A sportorvosi alkalmassági vizsgálatok fontosságáról - 2017.02.21.

Tisztel sporttársak, kollégák, edzők és judobarátok!

Először is szeretném felhívni a figyelmet a sportorvosi alkalmassági vizsgálatok fontosságára!

Ezt a vizsgálatot nem a sportolók bosszantására találták ki, hanem azért, hogy a sportolásnak az egészségügyi kockázatát lehetőség szerint a minimumra csökkentsük. Ennek érdekében évről évre figyeljük a sportolók szervezetében bekövetkezett változásokat, és amennyiben szükséges, időben be tudjunk avatkozni, hogy megakadályozzunk egy súlyosabb sérülést, betegséget, esetleg halálesetet. Ezért kérlek benneteket, vegyétek komolyan az évenként szükséges vizsgálatot!

Nem véletlen, ha a sportorvos valamilyen kiegészítő vizsgálatot kér, vagy rendel el. Vegyétek komolyan és járjatok utána! Ne a sportoló, vagy az edző hibájából következzen be egy egészségügyi probléma, legyen az a mi felelősségünk! Ha nem egyértelmű a vizsgálat eredménye, beszéljetek az orvossal, kérjetek információt, mit hogyan kell tennetek. Ebben mi, keretorvosok is állunk rendelkezésetekre. Dr. Matusovits Andreát az utánpótlás válogatott tagjai, engem pedig a felnőtt válogatott keressen!

A sportsérülésekről

Sérülést nem csak egy nagy trauma kapcsán lehet szerezni. Sok kis sérülés is okozhat elváltozást. Ez néha ugyanolyan következményekkel járhat, mint egy nagy, hirtelen erőbehatásra létrejövő sérülés. Tehát lehet szalagszakadást, sőt csonttörést (úgynevezett stressz törést) is elszenvedni anélkül, hogy az előzményben emlékeznénk egy nagyobb sérülésre. Ha mindig elodázzuk a vizsgálatot, elnyomjuk magunkban a sérülés jeleit, rendszeresen túlterheljük a szervezetünket, nem foglalkozunk az apróbb sérülésekkel, akkor könnyen belefuthatunk egy hosszabb, visszafordíthatatlan, vagy nehezen visszafordítható folyamatba. Ezeket a sérüléseket a sportsebészet túlterheléses sérüléseknek nevezi. Leginkább a növekedésben lévő szervezetet érinti, tehát az ifjúsági, junior korosztályt. Ilyenkor a testmagasság és testsúlyváltozás, a test arányainak a megváltozása az egyes ízületek biomechanikájának változását is okozza, ezért sokkal könnyebb túlterhelni az ízületeket, izmokat, íntapadásokat. Ha ezeket időben nem vesszük észre, akkor kialakulhat egy hosszabb ideig tartó, nehezen megszüntethető krónikus probléma.

Megfázás, influenza

A télen gyakoriak a megfázások és az influenzás megbetegedések. Ilyenkor a szervezet legyengül. A mielőbbi gyógyulás elérése érdekében pihenésre és nem edzésre van szüksége! Fontos a sok folyadék fogyasztása, C-vitamin bevitel és pihenés. Amennyiben lázasak vagyunk, a pihenést még komolyabban kell venni, ilyenkor a mozgást próbáljuk minimalizálni. A láz gyakran akkor fordul elő, amikor az egyébként vírus eredetű influenza bakteriálisan felülfertőződik. Amennyiben megfázásos tüneteket észlelünk, semmiképpen se menjünk edzésre, sőt semmilyen közösségbe. Egyrészt másoknak is átadhatjuk a fertőzést, másrészt pedig edzéssel súlyosbíthatjuk a tüneteket. Lázas állapot esetén végzett edzésterheléssel akár egy súlyos szívizom vagy szívburok gyulladást is kockáztatunk, amely ritka esetekben akár halálos is lehet.

Dr. Hidas Péter
Judo válogatott keretorvos