Tíz-tizenöt milliárdos támogatás a nem TAO-s sportágaknak - 2012.10.25.

Jövőre várhatóan tíz-tizenöt milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesül az a tizennégy sportági szakszövetség – köztük a Magyar Judo Szövetség –, amelyek vezetőit csütörtök reggel fogadta Orbán Viktor miniszterelnök.


Az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, a judo, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a torna, az úszás és a vívás ugyanis nem jut hozzá a társasági adókedvezményből (TAO) a látványsportágakhoz befolyó összegekhez.

Simicskó István, az Emberi Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára a délelőtti sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány felismerte, hogy a sport nemzeti ügy, ezt mutatja a mindennapos testnevelés bevezetése is az általános iskolákban, és minden támogatást megad az értelmes sportágfejlesztési programokhoz.
„Ennek a rendszernek a hatékonyságát is vizsgáljuk majd, amikor tavasszal folytatjuk az egyeztetést” – tette hozzá az államtitkár.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elmondta, a jelenlegi financiális rendszer nem tartható tovább, továbbá nem TAO-pénzekből finanszírozzák a többi sportágat, hanem közvetlen állami támogatásra van szükség.

Jelenleg a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong révén öt látvány-csapatsportág részesül a TAO-pénzekben.

A miniszterelnöki fogadáson szóba került a judós edzők helyzete is, amelynek rendezéséhez különösen fontos, hogy az egyesületek elküldjék számunkra a regisztrációs lapokat.

Forrás: Magyar Távirati Iroda