Csernoviczki Éva sorozatban a tizenegyedik Európa-bajnoki érmét szerezte meg! - 2018.05.01.

Saját rekordját adta át a múltnak Csernoviczki Éva: az Európa-bajnokságon megszerzett ezüstérmével immár sorozatban tizenegy kontinensbajnokságról hozott haza érmet. Tel-Avivban Pupp Réka az ötödik, Karakas Hedvig, Szabó Csaba és Csoknyai László a hetedik helyen végzett.

A mieink közül elsőként Szabó Katinka lépett tatamira Tel-Avivban, sajnos neki nem sikerült ez a verseny: a BHSE 52 kilogrammos U23-as, junior és ifjúsági Eb-bronzérmesét az ugyancsak U23-as Eb-bronzérmes spanyol Perez Box leszorítással elütötte a továbbjutástól.

Következett Katinka klubtársa, a 66 kilogrammos, korábban junior világbajnoki ezüst- és bronzérmes Gorjánácz Zsolt, aki az idei jekatyerinburgi Grand Slam-tornán döntős orosz Samilov ellen ipponnal mutatkozott be az izraeli Eb-n!

A BHSE huszonnyolc esztendős judósa az olasz Medves ellen folytathatta – Gorjánácz Zsolt riválisa esélyesebb francia ellenfelét legyőzve jutott be a legjobb tizenhat közé. „Góré” állta a sarat, de egy rossz mozdulatnál megsérült, nem tudta folytatni a küzdelmet. Ellenfele egészen az ezüstéremig menetelt…

Gorjánácz Zsolt (jobbról) sérülést szenvedett Tel-Avivban


Az 57 kilogrammosok között viaskodó, világbajnoki bronzérmes, Eb-ezüst- és bronzérmes Karakas Hedvig magabiztos győzelemmel kezdett a holland Verhagen ellen, így bejutott a legjobb tizenhat közé. Ott a BHSE huszonnyolc éves sportolónője a románok U23-as Európa-bajnokával, Loredana Ohai-jal találkozott.

Nem először – a felek nagyon jól ismerik egymást, a nemzetközi versenyekről tíz összecsapást jegyeztek közöttük a meccs előtt, enyhe (hat-négyes) magyar fölénnyel. Jó jel volt, hogy a legutóbbi két meccsen – mindkettőre 2018-ban került sor – Hédi nyert. Így történt ezúttal is, aranypontos küzdelemben a magyra judós sorra csikarta ki az intéseket, végül leléptetéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben az orosz Konykina következett, aki már állhatott Grand Slam-dobogón is, de korábban egyszer sem tudta legyőzni Karakas Hédit. Sajnos most sikerült neki, pedig a mérkőzés képe nem orosz győzelmet vetített előre, a Honvéd versenyzője volt fölényben, ám egy összeakaszkodás végén az orosz lány tudta a combdobáshoz egyre magasabbra emelni a lábát, egészen addig, ahonnan már nem volt visszaút.

Vigaszként ott maradt a vigaszág, ahol egy igazi legenda, az ötszörös Európa-bajnok, négyszeres világbajnoki döntős Telma Monteiro várt Hédire. A harminckét éves portugál hölgy kettejük párharcában hat-egyre vezetett, két dolog szólt a mi javunkra: a legutóbbi összecsapáson, 2017-ben Karakas Hedvig nyert, másrészt Monteiro igen hosszú és kiélezett csatát vívott a negyeddöntőben, talán jobban elfáradt, mint a magyar lány…

Ez talán meg is látszott a küzdelmen, hiszen Hédi látszott erősebbnek, de Monteiro támaszkodott félelmetes rutinjára, és egy hármas kombináció végén eldobta a BHSE judósát. Karakas Hedvig egész nap remekül harcolt, két győzelemmel és két vereséggel ezen a napon mindez a hetedik helyezéshez volt elegendő.

Karakas Hedvig remekül küzdött, ezúttal ez a hetedik helyhez volt elég


Már több mint egy órája zajlottak az Európa-bajnokság első versenynapjának küzdelmei, amikor a kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Évát tatamira szólították. A kiemelésnek köszönhetően az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmese az olasz Milani ellen rögtön a legjobb nyolc közé jutásért léphetett tatamira, s esélyeshez méltó teljesítménnyel – Milani három intésével – sikerrel vette is ezt az akadályt.

A negyeddöntőben már nehezebb falatnak ígérkezett, a törökök Eb-bronzérmese, Dilara Lokmanhekim igen kellemetlen ellefél, persze mellettünk szólt, hogy a felek korábbi három összecsapásán – 2015-ben és 2016-ban – rendre Csernoviczki Évi volt a jobb. Tel-Avivban Évi másfél perc után látványos dobással, vazarival szerzett vezetést, de a harmadik perc elején néhány másodperc alatt két intést is kapott. Szerencsére csöppet sem kellett izgulnunk, egy kontraakcióval a tatabányai versenyző szerezte meg a győzelmes, s ezzel bejutott az Európa-bajnoki elődöntőbe.


A fináléba jutásért Milica Nikoliccsal kellett összemérnie az erejét. A kétszeres U23-as Európa-bajnok ellen Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa eddig felemás mérleggel bírt: egyszer Évi, egyszer a szerb judoka nyert. Most végig a magyar versenyző irányított, bár az elején Évi kapott egy intést, ezt hamarosan „kiegyenlítette” Nikolics, aki nem találta az ellenszerét a magyar lány határozott fogásainak, s az utolsó másodpercekben egy vazarira „el is esett” – természetesen nem magától. Sikerült tehát a bravúr: sorozatban a tizenegyedik Európa-bajnoki érem begyűjtése!

De még hátra volt a finálé – Évi hetedik(!) Európa-bajnoki döntője –, az orosz Irina Dolgova ellen, ahol az első kiemelt tudott felül kerekedni, egy vazarival megszerezte pályafutásának első Európa-bajnoki aranyérmét – egy arany és egy ezüst után.

Csernoviczki Éva pedig a dobogó második fokára állhatott, oda, ahonnan 2008 óta egyszer sem hiányzott! Az elmúlt tizenegy évben két arany-, öt ezüst- és négy bronzérem került a birtokába. Egészen elképesztő sorozat!

Csernoviczki Éva a hetedik(!) Európa-bajnoki döntőjét vívta


Az első versenynap magyar indulói közül a 60 kilogrammos Szabó Csaba is erőnyerő lett a sorsolásnak köszönhetően, így rögtön a legjobb nyolc közé jutásért kezdhetett. Amit adott a sorsolás, azt rögtön el is vette, hiszen a Kecskeméti JC judósa az egyik legkomolyabb ellenfelet kapta a nyitányra a 2016-os Európa-bajnok francia Khyar személyében. Kettejük első összecsapása nagy meglepetést hozott: a kecskeméti judós az esélytelenek nyugalmával káprázatos ippont dobott Khyaron, aki alig akarta elhinni, mi történt vele.

Ha az első kanyar nagy halat tartogatott Nagysolymosi Sándor tanítványa számára, akkor ugyanezt elmondhatjuk a másodikról is: a vb-bronzérmes, Európa-bajnok grúz virtuóz, Amiran Papinasvili következett. Szabó Csaba a mokány grúzt már nem tudta meglepni, vazarival Papinasvili jutott az elődöntőbe, számunkra pedig maradt lehetőség a javításra a vigaszágon.

Méghozzá az Európa-bajnoki bronzérmes brit Ashley McKenzie ellen. Az újabb bravúr nem jött össze, McKenzie ipponnal győzött, de Szabó Csaba sem lehet elégedetlen, igazán „ütős” sorsolása ellenére a hetedik helyig jutott az Európa-bajnokságon.

Szabó Csaba (kékben) óriási bravúrral kezdte a napját Tel-Avivban


Az 52 kilogrammos Pupp Réka is sok időt kapott a bemelegítésre, magyar idő szerint már kora délután vívhatta az első összecsapását, a rutinos, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Forciniti ellen. Dacára annak, hogy Forciniti már harminckét esztendős, az Atomerőmű SE junior Európa-bajnokával korábban nem csapott össze – az olasz judós 2014-ben gyermekének adott életet, s egy időre visszavonult az élsporttól, az idén a római European Open-viadalon bronzéremmel tért vissza a nemzetközi mezőnybe. Az első intést még Pupp Réka kapta, de aztán a paksi fiatal élt erőfölényével, fojtással erőszakolta ki a győzelmet.

Az egyik nagy esélyes következett Réka számára: a junior-világbajnok Distria Krasniqi, a nagy koszovói judós generáció jeles képviselője. Korábban egy meccset vívtak, tavaly a szentpétervári World Masters-viadalon Krasniqi nyert. Most az első másfél perc harcos judója egy-egy intést hozott, aztán Krasniqi került fölénybe, vazarival vezetést szerzett, ráadásul a paksi lány újabb intést kapott. Fordításra nem volt lehetőség, mert a bíró – az elfogult szurkoló számára nyilván elhamarkodottan – kiosztotta a harmadik intést is.

Az Atomerőmű SE versenyzője a vigaszágon folytathatta, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok román Andreea Chitu ellen. Chitu amiután váratlanul „korán” búcsúzott a riói olimpián, eltűnt a nemzetközi mezőnyből. Tavaly a varsói Eb-n egy meccses volt, az idén, második nekifutásra két ipponnal kezdett, s az elveszített negyeddöntő után Pupp Réka ellen nagyon akart bizonyítani.

Csakhogy Braun Ákos tanítványa nem adta meg magát, kihasználta, hogy jobban bírja erővel a küzdelmet, s az aranypontért zajló hosszabbításban ki is csikarta azt. A bronzéremért a svájciak 2017-es Eb-bronzérmese, Evelyne Tschopp következett, aki ezúttal jobban összpontosított, s néhány másodperc alatt a maga javára döntötte el a meccset. Pupp Réka – pályafutása során immár másodszor – az ötödik helyen zárta a felnőtt Európa-bajnokságot.

Pupp Réka az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot

Két versenyzőnk lépett tatamira a tel-avivi Európa-bajnokság második versenynapján, Csoknyai László a hetedik helyen végzett, Gercsák Szabina a legjobb harminckettő között kényszerült búcsúra.

Szörnyen kezdődött számunkra az Európa-bajnokság második versenynapja, hiszen Gercsák Szabina az első között lépett tatamira, s a legjobb tizenhat közé nem tudott továbblépni. A Miskolci JC Európa-bajnoki bronzérmesének ellenfele a lengyelek világbajnoki ötödik helyezett judósa, Daria Pogorzelec volt.

Jól ismertük őt, hiszen a 2012-es londoni olimpián ellene aratta emlékezetes győzelmét a sérülten versenyző Joó Abigél. Pogorzelec a 2016-os riói játékok után csaknem két éven át nem versenyzett, s márciusi visszatérésekor már egy súlycsoporttal lejjebb, a 70 kilogrammosok közé állt vissza.

Gercsák Szabina a négy perces küzdelmi idő alatt jól tartotta rutinosabb ellenfelét, de az aranypontos hosszabbításban Pogorzelec el tudta dobni magyar riválisát, így ebben a súlycsoportban sajnos számunkra véget ért az Európa-bajnokság.

A nap másik magyar indulója, Csoknyai László is lengyel judós ellen kezdett: az U23-as és junior Európa-bajnok, a felnőttek között Grand Prix-győztes Damian Szwarnovieczkivel nézett farkasszemet. Az Atomerőmű SE 81 kilós világbajnoki ötödik helyezettje 2016-ban már találkozott a lengyel versenyzővel, akkor a zágrábi GP elődöntőjében „Csoki” győzött.

Ezúttal sem történt másként: bár a lengyel aktívabbnak mutatta magát, kétszer is ő repült, így kevesebb mint három perc alatt eldőlt a továbbjutás. A következő forduló kicsit könnyebbnek ígérkezett, az észt Toniste ugyanis minteddig nem rendelkezik kiugró eredményekkel, néhány Európa-kupa érmet leszámítva.

Persze, a látszat néha csal: Toniste nagyon keményen harcolt, hosszabbításra kényszerítette ellenfelét, ám a döntő „ütközetet” Hangyási László tanítványa nyerte, az aranypontos dobás ippont ért – Csoknyai László bejutott a legjobb nyolc közé.

Ott aztán a helyiek nagy kedvencével, a 2015-ös Európa Játékok-győztessel, a riói olimpia ötödik helyezettjével, Sagi Mukival kellett megmérkőznie. Az izraeli judós hamar vezetést szerzett, s bár kapott egy intést, végül a második vazarit is begyűjtötte, így ő jutott be az elődöntőbe.

Csoknyai László a vigaszágon folytathatta, a török bajnok Ilker Gulduren ellen. Kétszeres olimpikonunk volt a meccs esélyese, de Gulduren meglepte őt egy dobással, másfél perc után a töröknél volt az előny. A paksi judós mindent megtett a fordításért, de legalább az egyenlítésért, ám ez ezúttal csak két intésre volt elég, Gulduren kibekkelte a hátralévő két és fél percet – Csoknyai László a hetedik helyen végzett a tel-avivi Európa-bajnokságon.

Hat magyar indulóért szurkolhattunk a tel-avivi Európa-bajnokság záró versenynapján, de egyiküknek sem sikerült bekerülni a legjobb nyolc közé, így számunkra idő előtt véget értek a kontinensbajnokság küzdelmei.

Cirjenics Miklós (fehérben) nem bírt az olimpiai bronzérmes Cyrille Maret-val 

Az Európa-bajnokság zárónapja is kellemetlen élményekkel kezdődött: az első párban lépett tatamira Vér Gábor és Ohát Zalán is, egyikük sem tudta feltartóztatni riválisát: a BHSE 90 kilogrammos junior-világbajnoki bronzérmesét az ukránok korábbi junior-világbajnoka, Kedju Nabali, a Ceglédi VSE 100 kilósát pedig a fehéroroszok U23-as Európa-bajnoka, Daniel Mukete búcsúztatta ipponnal.

Sajnos nem jártunk jobban a hölgyek csatáiban sem, a Mogyi-Bajai JC nehézsúlyú versenyzője, Szigetvári Mercédesz nem bírt a kategória egyik „legnagyobb” indulójával, a török Európa-bajnok Kayra Sayittal, ahogyan a BHSE 78 kilósa, Salánki Evelin is hiába állt harcosan tatamira az első kiemelt brit vb-bronzérmes Natalie Powell ellen, nem tudott meglepetést okozni.

Rossz volt így, „egy kupacban” ennyi elveszített magyra meccset látni, de tegyük hozzá: egyik párharcban sem a mi versenyzőnk volt az esélyes, mind a négy judokánktól bravúrra lett volna szükség a továbbjutáshoz.

Az ötödik magyar érdekeltségű mérkőzésig kellett várnunk az első győzelmünkre, ekkor kezdett az Atomerőmű SE 100 kilogrammos sportolója, a negyedik kiemelt Cirjenics Miklós, aki ipponnal nyert a fehéroroszok nagy reménysége, a kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Mikita Szvirid ellen.

Az olimpiai bronzémes Cyrille Maret ellen már a legjobb nyolc közé jutás volt a tét, amelyet a rutinos franciának sikerült kiharcolnia, miután ipponal legyőzte a paksi versenyzőt. Cirjenics Miklós így egy győzelemmel és egy vereséggel zárta a kontinensbajnokságot.

Tóth Krisztián (balról) és Cirjenics Miklós is a legjobb tizenhat között búcsúzott

A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián az Eb-bronzérmes lengyel Kuczerával kezdett, akiről nem volt jó a legutóbbi emléke: tavaly a német Ek-viadalon a nyúlánk Kuczera bizonyult jobbnak. Az első percben a lengyelt intették, aztán meghűlt az ereinkben a vér: másfél perccel a négy perces küzdelmi idő vége előtt egy rúgás után Krisztián fájdalmas arccal maradt a földön, aztán még többször is igen bizonytalanul állt a lábára.

A meccs pedig közben aranypontos csatává alakult, amelynek hosszabbításában a Pénzügyőr SE judósa és a lengyel is kapott egy-egy intést, végül Kuczerát lábra fogásért leléptették. Gigantikus, csaknem hét perces csata volt…

Következett a török Efemgil, aki eddig négyből négyszer fejet hajtott Tóth Krisztián előtt, ráadásul kétszer igen emlékezetes meccsen, előbb a 2010-es ifjúsági olimpia bronzmeccsén, majd ugyanabban az évben a junior-világbajnokság bronzmeccsén. Ezekért szívesen revansot vett volna Batuhan Efemgil.

A nyolcaddöntőre Tóth Krisztián lába is „rendbe lett hozva” valamelyest, de azért érezhető volt, hogy nem száz százalékos. Érezhette ezt Efemgil is, akit fűtött a visszavágás vágya – ám Tóth Krisztián kézben tartotta a mérkőzést, sőt, egyre jobban elfárasztotta a törököt. Csakhogy a vége előtt fél perccel Efemgil „talált” egy vazarit, innen pedig nem sikerült felállni, Tóth Krisztiánnak kockáztatnia kellett, s az utolsó pillanatban ennek török ippon lett az ára. Tóth Krisztián nem jutott be a legjobb nyolc közé, így számunkra véget ért a tel-avivi Európa-bajnokság.

A mieink közül Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) ezüstérmet szerzett, Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) az ötödik, Szabó Csaba (60 kg, Kecskeméti JC), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) és Csoknyai László (81 kg, Atomerőmű SE) a hetedik helyen végzett.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: EJU, Carlos Ferreira, Gabriel Juan