Szabó Nikolett ötödik lett, Burányi Flóra hetedikként zárt a riói paralimpián - 2016.09.13.

A negyedik paralimpiáján szereplő, harminchét éves, látássérült magyar versenyző – aki korábban kétszer volt harmadik (2004, 2012) – éremért érkezett Brazíliába is, de ez végül nem jött össze.

Egy-egy győzelem és vereség után a bronzmérkőzésen az üzbég Gulrug Rahimova volt az ellenfele. Mindkét sportoló igencsak passzívan kezdett, mégis a magyart intették meg, majd az akciómentes meccsen még egy figyelmeztetést kapott, így a riválisé lett a bronz, ő pedig az ötödik helyen végzett.


„Bosszantó így kikapni, de már az is csoda, hogy egyáltalán itt lehettem” – mondta Szabó Nikolett arra utalva, hogy tavaly ősszel porckorongsérve alakult ki, és több hónap kimaradt a felkészüléséből.

A pénteki versenynapon Burányi Flóra elveszítette első mérkőzését az 57 kilogrammos súlycsoportban. A huszonhat éves judós – aki születésétől kezdve látássérült, s felnőttként teljesen elveszítette a látását, így kontúrokat sem lát az ellenfeleiből – a 2014-es világbajnok ukrán Inna Cserniak ellen kezdett, és 1:46 perc alatt kikapott.

„Egyszer judóztam már ezzel a lánnyal, akkor jobban elvert – mondta az MTI-nek a magyar sportoló. – A vezetőnk, Keserű József most azt mondta, szépen dolgoztam, nincs semmi gond, és összpontosítsak a következő meccsemre.”

A szabadkártyás, paralimpiai újonc Burányi Flóra edzője az 1992-es barcelonai olimpia ezüstérmese, Hajtós Bertalan. Flóra második mérkőzését is elvesztette az 57 kilós súlycsoportban, így hetedikként fejezte be szereplését a Karióka 3-as arénában. A vigaszágon a spanyol Maria Monica Merenciano Herrerótól kapott ki 3:16 perc alatt.

A látássérült judósok két kézzel fogják meg ellenfelüket, majd ezt követően, a bírói jelzésre kezdődik meg a küzdelem. A vakok és látássérültek mindössze érzékelik riválisuk mozgását, és ennek megfelelően taktikáznak. Mikor a küzdelem megszakad, ebből a pozícióból indulnak újra. A férfiaknál a küzdelmi idő öt, míg a nőknél négy percig tart.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd