Remeklő Ungvári fivérek: arany és ezüst Chiléből! - 2015.03.09.

Remekül szerepeltek az Ungvári testvérek a chilei olimpiai kvalifikációs viadalon: Ungvári Miklós arany-, Ungvári Attila pedig ezüstérmet szerzett. A dél-amerikai versenyen harminc ország csaknem kétszáz judósa lépett tatamira.


Ungvári Miklós (balról a második) tiszteletére Chilében is megszólalt a Himnusz!

A legnépesebb súlycsoportban, a 73 kilogrammosok között első kiemeltként induló Ungvári Miklós az első körben erőnyerő volt, majd az amerikai Akiyama ellen ipponnal nyitott, kevesebb mint két percnyi küzdelem után. A negyeddöntőben a Brit Nemzetközösségi Játékok győztese, a brit Williams következett, akin kevesebb intéssel lépett át olimpiai ezüstérmesünk.

Nem volt ilyen szoros a 2012-ben Madridban Világkupa-győztes spanyol Ramirez elleni párharc – bár az ellenfél már két intéssel is vezetett, a harmadik percben ellene is ippont ért el a Közgép-Ceglédi VSE harmincnégy éves klasszisa.

A döntő még három percig sem tartott, pedig az ellenfél az Európa-bajnok orosz Gadanov volt, akivel már sok nagy csatát vívott Bíró Tamás tanítványa. Gadanov 2:16-nál kapitulált, így Ungvári Miklós megszerezte az aranyérmet. Ez volt pályafutásának harmincharmadik érme a Nemzetközi Judo Szövetség sorozatából, egyben a nyolcadik arany, amellyel Ungvári Miklós megerősítette pozícióját az olimpiai kvalifikációs versenyben.


Ungvári Attila (kékben) ezüstérmet szerzett Santiagóban

Miklós öccse és klubtársa sem akart lemaradni, vasárnap hasonló harcossággal lépett tatamira a chilei fővárosban, mint bátyja. Az első kanyarban a hazaiak reménységét, Dassorit intézte el ipponnal, majd a finn Virta került el az útból, ugyancsak ipponnal.

Az elődöntő izgalmasan alakult, a Pán-amerikai Bajnokság hétszeres érmese, a rutinos argentin Lucenti nehezen adta meg magát, de míg ő három intést is begyűjtött, a mi versenyzőnk neve mellett csak egy szerepelt, így Ungvári Attila jutott be a fináléba.

A döntőben a Brit Nemzetközösségi Játékok győztese, a brit Livesey volt az ellenfél, s fordulatos küzdelemben végül a rivális szerezte meg az első helyet: a ceglédi judós vazarival vezetett, ám fél perccel a vége előtt Livesey fordítani tudott. Ungvári Attila pályafutásának tizenharmadik Világkupa-érmét szerezte meg, s ő is javított az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

Érdekes a helyzet a 81 kilogrammosoknál, hiszen pillanatnyilag három versenyzőnk is kvótát érő helyen áll: Csoknyai László 184, Krizsán Szabolcs 152, Ungvári Attila pedig 150 pontot gyűjtött eddig. A neheze még hátra van: az első kvalifikációs év a bakui Európa-bajnoksággal véget ér, s május elején kezdődik a második év, amelyben már minden pont duplán számít majd…

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: Judo Chile