Pupp Réka és Gercsák Szabina bronzérmes a malagai junior Eb-n! - 2016.09.19.

Két bronzéremet és négy hetedik helyezést szereztek juniorjaink az Európa-bajnokságon Málagában. A 48 kilogrammos címvédő Pupp Réka idén is éremig menetelt, az Atomerőmű SE reménysége harmadik lett. A Hell-Miskolci Judo Club csillaga, Gercsák Szabina ugyancsak bronzérmet nyert a korosztályos Eb-n.

Két ippongyőzelemmel kezdett a 48 kilogramm tavalyi győztese, Pupp Réka. Az elődöntőben a későbbi győztes ukrán, Darija Blodid egy jukóval jobbnak bizonyult nála ezen a napon, azonban Braun Ákos tanítványa nem tört meg, a bronzmérkőzésen egy újabb ipponnal bebiztosította, hogy 2016-ban is a dobogóra állhasson a junior korcsoport kontinenstornáján.

A 44 kilogrammban Beringer Fatime intésnyi különbséggel nyerte első mérkőzését a török Cicek Akyuzzal ellen, s a folytatásban is az intéseké volt a főszerep, sajnos nem a mi javunkra. A Budaörsi SC judósa a legjobb négy közé jutásért belga, majd a vigaszágon orosz riválisától kapott ki a begyűjtött sidóknak köszönhetően, így végül a hetedik helyen zárta a viadalt.

A férfiak 55 kilogrammos súlycsoportjában Monori Dániel első ellenfele nem okozott nehézséget, valamivel több mint egy perc alatt ipponnal győzte le az izraeli Noam Leibát. A negyeddöntőben az azeri Natig Gurbanli vazarival, a vigaszágon az ugyancsak azeri Karamat Huseynov ipponnal győzte le az UTE judósát, aki a pontszerző hetedik helyig jutott.

A 66 kilogrammos Boros Bence és az 52 kilogrammos Maróti Alexandra egy-egy győzelmet könyvelhetett el, míg Pongrácz Bencének (60 kg) és Varga Brigittának (44 kg) egy-egy mérkőzés jutott a 2016-os junior Európa-bajnokságon.

Nos, Radics Attilának, a női junior-judoválogatott keretedzőjének abszolút bejöttek a számításai, amelyekről az utanpotlassport.hu-nak a málagai Európa-bajnokság előtt beszélt. Tulajdonképpen pontosan azt kapta a lányoktól, amit várt, bár az, hogy nehézsúlyban is lehet keresnivalójuk a tanítványoknak, sok mindent takarhat.

Végül is Szigetvári Mercédesz és Kárpáti Emese egyaránt a pontszerző, hetedik helyen végzett, miután a negyeddöntőben, majd a vigaszág első körében is vereséget szenvedett. Ha a mesterük erre gondolt, akkor elégedett lehet velük.

A 70 kilogrammban versenyző Gercsák Szabinával szemben egyértelműen az éremszerzés volt az igény. A lécet a miskolci judós tette magasra, hiszen az elmúlt két évben a junior Európa-bajnokságon nem talált legyőzőre, miközben a korosztályos világbajnokságot is megnyerte, és a végsőkig versenyben volt a riói indulásért.

A húsz éves hölgy a nyolcaddöntőben kezdte a viadalt, a svájci Alina Lengweilert egy perc tíz másodperc alatt intézte el, ipponnal. A negyeddöntőben azonban ő sem húzta sokkal tovább a tatamin: a német Giovanna Scoccimarro – aki később csak ötödik lett – ipponnal győzte le.

A vigaszágon először a bosnyák Alekszandra Szamardzics állhatott volna az útjába, de vazarival nyert ellene, és a bronzmérkőzésen a svájci Loriana Kukát is azzal győzte le. Így a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A fiúk nem okoztak kellemes meglepetés Neu Gábornak, azt hozták, amit a keretedző „megjósolt”: a 81 kg-os Beviz Barnabás, a 90 kilogrammban induló Kordély Péter és Berényi Bence és a +100 kilogrammos Waczulik Richárd is helyezetlenül zárt.

A csapatversenyekkel zárult a junior Európa-bajnokság Málagán, a zárónapon. A férfiaknál a grúzok, a nőknél a németek szerezték meg az aranyérmet, Magyarország nem nevezett egyik kategóriában sem.

A felnőttek után Grúzia junior férfi versenyzői is Eb-győzelemnek örülhetnek. A román és az osztrák csapaton gyorsan túljutó grúzok az elődöntőben az oroszokat, majd a döntőben az azerieket győzték le 3:2 arányban.

A nőknél a német válogatott viszonylag könnyed győzelmet aratott, Hollandia, Törökország, Franciaország, majd a döntőben Oroszország sem tudta megállítani őket.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: EJU, Kostadin Andonov