Szigetvári Mercédesz bronzérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon - 2017.09.17.

Szigetvári Mercédesz révén van magyar érmes a Mariborban lezajlott junior Európa-bajnokságon, a bajai judós a harmadik helyen végzett a +78 kilogrammos súlycsoportban. Tóth Apor ötödikként, Monori Dániel, Rajkai Róbert, Waczulik Richárd és Beringer Fatime hetedikként zárt.

A junior Európa-bajnokság nyitónapján nyolc súlycsoport küzdelmeit rendezték meg, hatban indult magyar. Összesen tíz judósunk lépett tatamira pénteken, de a délutáni programot már a mieink nélkül rendezték meg.

Többen már az első mérkőzésüket követően befejezték szereplésüket. Boros Bence (66 kg), az ifjúsági korú Klein Dorina (44 kg), a nemrég ifjúsági világbajnokságot nyert Varga Brigitta (48 kg), továbbá Kovács Kitti (57 kg) egyaránt vereséggel nyitott. Egy győzelem után egy vereség volt a mérlege Szegedi Dánielnek (55 kg), Kozma Ákosnak (66 kg), Sárhegyi Gábornak (73 kg) és az ifjúsági Európa-bajnok Özbas Szofinak (57 kg).

Az Európa-kupa-sorozatban mutatott jó teljesítményének köszönhetően Monori Dániel (55 kg) és Beringer Fatime (44 kg) erőnyerőként kezdett. Mindketten megnyerték az első mérkőzésüket, így a negyeddöntőben folytathatták. Ott azonban alulmaradtak, így vigaszágra kerültek, ahol az UTE fiúversenyzője és a KSI SE leánya egyaránt vereséggel nyitott, így be kellett érnie a hetedik hellyel.

A szakvezetés a fiúktól és a lányoktól egyaránt egy-egy érmet és pontszerző helyezést várt előzetesen. A két pontszerzés az első nap nem túl fényes mérlege ellenére összejött, de az mindenképpen árnyalja a képet, hogy egyik versenyzőnk sem tudott egynél több mérkőzést nyerni.

A mezőny kiegyenlítettségét jelzi, hogy a pénteken kiosztott nyolc aranyérem hat különböző országba került, a fiúk között Azerbajdzsán, a lányok mezőnyében Hollandia tudott duplázni. Az azeriek az éremszerzésben magasan kiemelkednek, mindegyik medálból kettőt-kettőt gyűjtöttek be az első napon. A fiúk 73 kilogrammos súlycsoportjában ráadásul házi döntőt vívtak a versenyzőik, amely a papírformának megfelelően a felnőtt Európa-bajnok Hidayat Heydarov sikerével zárult.

A maribori junior Európa-bajnokság nyitónapján tehát nem akadt olyan magyar judós, aki egynél több mérkőzést tudott volna nyerni. A második napon már hárman is nyertek legalább kétszer.

A fejlődést az is mutatja, hogy míg pénteken nem maradt állva magyar versenyző a délutáni programra, addig szombaton ketten is szerepeltek az utolsó fázisban. Tóth Apor (90 kg) három győzelemmel – amelyből a harmadik túlórában született meg – elődöntőbe jutott, ahol a későbbi győztes, francia Aurelien Diesse alig több mint egy perc alatt ipponnal győzött ellene.

A Miskolci VSC sportolója így a harmadik helyért küzdhetett a délutáni programban, ellenfele pedig az örmény Grigor Szahakjan volt. A mérkőzés egyenlő erők küzdelmét hozta, egyik fél sem tudott mit kezdeni a másikkal. Pedig próbálkoztak becsülettel, egyetlen intés sem érkezett a mérkőzésvezetőtől. A küzdelem hosszabbításba torkollt, amelynek második percében Apor, sajnos, elkövetett egy fegyelmezetlenséget. Érkezett a sido értékű intés, így az örményé lett az érem, a miskolci versenyzőnek pedig be kellett érnie az ötödik hellyel.

A másik magyar, aki eljutott a délutáni programig, Szigetvári Mercédesz (+78 kg) volt. A súlycsoportjában mindössze tizennégyen indultak, és mivel a Mogyi-Bajai JC versenyzője erőnyerő volt az első körben, rögtön a negyeddöntőben kezdett. A lengyel Anita Formela ipponnal győzött ellene, Merci így a vigaszágra került. Ott aztán villámgyorsan lezárta a horvát Zrinka Miocic elleni találkozót, így készülhetett a bronzcsatára.

A szintén bajai keretedző, Radics Attila abban a tudatban kísérte saját versenyzőjét a mérkőzésre, hogy Merci jelenti az utolsó esélyt a magyar éremszerzésre az egyéni küzdelemben. A német Samira Bouizgarne a frászt hozta mindenkire, mert annyira megrántotta a magyar lány bal karját, hogy az fájdalmas arccal a földön maradt. A rivális azonban a folytatásban sem tett mást, mint rángatta Mercit, az alibizésre pedig nem voltak vevők a bírók. Jöttek az intések, és szűk fél perccel a vége előtt a harmadik sido végett vetett a találkozónak.

Meglett a bronzérem, a felnőtt-világbajnokságot is megjárt Szigetvári Mercédesz harmadik helyének köszönhetően Magyarország is felkerült az éremtáblázatra.

Folytassuk a sort a 81 kilogrammos súlycsoport küzdelmeivel, hiszen ott a két magyar induló a helyezések mellett a junior-világbajnoki részvételért is küzdött. A kérdés gyorsan eldőlt, hiszen Gőz Roland az első mérkőzésén vereséget szenvedett, márpedig neki jobb eredményt kellett volna elérnie Rajkai Róbertnél. Utóbbi két győzelmével negyeddöntőbe jutott, ahol alulmaradt. Így a vigaszágon folytatta, ahol újabb vereséget szenvedett, így a hetedik helyen zárt.

A százhalombattai judós a pontszerzése mellett annak is örülhet, hogy a biztos résztvevő Tóth Benedek mellett ő lehet a másik magyar a junior-világbajnokság 81 kilogrammos versenyében.

Rajkai Róbert mellett még egy pontszerzést jegyezhettünk fel. Waczulik Richárd (+100 kg) erőnyerő volt, így egy győzelemmel rögtön a negyeddöntőbe jutott. Ott vereség következett, majd a vigaszágon szintén, így neki is maradt a hetedik hely.

A sérülés után visszatért Tóth Fanni (78 kg) az első mérkőzésén alulmaradt, míg Árvai Péter (100 kg) és Lőrinc Renáta (70 kg) mérlege egy győzelem és egy vereség volt.

A második napon is hat országba került a nyolc aranyérem, ezúttal az oroszok és a franciák tudtak duplázni. Az éremtáblázat élén az oroszok zártak, mindhárom medálból hármat-hármat gyűjtöttek be. Másodikként az első nap legjobbjai, az azeriek végeztek (három arany, két ezüst, két bronz), harmadiknak a franciák (három arany, négy bronz), negyediknek a hollandok (három arany, egy bronz) futottak be. A posztszovjet fölény tehát még megvan, de Nyugat-Európa egyre közelebb zárkózik.

Összesen hét ország nyert aranyat, egy-egy jutott a németeknek, a törököknek, a bolgároknak és a házigazda szlovéneknek. Nagy hiányzó a grúz válogatott… Érmet huszonegy ország szerzett, köztük Magyarország. Húszan érem nélkül maradtak, becsüljük meg tehát Szigetvári Mercédesz bronzát.

Vasárnap a csapatversenyekre került sor, a junior Európa-bajnokságon még külön-külön mérkőztek meg a férfi és a női válogatottak. Sajnos sok babér nem termett számunkra, a fiúk az olaszoktól, lányok a franciáktól szenvedtek vereséget az első körben, így ideje korán távoztunk a küzdelmekből.

Forrás: Utánpótlássport.hu, Lakner Gábor
Egyéni eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: KLIKK IDE!

Fotó: EJU, Carlos Ferreira