Szabályváltozások a tatamin és amellett - 2009.08.26.

Az IJF napokban tartotta kongresszusát Hollandiában, és a hivatalos honlapon értesülhettünk róla, hogy a párizsi junior-világbajnokságon tesztelni fognak két olyan változást, amely érinti a versenyzőket és a sportágban közreműködőket. Módosult az edzők szőnyeg széli tiltásáról szóló szabály is.

A részleteket Juan Carlos Barcos, a Bíró Bizottság vezetője ismertette augusztus 23-i előadásában. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat magyarul olvashatják az érdeklődők (a teljes beszámoló angolul: ijf.org).

Az öv vonala alatti technikák a továbbiakban nem engedélyezettek.
Az a versenyző, aki megpróbálja megfogni az ellenfél lábát, shidóval lesz büntetve (első alkalommal). Ha újabb kísérlet történik, elveszíti a mérkőzést és az ellenféle kerül ki győztesen. Ennek megfelelően csak lábbal lehet a lábat támadni, illetve egy technika folytatásaként lehet kézzel lábat fogni (példa: ouchigari-kataguruma).

A szabályt az athéni junior-világbajnokságon tesztelik, és ha az IJF Bíró Bizottsága az edzőkkel és versenyzőkkel történő egyeztetés után alkalmazhatónak találja, akkor ez a szabály általános érvényű lesz minden IJF rendezvényen.

A másik változás, hogy az említett világbajnokságon szőnyegenként egy bíró vezeti majd a mérkőzést. Munkájához az IJF BB tagjaitól kap majd segítséget, akik a modern technikát felhasználva, akár egy vitás esetet többször visszanézve vehetnek részt a kétes esetek tisztázásában.

Módosult az edzők szőnyeg széli tiltásáról szóló IJF szabály. 2009. január 1-jétől – a kérdéses IJF szabály bevezetése óta – folyamatos egyeztetés történt a témában az edzők és az IJF képviselői között. A legfontosabb, hogy az edzők viselkedése sokat javult a nagyobb rendezvényeken. Ennek megfelelően az IJF bizonyos módosításokat vezet be.

Az edzők elhelyezkedése: minden küzdőfelülethez két szék lesz biztosítva az edzők számára, a kék, illetve a fehér oldalon, a reklám felület mögött.

Az edzők viselkedési kódexe: az edző felelős versenyzője viselkedéséért annak küzdőfelületre lépésétől egészen addig, amíg elhagyja azt. Az edzők szigorúan csak a versenyzővel kommunikálhatnak, taktikai tanácsot adhatnak, lelkesíthetik a versenyzőt, vagy nem várt helyzetekben, sérülés esetén segíthetik tanácsokkal őt.

Az edzők számára tiltott tevékenységek:
– a bírói ítéletek bármilyen kommentálása, kritikája;
– a bírói döntések korrekciójának kérése;
– oda nem illő mozdulatok a bírók, hivatalos személyek, vagy a nézők felé;
– a reklámtábla, vagy más felszerelés érintése, ütögetése, rugdosása;
– tiszteletlen viselkedés a bírókkal, ellenféllel, ellenfél edzőjével, hivatalos személyekkel, saját versenyzővel, nézőkkel szemben.

Öltözködés: a selejtezők során nemzeti melegítő cipőig érő nadrággal, a döntők idején pedig öltöny és nyakkendő

Szankciók: amelyik edző megszegi a fenti szabályok valamelyikét, a versenyen tovább (nem csak az adott napon) nem kísérheti versenyzőit a küzdelem helyszínére, és széke eltávolításra kerül onnan.

A szankciókról rendelkezhet: az oktatási bizottság vezetője, illetve a bizottság, továbbá a bíró bizottság

A szabályok érvényessége: a 2009. évi budapesti ifjúsági világbajnokságtól kezdődően.

Dr. Eleki Zoltán
MJSZ BB