Tizenegymilliárd forint a Judo Sportágfejlesztési Programra - 2013.12.12.

A magyar judo 2020-ig összesen tizenegymilliárd forint állami támogatást kap sportágfejlesztésre. Ezt Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára közölte azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelynek keretében dr. Tóth Lászlóval, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnökével bejelentette az erről szóló megállapodást. Az államtitkár hozzátette, idén 665 millió forinthoz jut a sportág.

 

„A judónak egyértelműen a tizenhat kiemelt sportág között van a helye, a célok nemesek és jók” – mondta a névre szóló judogiba öltözött politikus, aki később a tatamin gyakorolta a küzdelmet az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóssal.

Dr. Tóth László kifejtette: a 2014. június 31-ig felhasználható keret 914 milliót tesz ki, a sportágfejlesztési programon belül pedig ötvenegy edző – negyvenöt megyei és hat parasport tréner – kap külön jutattást az MJSZ-től.

„Az ingatlanfejlesztés érinti a Honvéd, az UTE, a KSI, a Ceglédi VSE és a Miskolci VSC klubját is, továbbá eszközbeszerzésre és az élsport támogatására is fordítunk az összegből. Emellett 2021-ig százkilencvenhét járásba szeretnénk eljuttatni a judót. Indítunk egy olyan képzést is, amelynek a célja a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vevő fiatal versenyzők kinevelése, illetve a fogyatékkal élő versenyzőket is tudjuk segíteni” – sorolta az MJSZ vezetője.

A Honvéd szakosztály-igazgatója, az Európa-bajnok Hadfi Dániel megígérte, hogy a támogatás révén hamarosan méltó környezetet tudnak biztosítani a klub sportolóinak, továbbá a válogatott keretedzéseinek, míg Ungvári Miklós arról beszélt, hogy az új ceglédi létesítmény révén huszonöt év után végre nem kell majd az edzések előtt lerakni a tatamikat, illetve a végén felszedni azokat.

Az esemény zárásaként dr. Tóth László díjakat nyújtott át a 2013-as év legjobbjainak, Bor Barnának és Csernoviczki Évának, illetve edzőiknek, Hangyási Lászlónak és Csernoviczki Csabának.

Forrás: Magyar Távirati Iroda, kormany.hu
Fotó: Ledényi Judo Team