Sipőcz Richárd ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett Finnországban! - 2016.07.05.

Egy arany-, két ezüstérem, valamint hét pontszerző helyezés a mieink mérlege a Finnországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben, míg csapatban egy ezüstérmet és egy hetedik helyezést szereztünk a zárónapon.Jól kezdődött a magyar judósoknak a finnországi Vantaa-ban zajló ifjúsági Európa-bajnokság, hiszen az első napon rögtön öt éremmérkőzést vívtak. A pénteki nap termése két ezüstérem és három ötödik hely, továbbá két hetedik helyezést is elkönyvelhettünk. A keretedzők által előzetesen kitűzött cél – a négy érem – felét már most sikerült teljesíteni.A „kicsik” között Feczkó Csanád valósággal végigszáguldott az 50 kilogrammos súlycsoporton. A Miskolci VSC versenyzője az izraeli Ido Rabin és a francia Ugo Machefer ellen is idő előtt vetett véget a küzdelemnek. A negyeddöntőben már komolyabb ellenfélre talált, de a spanyol Jose Rioperde ellen intéssel jobbnak bizonyult.

Az elődöntőben bár három intést is beszedett – a negyedik már leléptetést jelentett volna – mégis felülmúlta az orosz Karun Tlisjevet. Az ellenfél nem tudott érvényes akciót végrehajtani, Csanád vazari értékű megmozdulása így győzelmet és döntőt ért. A fináléban az azeri Rovsan Alijev és a magyar versenyző is bemutatott egy-egy jukó értékű támadást, majd Alijev ipponnal véget vetett a küzdelemnek. Szomorkodásra azonban nincs ok, Csanád megmutatta, hogy bárkivel felveszi a versenyt a kontinensen.

Az 55 kilogrammosok mezőnyében nem sok babér termett Bóka Bendegúznak. A Domaszéki JISE versenyzője egy mérkőzést megnyert, egyet pedig elveszített, helyezetlenül zárt.

Eggyel feljebb, a 60 kilogrammban két magyar is indult, Pongrácz Bence pedig a súlycsoport ranglistájának legjobb európai versenyzőjeként várta az Eb-t. Az UTE judósa annak megfelelően az első két mérkőzését ipponnal nyerte, a negyeddöntőben azonban a spanyol vetélytárs győzött ellene hasonlóképpen. Bencének maradt a vigaszág, ahol két szoros mérkőzésen aratott sikerrel egészen a bronzmérkőzésig küzdötte magát. Ott azonban jött az orosz Kazbek Nagucsev, aki ipponnal elvitte a bronzot. A súlycsoport másik magyarja, Ócsai Sándor az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

A lányok legkisebb, 40 kilogrammos súlycsoportjában is két magyar indult, Varga Brigitta és Kardos Tímea jó kezdés után egyaránt a negyeddöntőben szenvedett vereséget. A vigaszágon mindketten győzelemmel folytatták, a sorsolás szeszélye folytán pedig egymással kerültek szembe. A magyar csatát nagy küzdelemben, egyetlen jukó értékű akcióval Tímea nyerte, így az Ippon Judo Tatabánya versenyzője küzdhetett meg a bronzért, a KSI SE sportolója pedig hetedikként zárt. A harmadik helyet azonban nem Kardos Tímea, hanem a török Dilan Dogan szerezte meg, jukót érő akcióval.

A 44 kilogrammosok között Ábrahám Titanilla mérlege egy győzelem és egy vereség, helyezetlenül zárt. A 48 kilogrammos súlycsoportban két magyar versenyző indult, Beringer Fatime első mérkőzésén kikapott. Kopasz Fanni már jobban szerepelt, három győzelemmel – közte két ipponnal – elődöntőbe jutott, ott azonban az orosz Irina Kubulova megállította. Fanninak aztán a bronzmérkőzésen sem ment, a vigaszágról érkező német Mascha Ballhaus ipponnal nyert ellene. Az ötödik hely nem rossz eredmény, de a délelőtti forma alapján éremben reménykedhettünk.Az érem végül az 52 kilogrammosok között jött össze, ahol szintén két magyar lépett tatamira. Őzbas Szofi egy győzelem után vereséget szenvedett, majd a vigaszágon is hasonlóan teljesített, így hetedikként zárt. Maróti Alexandra ugyanakkor átrobogott a mezőnyön: francia, brit és német versenyzőket legyőzve jutott a döntőbe. A szerb Nagyezsda Petrovics a fináléban aztán ipponnal felülmúlta az UTE judósát, de magyarázni sem kell: az ezüstérem rendkívül szépen csillog.

Egyetlen érem jutott a magyaroknak a finnországi Vantaa-ban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján, az azonban mindjárt a legfényesebb volt. A nehézsúlyú Sipőcz Richárd aranyérmet szerzett élete első kontinensviadalán.A Győri AC versenyzője úgy érkezett Finnországba, hogy vezeti a +90 kilogrammoos súlycsoport korosztályos világranglistáját, így mindenképpen az esélyesek közé tartozott. Az Európa-kupa-viadalokon kiharcolt pozíciójának köszönhetően erőnyerőként kezdett, majd nemes egyszerűséggel keresztülgázolt a mezőnyön.

Valamennyi mérkőzését ipponnal nyerte meg, egyik ellenfele sem bírta végig a négy percet Gyimes Nikoletta tanítványával szemben. Sorrendben a francia Tanou Keita, a horvát Marcel Škalec és a német Jonas Pütz kapitulált a győri fiatalemberrel szemben. Az elődöntőben legyőzött német versenyző volt az egyetlen, aki pontot érő akciót tudott végrehajtani ellene, jukó értékű dobást.

A döntőben a hasonló magabiztossággal menetelő, addig mindhárom mérkőzését iponnal nyerő fehérorosz Dmitrij Kaklu várt Ricsire. Az első perc tapogatózással telt el, amelynek végén a fehéroroszt megintette a mérkőzésvezető. Egyik judós sem talált fogást, de továbbra is a magyar versenyző kezdeményezett, Kaklu így begyűjtötte a második intését is. Abban a pillanatban, hogy támadni próbált, Ricsi eldobta, az akció vazarit ért. Rögtön a földet érés után leszorította ellenfelét, aki nem tudott menekülni, így a győri újabb ipponnal nyerte el az Európa-bajnoki címet.


Sipőcz Richárd jövőre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) kóstolhat bele az ötkarikás játékok légkörébe, méghozzá hazai pályán. A judósok közül ráadásul ő lett a rendezvény arca. Most az is láthattuk, hogy nem véletlenül.


Ifjúsági Európa-bajnokaink

Fürjész István (1978)
Baczkó Bernadett (2002)
Bor Barna (2002)
Mészáros Anett (2003)
Karakas Hedvig (2005)
Juhász Ádám (2005)
Maros Barbara (2006)
Karakas Hedvig (2006)
Dávid Zsuzsa (2006)
Maros Barbara (2007)
Gercsák Szabina (2013)
Sipőcz Richárd (2016)

Még két magyar versenyző küzdhetett éremért szombaton, Gőz Roland (81 kg) a vigaszágon jutott el a bronzmérkőzésig, Árvai Péter (90 kg) pedig a dán Mathias Madsen ellen elveszített eldöntő után küzdhetett a bronzért. Végül be kellett érniük az ötödik hellyel, előbbit a bosnyák Toni Miletic, utóbbit a grúz Giorgij Csikovani múlta felül a harmadik helyért vívott csatában. A többi magyar versenyző – Tóth Benedek, Kurtán Zsombor, Tóth Csaba, Szilli Nóra, Kerekes Gréta és Faragó Petra – helyezetlenül zárt.

Az éremtáblázaton a mieink a hetedik helyen zártak, az első három helyen Oroszország (4 arany, 2 ezüst, 3 bronz), Franciaország (2, 1, 2) és Szerbia (2, 0, 2) végzett.

A férfi és a női mezőnyben is elindultunk az ifjúsági Európa-bajnokság utolsó versenynapján, amikor is a csapatversenyeket rendezték. Férfi együttesünk a németekkel kezdett, s 4:1 arányú győzelemmel mehettek a következő körbe, ahol egy igazi presztízs csata várt a mieinkre Oroszország ellen. Újabb magyar győzelmet könyvelhettünk el, 3:2 a mi javunkra. Az elődöntőben sem torpant meg csapatunk, az Észtország felett aratott 4:1-es sikerrel Magyarország Grúziával mérkőzhetett meg a döntőben. A végső csata már kevésbé sikerült jól, a grúzok 5:0 arányban győzni tudtak, ám a fényesen csillogó ezüstérem méltó zárása volt az utolsó versenynapnak.


A csapat tagjai:
 Ócsai Sándor, Pongrácz Bence (60 kg); Tóth Benedek (73 kg); Gőz Roland, Kurtán Zsombor (81 kg), Árvai Péter, Sipőcz Richárd (90 kg)

Női csapatunk 5:0-ás magabiztos győzelemmel nyitott Románia ellen, majd a második körben, kiélezett csatában 3:2-es vereséget szenvedtünk Horvátország ellen. A vigaszágon Olaszország következett, s egy újabb szoros csata, amelynek végén ismét nem mi örülhettünk. A végeredmény 3:2 az olaszoknak, ezzel a női magyar csapat a hetedik helyen zárta az Eb-t.


A csapat tagjai:
 Beringer Fatime, Kopasz Fanni (48 kg); Maróti Alexandra, Őzbas Szofi (52 kg); Szilli Nóra (57 kg); Kerekes Gréta (63 kg); Faragó Petra (+63 kg)

Forrás: Utanpotlassport.hu
Egyéni eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: EJU, Carlos Ferreira