Pupp Réka bronzérmet szerzett az antalyai Grand Prix-viadalon - 2018.04.09.

Remekül szerepeltek a magyar judósok a törökországi Antalyában megrendezett Grand Prix-viadalon: a százezer dolláros összdíjazású tornán Pupp Réka bronzérmet szerzett, Gercsák Szabina, Csoknyai László és Cirjenics Miklós pedig ötödik lett.

Pupp Réka harmadik World Judo Tour-érmét szerezte


A nyitónapon, pénteken az 52 kilogrammos Pupp Réka képviselte színeinket a török Riviérán – méghozzá remekül. Az olasz Pierucci elleni biztos győzelmével bejutott a negyeddöntőbe, ahol a brit Giles bizonyult jobbnak. A paksiak reménysége a vigaszágon javított, a török Korkmazt győzte le ipponnal, majd a bronzmérkőzésen újra ragyogó judóval rukkolt elő, ennek a türkmén Babamuratova lett az áldozata: ez a meccs is magyar ipponnal zárult.

Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka a harmadik érmét szerezte meg a World Judo Tour-sorozatban, az elsőt ebben az esztendőben. Ez a siker egyben azt is jelenti, hogy Pupp Réka a világranglistán kedvező pozícióban kezdheti majd a májusban rajtoló kétéves olimpiai kvalifikációs sorozatot.

A dobogón: a brit Giles (balról), a koszovói Krasniqi,
a szlovén Stangar és a magyar Pupp Réka


Szombaton a 81 kilogrammos Csoknyai László és a 70 kilogrammos Gercsák Szabina lépett tatamira Törökországban. „Csoki” a budapesti világbajnokságon megszerzett ötödik helyezése után harmadszor szerepelt World Judo Tour-viadalon, Düsseldorfban még kiesett, Jekatyerinburgban hetedik lett, ezúttal viszont már éremért harcolhatott.

A grúz Gigauri elleni aranypontos győzelemmel kezdett, majd az üzbég Turszunov ellen ismét hosszabbításos meccset vívott, de ezúttal veszített a paksi fiatalember. A vigaszágon a kirgiz Zolojevet sikerült lehajtania a tatamiról, de a bronzmeccsen már a grúz Grigalasvilinek kedveztek az intések. Csoknyai Lászlónak ez az ötödik helyezés és a javuló forma adhat visszaigazolást arról, hogy a visszatérés után vezethet út a világbajnoki ötödik helynél magasabbra is.

Csoknyai László (fehérben) jó visszaigazolást kapott Antalyában

A korosztályos világversenyeken minden lehetséges címet összegyűjtő Gercsák Szabinának is szüksége van a pozitív impulzusokra, hiszen a korosztályváltással, a súlycsoportváltással és a hektikus riói olimpiai kvalifikációs zárással járó megpróbáltatások után a budapesti világbajnokság sem úgy sikerült számára, ahogyan elképzelte. Antalyában azonban már a régi, erőtől és önbizalomtól duzzadó judójából is felvillantott néhányszor a Miskolci Judo Club versenyzője.

Az orosz Malceva ellen vazarival nyert, majd egy nagy skalpot gyűjtött: imponáló magabiztossággal, látványos dobással győzte le a spanyolok világbajnoki ezüstérmesét, Maria Bernabeut. A folytatás nem a szánk íze szerint alakult, a svéd Bernholm az elődöntőben aranypontos csatában kibrusztolta a győzelmet, a bronzmeccsen pedig az olimpiai bronzérmes brit Conway nyert némi szerencsével, de ez a két összecsapás is csak a fentieket erősítette: az ötödik helyen záró Gercsák Szabina jó úton jár, hogy néhány hónap múlva már ezek a csaták is másképp alakuljanak.


Gercsák Szabina (kékben) a bronzmeccsen is remekül harcolt

A zárónapon is két magyar judósért szoríthattunk: a 100 kilogrammosok között Cirjenics Miklós és Ohát Zalán lépett tatamira. A ceglédi judós a svéd Drvarby ellen hárányból fordítva, komoly erényeket csillogtatva nyert az első körben, de aztán fejet kellett hajtania a tadzsik Szajdov előtt, Ohát Zalán így helyezetlenül zárta a török GP-t.

Cirjenics Miklós számára is fontos állomás az antalyai: Hangyási László tanítványa tavaly még a világranglista első helyéért küzdött, ez az esztendeje azonban Csoknyai Lászlóéhoz hasonlóan kezdődött: Düsseldorfban korai búcsú után Jekatyerinburgban a hetedik helyig jutott. Antalyában viszont már ismét nagy meccseket vívott, s könnyen dobogó lehetett volna a vége.


Cirjenics Miklós (fehérben) ipponparádéval kezdte a napot


A paksi judós a grúz Kencsadze ellen ippongyőzelemmel vett repülőrajtot, majd a hosszú nevű türkmén Hodzsamuhamedov is megérezte, milyen kikezdeni egy tűzben edződött magyarral. A negyeddöntőben a kubai Armenteros ellen folytatódott a paksi ipponparádé, ám az elődöntőben az orosz Adamjan kijózanított minket. Következett a bronzcsata, amelyben ugyan Cirjenics Miklós eggyel több intést kapott, mint ellenfele, az ír Fletcher, a győzelmet végül a gongszó előtti tizedmásodpercekben indított Cirjenics-akció hozta meg Fletchernek – ezeket a pillanatokat még nyilván sokan és sokat elemzik majd. A lényeg azonban a szép menetelés üzenete: a komoly győzelmek jelzik, hogy a tavaly sokszor megcsodált Cirjenics Miklós is visszatérőben van!

Az öt fős magyar miniküldöttség Pupp Réka bronzérmének köszönhetően a huszonegyedik helyen végzett az éremtáblázaton, de csapatunk – no és nemzetközi bírónk, Havasiné Fridrich Annamária – számára mindenképpen szép volt ez a hétvége!

Az antalyai viadal legjobbja a koszovói válogatott lett (3 arany, 1 ezüst), megelőzve Oroszországot (2, 2, 2) és a házigazda Törökországot (2, 0, 2). A World Judo Tour következő eseménye, a kínai Grand Prix május 25-én rajtol majd – immár a 2020-as tokiói olimpiára szóló kvalifikációs jogokért…

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau