Tíz érem, közte három arany a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál magyar mérlege! - 2017.07.30.

Tíz érem, közte három arany a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál magyar mérlege! Az éremtáblázaton Grúzia (4 arany, 1 ezüst, 3 bronz) ugyan megelőzött minket, a legtöbb érmet MAGYARORSZÁG (3 arany, 2 ezüst, 5 bronz) szerezte. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét Oroszország (2, 2, 5) foglalhatta el.

Alig kezdhettünk volna jobban az EYOF első judós versenynapján: Feczkó Csanád az 50 kilogrammban arany-, Kardos Tímea a 44 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett Győrben.

A Miskolci VSC-MVSI Eb-ezüstérmese, Feczkó Csanád öt vazari értékű dobást bemutatva jutott be az 50 kilogrammos fináléba, ahol nem torpant meg, sokkal inkább folytatta remeklését. A holland Daan Moes bár agilisan kezdett, pontot érő akciót csak a magyar judós tudott bemutatni, s újabb két vazarival sikerült feltenni az i-re a pontot. Feczkó Csanád megszerezte a 2017-es EYOF első judós, a magyar judosport tizedik EYOF-aranyérmét.

kardos2017eyof

„Három meccset vívtam ma, nem volt könnyű menetelés, de nagyon boldog vagyok. Az Európa-bajnoki ezüstérem után mindent feltettem arra, hogy nyerjek, nagyon rosszul nézett volna ki még egy második hely a gyűjteményemben. Nem tudom szavakkal leírni, mekkora magabiztosságot adott, ahogy ennyi néző kiabálta egyszerre, Csani, Csani! Ebből a csapattársaim is kivették a részüket, köszönöm mindenkinek – nyilatkozta meghatottan az aranyérmes judós az EYOF sajtós munkatársának, majd hozzátette: – Amikor készültünk a döntőre, éreztem, hogy nagyon fáj a derekam, de szerencsére, ahogy kiléptem a tatamira és láttam, hogy mi van itt, azonnal elmúlt.”

Kardos Tímea a 44 kilogramm hét fős mezőnyében rögtön elődöntős mérkőzéssel kezdett, s két vazarival meg is nyerte azt fehérorosz riválisával szemben. A döntőben a brit Amy Platten várt rá, aki a június végi Európa-bajnokságon jobbnak bizonyult nála. A Győri AC versenyzőjének ezúttal sajnos nem sikerült revansot venni, Kardos Tímea nyakába a fényesen csillogó ezüstérem került, megszerezvén a magyar judo-válogatott második érmét az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

Az első versenynap harmadik indulója az ugyancsak győri Vida András volt, aki első mérkőzésén vereséget szenvedett az 55 kilogrammos súlycsoportban, így számára ideje korán véget értek a küzdelmek.

Három magyar versenyző lépett tatamira a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál második judós versenynapján. Nagy örömünkre mindhárman felállhattak a dobogóra, s ismét felcsendült a Magyar Himnusz.

A 60 kilogrammos Szeredás Botond már a kaunasi Európa-bajnokságon is remek formát mutatott, mai teljesítményével pedig felért a csúcsra. A Nippon Sport JC versenyzője végig nagy elánnal judózott, s cseh, olasz, ukrán és osztrák riválisait legyőzve megszerezte a 2017-es EYOF második, a magyar judosport tizenegyedik aranyérmét.

Varga Brigitta nagyot küzdött a 48 kilogrammban, első három mérkőzéséből kettő is a ráadásban dőlt el, így az elődöntőben némileg fáradtan érkezhetett. A holland Naomi Van Krevel egy vazarival jobbnak bizonyult a KSI SE kiválóságánál, aki a harmadik helyért zajló csatában ismét igazolta kvalitását, begyűjtve a magyar csapat első bronzérmét a győri EYOF-on.

Az 52 kilogrammos Európa-bajnok Özbas Szofi magabiztos győzelemmel kezdett, majd a következő fordulóban, Ramona Micula ellen is ő volt a veszélyesebb, román riválisa két intést is összeszedett, azonban szerencsésen kihúzta a hosszabbításig. Magyar akció, vagy a román versenyző újabb intése helyett jött a feketeleves, Micula le tudta szorítani friss Európa-bajnokunkat. Özbas Szofit a vereség olyannyira felpaprikázta, hogy a vigaszágról három villámgyors ippongyőzelemmel megszerezte a mieink második bronzérmét. A ceglédi judós hatalmas erőről tett tanúbizonyságot.

Nerpel Gergely a 73, Tóth Benedek a 81 kilogrammban villantotta meg tehetségét, mindkét Hajtós-tanítvány magabiztosan jutott be az elődöntőbe. Nerpel Gergely a döntőbe jutásért zajló mérkőzésen aranyponttal maradt alul a török Muhammet Koc ellen, a bronzcsatában azonban már ismét magyar győzelemnek örülhettünk. Az RHDSE judósa a harmadik bronzérmünket szerezte az EYOF-on.

Tóth Benedek még tovább jutott, az ukrán Marat Krizanszkij nem jelentett akadályt számára, hogy döntő mérkőzést vívhasson. A fináléban sajnos az orosz Manszur Lorszanovnak jött ki jobban a lépés, a magyar judósnak a kaunasi kettő után egy újabb fényesen csillogó ezüstérem került a nyakába. Az 57 kilogrammos Maróti Alexandra nem kevés időt töltött a tatamin, négy mérkőzéséből három is a ráadásban ért véget, s végül két győzelemmel és két vereséggel a pontszerző hetedik helyen zárta a tornát.

Már-már nehéz volt szavakat találni a magyar judósok teljesítményére az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, az egyéni küzdelmek utolsó versenynapján újabb két érmet szereztünk! Ezzel minden idők legjobb magyar EYOF-szereplését hozta Győr.

A +90 kilogrammban tatamira lépő Sipőcz Richárd végig szurkolta az elmúlt három napot, most érte is szorítottak a többiek. Az első küzdelem ugyan még minimális, intésnyi különbséggel dőlt el a javára, utána azonban beindult a henger, s a Győri AC csillaga három ippongyőzelemmel ért fel a csúcsra.

A női nehézsúlyban Faragó Petra magabiztosan jutott be az elődöntőbe, ahol a litván Jusztina Kmeliauszkatye útját állta a miskolci judósnak. A harmadik helyért zajló csatában ismét a magyar versenyző dominált, s meg is szerezte a magyar csapat negyedik bronzérmét. A 70 kilogrammban Gergácz Enikő vereséggel nyitott, majd a vigaszágon az osztrák Marlene Hunger elleni győztes csatával a még pontszerző hetedik helyre futott be.

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utolsó judós versenynapján a csapatküzdelmekre került sor, ahol ismét remekeltek a magyar judósok. A férfiak a dobogóig, a nők pontszerző helyezésig meneteltek.

A Feczkó Csanád, Vida András, Szeredás Botond, Nerpel Gergely, Tóth Benedek, Sipőcz Richárd alkotta férficsapatunk magabiztos 4-1-es győzelemmel kezdett Észtország ellen, s bejutott az elődöntőbe, ahol szoros csatában, minimális különbséggel Törökország bizonyult jobbnak. A bronzmérkőzésen ellentmondást nem tűrően harcoltak judósaink, s 5-0-s győzelmet arattak Franciaország ellen.

Női csapatunk (Kardos Tímea, Varga Brigitta, Özbas Szofi, Maróti Alexandra, Gergácz Enikő, Faragó Petra) is győzelemmel kezdte az utolsó versenynapot, Franciaországot múltuk felül 3-2 arányban. Az elődöntőben Olaszország, a harmadik helyért zajló csatában Törökország is 3-2-re tudott győzni a mieink ellen, akik így éppen lecsúszva a dobogóról, a pontszerző ötödik helyen zárták az EYOF-ot.

Forrás: Judoinfo.hu
Egyéni eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: KLIKK IDE!

Fotó: EJU, Gabriel Juan