Rio a rekordok olimpiája lesz a judosportban! Marius L. Vizer levele - 2016.07.11.

Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke a tagszervezeteknek elküldött levelében örömhírekről számolt be: egyrészt minden eddiginél népesebb lesz a judoversenyek résztvevőinek száma, másrészt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiemelt eseménynek (Prime Events) minősítette a sportág küzdelmeit!

Tisztelt Judósok!
Örömmel értesítelek benneteket néhány jó hírről a 2016-os riói olimpia judoversenyeivel kapcsolatban!

ÚJ REKORD
136 ország
(114 ország: Afrika 26, Európa 36, Ázsia 22, Óceánia 8, Pán-Amerika 22 + 20 ország: szabadkártyával + a Menekültek olimpiai csapata (2 versenyzővel) + Szíria (1 versenyzővel)
Összesen 389 versenyző (366 kvalifikációt szerző sportoló, ebből 266 direkt kvóta és 100 kontinentális kvóta + 20 szabadkártyás sportoló + 2 menekült + 1 szíriai judoka)

A korábbi rekordot a 2012-es londoni játékokon állította fel a judo, akkor 135 országból 387 sportoló léphetett tatamira.

A kvalifikációs időszak két éven át tartott, az utolsó kvalifikációs verseny a 2016-os guadalajarai World Judo Masters volt. Három delegáció lesz teljes létszámű (14 fős): Japán, Franciaország és a rendező Brazília. 28 országnak lesz legalább öt indulója.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a judo is bekerült a kiemelt események (Prime Events) közé Rióban, ami azt jelenti, hogy a nagy érdeklődés miatt nem minden akkreditált személy tud majd nézőként részt venni az eseményeken. A judo olyan rangos versenyszámokhoz csatlakozott így, mint például a 100 méteres síkfutás, a torna, a tenisz, a kosárlabda vagy éppen az úszás döntői.

Ezúton is szeretnék gratulálni a judo családnak, ezek a sikerek mindannyiunk munkájának visszaigazolását jelentik.

Üdvözlettel,
Marius L. Vizer