Teddy Riner és Aszahina Szara nyerte az open-világbajnokságot Marokkóban - 2017.11.13.

Élete tizedik világbajnoki címét szerezte a francia judós, Teddy Riner. A marrákesi open-világbajnokság első körében az európai sportoló a kirgiz Jurij Krakoveckit múlta felül. Ezután következett a második forduló, ahol ellenfele a grúz Guram Tusisvili volt.

A regnáló Európa-bajnok egyike volt azoknak, akiket előzetesen esélyesnek tartottak arra, hogy meglepje a torna favoritját. De ez a nap nem a kaukázusié volt. Ahogy Tusisvili, úgy a harmadik ellenfél, a tunéziai Facial Jaballah sem tudta megállítani a huszonnyolc éves világsztárt, az afrikai végül ipponnal veszített.

A negyeddöntőben ugyancsak ippon döntött, ezúttal a mongol Temuulen Battulga szomorkodhatott. Az elődöntőben ráadásul talán könnyebb volt papíron az ellenfél, mint a korábbiak, a kubai Andy Granda elleni továbbjutás után pedig már csak egy találkozó választotta el a tizedik vb-aranyától Rinert.

Vetélytársa a döntőben a belga Toma Nikiforov volt, aki a verseny korábbi szakaszában a nap leglátványosabb akcióját villantotta: egy pazar válldobást a marokkói Adil Hajjin.

Az utolsó mérkőzés az open-világbajnokságon Dávid és Góliát küzdelméről szólt, bár ebben a történetben Góliát lett végül a győztes, mert Rinert nem lehetett megállítani. Nikiforov tehetetlen volt a francia vazarit érő akcióival szemben. Ez a csata egyre kevésbé szólt a szakmai dolgokról, mintsem az érzelmekről. Mert ez az eredmény valóban földöntúli. Teddy Riner tizedszer lett világbajnok.

Az Atomerőmű SE nehézsúlyú csillagának, Bor Barnának nem kedvezett a sorsolás. Az első fordulóban Kokoro Kageurával került szembe, s a fiatal japán judós kemény falatnak bizonyult a paksi versenyző számára, aki így helyezetlenül zárta az open-világbajnokságot.

A nőknél a budapesti világbajnokság ezüstérmese, a mindössze huszonegy esztendős Aszahina Szara végigverte a mezőnyt, s négy ippongyőzelemmel felért a csúcsra. Legtovább a kubai Idalys Ortiz tartotta magát a japán csillaggal szemben, azonban London olimpiai bajnoka sem tudott talpon maradni a négyperces küzdelmi időben.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau