Szabó Franciska és Csoknyai László bronzérmes a taskenti Grand Prix-viadalon - 2015.10.05.

Szabó Franciska és Csoknyai László is bronzérmet szerzett a taskenti Grand Prix-viadalon, így mindkét versenyző nagy lépést tett a 2016-os riói olimpia felé. Az üzbég GP-n ötvenkét ország 354 judósa lépett tatamira.


Csoknyai László (balról a harmadik) az első tíz közé került az olimpiai kvalifikációs rangsorban

A taskenti torna első napján, csütörtökön az U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence képviselte a színeinket, a Budaörsi SC 66 kilogrammos judósa szép ippongyőzelemmel kezdett az örmény junior Európa-bajnok Harutyunyan ellen, ám a harmadik fordulóban a mongolok ötszörös Grand Slam- és Grand Prix-érmes versenyzője, Dovdon már túl rágós falatnak bizonyult, jukóval utóbbi jutott tovább.

A második versenynapon, pénteken a 81 kilogrammban az Eb-bronzérmes Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE) a júliusban Grand Slam-győztes svéd Paceket lehajtotta a tatamiről, riválisa két intést kapott, míg Bíró Tamás tanítványa egyet sem. A második meccsen a kazahok kontinensbajnoki ezüstérmese, Kalkamanuli fojtással nyert, így a ceglédi judós nem tudott továbblépni.

Ugyanebben a súlykategóriában a londoni olimpikon Csoknyai László egy nagy skalp begyűjtésével kezdte: a hazaiak 73 kilogrammban világbajnoki bronzérmes judósa, Dzsurakobilov ellen három jukót is felírt a táblára, ha lehet ilyet mondani, az Atomerőmű SE versenyzője valósággal „szétzilálta” ellenfelét.

Következett az osztrák Ott, aki három percig tartott ki, amíg Hangyási László tanítványa egy szép ipponnal véget nem vetett a küzdelemnek. A negyeddöntőben a jó formát futó német junior-világbajnoki bronzérmes, Dominic Ressel következett. Neki már a harmadik percben „reszeltek”, Csoknyai László előbb vazarit, majd ippont dobott a német fiatalon.

Következhetett az elődöntő, az Egyesült Arab Emirátusok színeiben harcoló – amúgy moldovai – Sergiu Toma ellen. Az előjelek nem mellettünk szóltak, Toma világbajnoki bronzérmes, kontinensbajnoki ezüstérmes, ráadásul a felek korábbi két összecsapását ő nyerte. Sajnos nem is indult jól a meccs, mindjárt az első összekapaszkodás után intést kapott a magyar, majd Toma egy percen belül két vazarit is elért, így hamar véget ért az elődöntő.

Csoknyai László a bronzmérkőzésen kapott javítási lehetőséget, a korábbi Grand Prix-bronzérmes izraeli Asaf Chen ellen. Élt is vele, hiszen egy intésnyi különbséggel hozta a győzelmet, így felállhatott a taskenti dobogó harmadik fokára. Az olimpiai kvalifikációs rangsorban immár 90 ponttal többet jegyez, számításaink szerint így a riói rangsorban az első tíz közé került súlycsoportjában!

Szabó Franciska (balról a harmadik) pályafutásának első Grand Prix-érmét szerezte meg Taskentben

A 63 kilogrammosok között az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska is bekezdett: az Eb-ezüstérmes orosz Labazina ellen nyert vazarival, Szabó Ferenc lányának-tanítványának győzelmét még édesebbé teszi, hogy korábbi négy találkozójukon rendre az orosz lány nyert, most sikerült törleszteni.

A Békés Megyei Kano JSE sportolója a második körben ajándékba kapott egy győzelmet, a dél-koreai Bakot ugyanis lábra fogásért leléptették, de ehhez kellett Franciska agilis judója is. A negyeddöntőben a török Katipoglut már nem sikerült megfogni, intéseket hozó meccsen a rivális kapott kevesebb büntetést, így Szabó Franciska a vigaszágra került.

Ott a németek fiatalja, Hermann ellen végig irányítva, jukónyi különbséggel tovább is jutott, így a tavalyi bakui Grand Slam-viadal után pályafutásának második „érmes meccsét” vívhatta a Nemzetközi Judo Szövetség World Tour-sorozatában.

Az ellenfél a korábban izraeli színekben világbajnoki és Európa-bajnoki bronzéremig jutó, ebben az évben már négy Grand Slam- vagy Grand Prix-érmet begyűjtő brit Schlesinger volt. A felek meglehetősen régen, 2009-ben, a prágai Világkupán találkoztak, akkor Schlesinger nyert, ezúttal azonban a magyar akarat érvényesült: egy intéssel Szabó Franciska szerezte meg a győzelmet, és ezzel együtt a Grand Prix bronzérmét. Nagy, 120 pontos lépést tett ezzel a riói olimpia felé, a kvalifikációs rangsorban az 59. helyről az első negyven közé került, a biztos induláshoz még legalább húsz helyet kell javítani. A taskenti szereplés igen biztató alapot adhat mindehhez.

Az üzbég fővárosban szombaton a 100 kilogrammos Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) szerepelt a mieink közül, sajnos az első összecsapását ipponnal elveszítette a francia Delvert-rel szemben, így helyezetlenül zárta a taskenti viadalt.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau