Pupp Réka Grand Prix-bronzérmes Hollandiában - 2018.11.19.

A Hágában megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon Pupp Réka a dobogó harmadik fokára állhatott, Cirjenics Miklós az ötödik, Ungvári Miklós pedig a hetedik helyen végzett.


Pupp Réka (jobbról) negyedszer World Tour-dobogón

Pupp Réka ragyogóan kezdte a hágai tornát: az Atomerőmű SE 52 kilogrammos judósa a spanyol Lopez Sheriff ellen vazaris győzelemmel rajtolt. A negyeddöntőben a brazilok zágrábi GP-győztesével, Eleudis Valentimmel komoly csatát vívott a paksi lány, de a hosszabbításban végül ő kapta meg a harmadik intést, így a vigaszágon folytathatta.

Hangyási László és Braun Ákos tanítványa ott könnyedén, ipponnal győzte le az izraeli Eb-bronzérmest, Gili Cohent, így a bronzéremért léphetett tatamira. Nem is kellett izgulnia, ugyanis leendő ellenfelét, a két héttel korábbi győri U23-as Európa-bajnokságon aranyérmes izraeli Temelkovát az elődöntőben leléptették, így a harmadik hely sorsa mérkőzés nélkül dőlt el, a javunkra.

Pupp Réka pályafutása során negyedszer állhatott fel a World Judo Tour dobogójára, a bronzéremmel újabb nagy lépést tett a 2020-as tokiói olimpiai indulásért, ahogyan esélye nyílt arra is, hogy a világranglistán a legjobb tizenhat között zárja az esztendős, s részt vehessen az idei World Judo Masters szupertornán is!

A nyitónap másik magyar résztvevőjének, Szabó Csabának (60 kg, Kecskeméti JC) a szereplése nem sikerült jól, a nyitómeccsén nem bírt a kétszeres brazil bajnok Pelimmel.

Szombaton Ungvári Miklós képviselte a színeinket: a Ceglédi VSE olimpiai ezüstérmese hosszabbításos küzdelemben csikarta ki a győzelmet a kínai Csing és a 2016-os riói olimpia bronzmeccsén őt földharcban meglepő belga Van Tichelt ellen is, így bejutott a hágai negyeddöntőbe.

A folytatás azonban nem sikerült a harmincnyolc esztendős magyar csillag számára, előbb az U23-as Európa-bajnok, a koszovói Gjakova nyert ipponnal, majd a vigaszágon a tizenkilenc esztendővel fiatalabb moldovai Sterpu bizonyult jobbnak, így Ungvári Miklós a hetedik helyen végzett. Ettől függetlenül igen sokat érhet ez a hetedik helyezés az ötödik olimpiájára pályázó ceglédi judósnak, aki továbbra is a Top10-ben található súlycsoportjának ötkarikás rangsorában.


Cirjenics Miklós (fehérben) ötödik hellyel tért vissza

A zárónapon a 100 kilogrammosok között két versenyzőnk is harcba indult. Ohát Zalán magabiztos győzelemmel rajtolt a szlovák Hajas ellen, majd alul maradt a hollandok Eb-bronzérmesével, Korrellel szemben, így nem folytathatta a küzdelmet.

Cirjenics Miklós több mint fél éves, igen nehéz időszak után tért vissza. Legutóbb még áprilisban, az antalyai Grand Prix-n szerepelt úgy, ahogyan azt a küzelmúltban még a világranglista első helyéért csatázó versenyzőtől várhattuk, azóta azonban sérüléssel küszködve próbált helytállni, de csak gyors búcsúkat élhetett át az izraeli Eb-n, a hohhoti, a zágrábi és a budapesti Grand Prix-n is.

Az Atomerőmű SE judósa a bakui világbajnokságot inkább ki is hagyta, hogy a teljes felépülésre koncentrálhasson, de az olimpiai hajsza nem hagyott több pihenőt: Cirjenics Miklósnak ugyanis eddig csupán kilenc pontja volt a kvalifikációs sorozatban, amíg Ohát Zalán – aki Hága előtt ötkarikás indulást jelentő pozícióban állt – már 359-nél járt.

Nos, a „visszatérés” jól sikerült, hiszen az ASE 100 kilósa az ötödik helyen végzett, de őt ismerve ez csupán a kezdet, ennél magasabbra akar törni.

A nyitómeccsén a holland Ansah, majd a nyolcaddöntőben a svád Dvarby is ipponnal kapitulált, a negyeddöntő azonban hosszabbítást hozott, amelyben a fehérorosz Szvirid végül intéssekkel nyert. A vigaszágon az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes grúz Liparteliani sérülés miatt nem állt ki, így Cirjenics Miklós a bronzéremért léphetett tatamira. Ott azonban két és fél perc alatt összeszedett három intést, így nem akcióval dőlt el a medál sorsa. Talán nem volt mindhárom intés teljesen megalapozott, de ilyen ma a judo, erre is fel kell készülni…

Az ötödik helyezéshez 252 világranglistapont is jár, ez pedig már biztató alapot jelenthet a folytatáshoz.

Amire nem kell sokat várnunk: az előttünk álló hétvégén Oszakában rendezik meg az esztendő egyik legrangosabb tornáját, a japán Grand Slamet.

Holladiában hatvankét ország 412 judósa lépett tatamira, az éremtáblázatra huszonhét ország tudott feliratkozni. Az első helyezésen az egyaránt két aranyérmet begyűjtő Oroszország és Ukrajna osztozott, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a kínai válogatott (1 arany, 2 ezüst, 2 bronz) állhatott fel. Magyarország Pupp Réka bronzérmével – Moldovával, Lengyelországgal, Panamával, Olaszországgal, Bosznia-Hercegovinával és Szlovákiával hetes holtversenyben – a huszonegyedik helyen végzett.

Forrás: Judoinfo
Eredmények: KLIKK IDE!

Fotó: IJF, Marina Mayorova