Remeklő japánok, illusztris vendégek a Budapest Judo Grand Prix első versenynapján - 2016.06.26.

Ötvenöt ország 254 judósa lép tatamira az idei Budapest Judo Grand Prix-n, amelynek első versenynapján a paksi Pupp Réka szerepelt a mieink közül a legjobban: a junior Európa-bajnok judós az ötödik, Bartha Ákos, Zámbori Bence és Szabó Franciska pedig hetedik lett.

Pupp Réka (fehérben) a bronzéremért harcolhatott a Papp László Budapest Sportarénában

Illusztris vendégei voltak a Grand Prix hivatalos megnyitójának, a sportág két legendás alakja, a négyszeres világbajnok, olimpiai aranyérmes japán Jamasita Jaszuhiro, és a tokiói Kodokan Intézet elnöke, Uemura Haruki mellett a románok ötszörös olimpiai bajnok tornásza, Nadia Comaneci és teniszező világklasszisuk, a US Open- és Roland Garros-győztes Ilie Nastase is részt vett az ünnepségen, amelyen Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Illusztris vendégek a megnyitón: Jamasita Jaszuhiro (balról), Uemura Haruki,
Dr. Tóth László, Marius L. Vizer, Nadia Comaneci, Ilie Nastase

Ahogyan az várható volt, a százezer dolláros összdíjazású Grand Prix-n nagyon jól szerepelt az erős csapattal érkező japán válogatott (amely négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárta a napot), de igazán elégedettek lehetnek a teljes olimpiai sorral induló, és ezen a napon három döntőst – és két aranyérmest – adó szlovénok is, amelyben a magyar felmenőkkel is rendelkező Gomboc Adrián a fináléban meglepetésre japán riválisát is legyőzte. Ahogyan egészen különleges az is, hogy a két judóst indító Koszovó mindkét versenyzője döntőbe jutott, ráadásul a kétszeres világbajnok Majlinda Kelmendi és Grand Prix-győztes Distria Krasniqi egymás ellen vívta a finálét, amely – nem meglepetésre – Kelmendi győzelmével ért véget, ő a riói olimpián is az aranyesélyesek közé tartozik majd.

Bartha Ákos (kékben) a hetedik helyig jutott a Budapest Grand Prix-n

Ami a magyarokat illeti, a 48 kilogrammosok között csak egy versenyzőnkért szoríthattunk, a paksi Pupp Réka ezúttal is bizonyította, hogy ebben a súlycsoportban nem állunk rosszul, az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva mögött van utánpótlás. Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka az első körben a román Violeta Dumitruval csapott össze, s egyetlen intéssel veszített – bár a magyar publikum egyöntetű véleménye szerint a meccs hajrájában Dumitrut is inteni kellett volna.

Szabó Franciska (fehérben) hetedik lett a 63 kilogrammos mezőnyben

A folytatásban sikerült javítani, a vigaszágon az ausztrál Rayner (aki amúgy riói induló lesz) alig két és fél percig tudott ellenállni a paksi judós rohamainak, így Pupp Réka jutott tovább. A bronzmérkőzésen a szerb Nikolics következett – akit Dumitruhoz és Raynerhez hasonlóan Rékánál magasabban jegyeznek a világranglistán –, s a harcosan, erőszakosan kezdő junior-világbajnoki ötödik helyezett Nikolicsé lett a győzelem, s ezzel együtt a bronzérem is. Braun Ákos tanítványa az ötödik helyen zárt.

Zámbori Bence (kékben) is hetedik lett a magyar GP-n

A többi szombati indulónk közül a miskolciak fiatal reménysége, a junior Eb-bronzérmes Bartha Ákos, és két U23-as Európa-bajnokunk, Zámbori Bence és Szabó Franciska tudott bejutni a legjobb nyolc közé, mindhárman a hetedik helyen végeztek.

A Grand Prix második versenynapján is hét súlycsoport küzdelmeire kerül sor, vasárnap lép tatamira többek között a riói olimpiai indulóink közül a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián, a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél, de ezen a napon szerepel majd két Eb-bronzérmesünk, Ungvári Attila és Gercsák Szabina is.


A vasárnapi program

Férfiak: 81, 90, 100, +100 kg
Nők: 70, 78, +78 kg
11:00   Selejtezők (négy tatamin)
17:00   Bronzmérkőzések, döntők (két tatamin)
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna (Budapest XIV., Stefánia út 2.)


A magyar indulók

FÉRFIAK
81 kg:
 Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE), Köller Milán (Mogyi-Bajai JC), Stadler András (BHSE)
90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE), Vér Gábor (BHSE), Kordély Péter (BHSE), Kersics Dávid (Pécsi VSK)
100 kg: Ömböli Renátó (Budaörsi SC)
+100 kg: Demeter Bendegúz (Kaposvári JK), Waczulik Richárd (UTE), Urbán Gergő (Titán JC)
NŐK
70 kg:
 Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC), Lőrinc Renáta (Kecskeméti JC)
78 kg: Joó Abigél (KSI SE), Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (KSI)

Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: MJSZ, Horváth György