Ötven esztendeje, 1966. november 24-én történt a magyar judo tragédiája - 2016.11.24.

Ötven esztendővel ezelőtt ezen a napon négy válogatott versenyzőjét és kapitányát veszítette el a magyar judosport. 1966. november 24-én az esti órákban megrázó hír érkezett a csehszlovák hírügynökségtől: a TABSZO bolgár-szovjet légitársaság Szófiából Budapest és Prága érintésével Kelet-Berlinbe tartó járata Pozsony környékén lezuhant. A fedélzeten tartózkodó valamennyi ember – összesen nyolcvankét személy – szörnyethalt.

A tragédia magyar áldozatainak névsora a szlovákiai emlékhelyen

Az Iljusin IL 18-as repülőgép a rossz időjárási körülmények miatt Pozsonyban leszállt, ám rövid várakozás után továbbindították, a felszállást követően, néhány kilométernyire a várostól a Kis-Kárpátokban egy erdős domboldalnál történt a tragédia…

Az utasok között tizenhat honfitársunk volt. Ezen a járaton utazott az erős prágai versenyre a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Kovács Ákos és a csapat gerincét jelentő négy judós: Bodor Antal, Faragó Benjámin, Kovács János és Nagy Miklós.

A korszak meghatározó sportemberei voltak Magyarországon, Kovács János volt az első magyar Európa-bajnoki érmes, aki az 1961-es milánói ifjúsági Eb-n (akkoriban ez még a mai junior korcsoportot fedte) szerzett ezüstérmet.

Bodor Antal kétszeres (1963, 1966) felnőtt magyar bajnok volt, a Kecskeméti Dózsa 70 kilósa 1963-ban az első Hungária-kupán bronzérmet szerzett. Az ugyancsak kétszeres magyar bajnok (1963, 1965) Faragó Benjámin, a Tatabánya könnyűsúlyú judósa a Hungária-kupán 1965-ben ezüst-, egy évvel később bronzérmet szerzett.

Az első egyetemi vb-érmes Nagy Miklós, a Közgazdasági Egyetem nehézsúlyú versenyzője néhány hónappal a tragédia előtt éppen Prágában nyert bronzérmet.

(Köszönet a képekért Ipacs Évának és barátainak, Kelemen Györgynek, valamint a Sasaki Magyar Judo Múzeumnak!)

Részlet A magyar judo aranykönyvéből