyon nehéz volt utána visszajönni…”

Három judósunkért szoríthattunk a világbajnokság negyedik napján, közülük Csoknyai László a legjobb tizenhat, Krizsán Szabolcs pedig a harminckettő között búcsúzott, Szabó Franciskának nem sikerült mérkőzést nyernie. A 81 kilogrammosok között élesedik a harc Rióért.Csoknyai László (fehérben) Asztanában beelőzte hazai riválisát, Krizsán Szabolcsot

 

A 81 kilogrammosok küzdelmeiben két magyar judósért szoríthattunk, közülük a londoni olimpikon Csoknyai Lászlónak ment jobban ezen a napon. Az Atomerőmű SE judósa előbb a világbajnoki bronzérmes francia Alain Schmitt, majd a tadzsik Alimardonov ellen nyert ipponnal. Hangyási László tanítványának a legjobb nyolc közé jutásért a világbajnoki címvédő, a háromszoros Európa-bajnok, hosszú ideje világranglista-vezető grúz Avtandil Csrikisvili állta az útját, a nyitómeccsnél is nagyobb bravúr kellett volna a legyőzéséhez.

„Sajnálom ezt a mai napot, Laci bácsi nagyon összerakott fizikailag és technikailag is – kezdte értékelését Csoknyai László az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának, Matusz Endrének. – Az első meccsemen világbajnoki bronzérmest vertem meg, a harmadikon jött a világbajnok, és itt egyszerűen nem lehet hibázni. Gyűjtöttem ma skalpokat, de eljár felettem az idő, és szeretnék úgy elmenni ebből a sportból, hogy letettem valamit az asztalra.”

A világranglistán 24. versenyző kifejtette, a grúz címvédő ellen az volt a taktika, hogy odamegy és felszabadultan verekszik, hiszen az ellenfelet nyomhatta a tét. „Olyanokat fordultam, amiből más esett volna, a végén is bementem csípőre, azt hittem, ő esik, erre becsavart. Ő ettől világbajnok” – elemezte a meccset Csoknyai.

Edzője, Hangyási László kifejtette, továbbra is nyílt az olimpiai kvalifikáció, mivel tanítványa még sok pontot gyűjthet a júniusig tartó menetelésben.

„Laci nagyon nehéz sorsolást kapott, de a harmadik meccsen is volt keresnivalója. A grúz srác olyan, mint a macska, mindenből ki tud fordulni, ezt használta ki a mostani meccs végén is” – tette hozzá Hangyási László.

A másik indulónk, Toncs Péter versenyzője, az Eb-bronzérmes Krizsán Szabolcs a szerb Majdov ellen csikarta ki a továbbjutást, ám az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, a világranglista második helyén álló kanadai Antoine Valois-Fortier ellen már nem volt ellenszer, vazarival győzött a BHSE judósa ellen, így utóbbi jutott be a legjobb tizenhat közé.

Bár egyik judósunknak sincs oka szégyenkezni, hiszen a világ jelenlegi legjobbjaitól kaptak ki, a nap nyertese a mieink közül Csoknyai László lett, a világbajnokságon szerzett olimpiai kvalifikációs pontokkal átvette a vezetést a magyarok „háziversenyében”: Asztana előtt még három judósunk is kvalifikációs helyen állt, közöttük most Csoknyai László (536 pont), Krizsán Szabolcs (523), Ungvári Attila (396) a sorrend. Komoly csata várható Rióért a hátralévő nyolc hónapban!

A nőknél a 63 kilogrammos Szabó Franciska volt a nap magyar indulója, de sajnos csak egy meccsig tartott a szereplése. A Békés Megyei Kano JSE versenyzője a dél-koreai Bak ellen intéssel hátrányba került, ám kevéssel a meccs vége előtt sikerült „egyenlítenie”. A hosszabbításban kétszer imitált indítást a koreai, harmadszor viszont a magyar versenyző próbálkozott, a földre érkezésből azonban Bak azonnal leszorítást indított, ezt pedig lekopogta Szabó Ferenc lánya-tanítványa.

Az Asztanában zajló világbajnokság ötödik napján hat versenyzőnk lépett tatamira, közülük a világranglistát vezető Tóth Krisztián jutott be egyedül a délutáni programba, s végül a hetedik helyen zárta a tornát. Ez volt a magyar küldöttség negyedik hetedik helye Kazahsztánban.Tóth Krisztián (fehérben) hetedik lett az asztanai világbajnokságon

 

Nem kezdődött jól számunkra a nap, hiszen az egyik titkos esélyesünk intésekkel kikapott és búcsúzott, majd a meccs után elsősorban önmagára volt mérges. Mészáros Anettről van szó, aki ugyan négyszeres világbajnoki érmes, de a londoni olimpiát követően felhagyott a judóval, s csak néhány hónapja jelentette be visszatérését.

A Budaörsi SC 70 kilogrammos klasszisa a lengyel Klys ellen kezdett, s bár az „előző érában” minden párharcuk magyar győzelemmel ért véget, most a vb-bronzérmes ellenfél kapott kevesebb intést, a magyar judóst háromszor is büntették, ezzel elúszott a továbbjutás lehetősége. Pedig utóbb kiderült: a tabellának ez az ága sok lehetőséget tartogatott magában…

Ugyanebben a súlycsoportban először szerepelt felnőtt világbajnokságon a Hell-Miskolci JC ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok versenyzője, Gercsák Szabina, aki harcolt, de nem tudta emlékezetessé tenni a premiert az üzbég Matnyijazova ellen, két jukóval veszített.

Titkon abban reménykedtünk, hogy ebben a súlycsoportban már Asztanában sikerül közelebb kerülni a riói olimpiához, sajnos ez nem sikerült, a nőknél továbbra is csak három súlycsoportban (48, 57 és 78 kilogramm) állunk közel az ötkarikás részvételhez.

Pedig a 78 kilogrammban sem volt sok okunk az örömre, előbb az ifú Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya) búcsúzott a koreai Jun ellen, majd Joó Abigélnek is véget ért a verseny. Igaz, a KSI SE kétszeres Európa-bajnoka előbb ipponnal hozta a horvát Maranic elleni összecsapást, majd remek formában küzdő, világ- és Európa-bajnok francia Tcheumeo kellett fejet hajtania, vagyis Pánczél Gábor tanítványának nincs miért szégyenkeznie.

„Abigél egy kötelező győzelmet hozott, nem volt meglepetés a horvát elleni siker – kezdte értékelését Pánczél Gábor az MTI helyszíni tudósítójának, Matusz Endrének. – A franciára még rá kell készülni, ő most kicsit távolabb van tőlünk. A tizenhat között már nincs ajándék meccs, bravúr kellett volna, ez most nem sikerült. Erőben sokan ráérősödtek Abigélre, és fejben is van hová fejlődnie.”

Ami a riói kvótahelyzetet illeti, a tréner elmondta, a 78 kiló olyan szempontból szerencsés, hogy általában ugyanazok vannak az első 14-ben. „Így a tizenegyedik hely, ahová most tart, még romolhat, de remélhetőleg benn maradunk a tizennégyben. Sok olyan távolabbi versenyt be kell vállalnunk, amit nem terveztünk, ahol nem olyan erős a mezőny, és tudunk érmeket és pontokat gyűjteni” – tette hozzá.

A férfi 90 kilogrammban Vér Gábor nem tudta felülírni a papírformát, a BHSE junior-világbajnoki bronzérmese a kubaiak világbajnokával, Asley Gonzalezzel került szembe, és egy jukóval a nevesebb judós jutott tovább.

Ugyanebben a súlycsoportban világelső, tavaly világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián – aki a hírek szerint betegség után lábadozva érkezett az asztanai vb-re – hozta a „kötelezőket”, előbb a szlovák Milan Randlt, majd a cseh Alexandr Jureckát búcsúztatta, így bejutott a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben az oroszok kétszeres Európa-bajnoka, Kirill Gyenyiszov ellen két gyors intést is összeszedett a KSI SE versenyzője, ezt pedig már nem sikerült ledolgoznia. Nem jelent túl sok vigaszt, hogy Gyenyiszov később egészen döntőig menetelt.

Sőt, a vigaszág sem hozott vigaszt: a világranglista ötödik helyén álló, az idén két Grand Slam-aranyat is bezsebelő japán Baker egy jukónyi előnyét ügyesen megőrizve elütötte a folytatástól Tóth Krisztiánt, aki így a hetedik helyen fejezte be a világbajnokságot.

„Éreztem magamon, hogy sokkal hamarabb elfáradok, három perc után már úgy besavasodtam, hogy csak a szívem vitt előre – kezdte értékelését Tóth Krisztián az MTI-nek. – Így is bejutottam a nyolcba, amit nem mondanék rossz teljesítménynek. Mindent megtettem a jó eredményért, kicsit csalódott vagyok amiatt is, hogy néhány intést ma nem éreztem jogosnak.”

A riói kvalifikációról szólva a 21 éves judós elmondta, a vb után a második vagy harmadik helyre csúszik vissza a ranglistán, ahonnan majd az első 22 mehet az olimpiára. „Nem iszom előre a medve bőrére, de a kvóta szinte biztos. Számomra azonban nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy ott jól szerepeljek” – tette hozzá.

Edzője, Pánczél Gábor a negyeddöntőt nevezte meg fordulópontként, ahol tanítványa két ajándék intést „adott” orosz ellenfelének, aki világklasszis versenyzőként megtartotta előnyét. „Még sok verseny van hátra a kvalifikációból, sok pontot kell gyűjteni, de a kijutás matematikailag már nem lehet probléma. Az is fontos a riói kiemelésnél, hogy Krisztián jó pozícióból és ennélfogva magabiztosabb állapotban jusson ki” – hangsúlyozta a tréner, az idei tervekről pedig annyit mondott, hogy az év végén a kínai-koreai-japán túra biztos, és ezeken az állomásokon nem a versenyzésen, hanem a sok minőségi partneren lesz a hangsúly.

Szomorúan zárult számunkra az asztanai világbajnokság, hiszen Bor Barna a negyeddöntőben elszenvedett sérülése miatt nem tudta vállalni a folytatást, így a hetedik helyen végzett. A mieink öt hetedik helyezést értek el az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb viadalán. Három kvótánk már megvan Rióra, a többiért dolgozni kell.A világranglista ötödik helyén álló Bor Barna a sorsolásnál kiemelt volt, így a „bemérkőzések” során nem kellett tatamira lépnie. Az első összecsapásán az ecuadori Figueroa a paksi óriást nem állította igazán nehéz feladat elé, az Atomerőmű SE judósa három révényes akcióért is jukót kapott, így bejutott a legjobb tizenhat közé.

Ott a világbajnoki bronzérmes, kilencszeres(!) Afrika-bajnok Iszlam el-Sehabi várt rá. Az egyiptomi gigász korábban három nagy tornán is legyőzte Hangyási László tanítványát, ám tavaly fordult a kocka, azóta kétszer Bor Barna hagyta el győztesen a tatamit. Sokáig úgy látszott, asztanában nem sikerül a számlát kiegyenlíteni, el-Sehabi jukóval vezetett és három intéssel ugyan, de kitartóan őrizte az előnyét. Ám húsz másodperccel a vége előtt megtört a jég: Bor Barna ipponnal nyert, s így bejutott a legjobb nyolc közé.

Ez a kicsikart győzelem erőt adhatott volna a folytatáshoz, hiszen a világbajnoki bronzérmes, kétszeres Ázsia-bajnok Kim Szung Min következett. A 2013-as kazanyi Universiadéról rossz emlékünk volt róla, sajnos a kép szombaton sem lett szebb: Bor Barna bokasérülést szenvedett, így nem csoda, hogy vazaris előny után ipponnal a dél-koreai judós nyert, a magyar versenyző a vigaszágra került.

Ott a 2014-ben Eb-bronzérmes német Andre Breitbarth következett volna, de a paksiak versenyzője nem vállalta a folytatást. A 28 éves magyar versenyző fájó testrészére hiába tett jeget és szoros kötést dr. Hidas Péter csapatorvos, később kiderült, hogy világbajnoki ezüstérmesünk valószínűleg bokaszalag-szakadást szenvedett, így a hetedik helyen végzett. Ennek ellenére a világbajnokságon gyűjtött olimpiai kvalifikációs pontok immár biztossá tették Bor Barna riói indulását, Tóth Krisztián és Ungvári Miklós mellett ő a harmadik magyar, akinek a következő hónapokban már nem kell számolgatnia – csak az olimpiai kiemelés szempontjából fontos megőriznie igen előkelő pozícióját.

A mieinknek nem sikerült érmet szerezniük az asztanai világbajnokságon, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Ungvári Miklós, Tóth Krisztián és Bor Barna is a hetedik helyen végzett.

A 100 kilogrammosok küzdelmei során két versenyzőnkért szoríthattunk. A világbajnokság előttCirjenics Miklós még olimpiai kvalifikációs pozícióban állt, így nem volt örömteli, hogy Hangyási László tanítványának mindjárt az első körben egy világbajnokkal kellett összemérnie az erejét. Az Atomerőmű SE judósa teljes erőbedobásra kényszerítette a brazil Correát, de ez sem volt elég, egy intéssel a nevesebb ellenfél lépett tovább.

Ugyanebben a súlycsoportban a BHSE judósa, a junior Európa-bajnoki bronzérmes Fogasy Gergőszép győzelemmel kezdett az Ázsia-bajnoki bronzérmes tadzsik Szajidov ellen, aztán a németek olimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, Dimitri Peters megállította. A nyitómeccsen aratott győzelem 72 pontot hozott a konyhára, ezzel Toncs Péter versenyzője kicsit közelebb tudott kerülni az olimpiai kvalifikációs pozíciókhoz.

zaszlo1
zaszlo2
A 2017-es világbajnokság Budapesten lesz, az IJF zászlaját dr. Tóth László vette át
az asztanai záróünnepségen

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás, Gabriela Sabau