Több mint ötezer négyzetméternyi vadonatúj tatami! - 2014.05.16.


Jókora javulás várható a magyar judósok felkészülési körülményeiben: több mint ötezer négyzetméternyi tatamival bővülnek a lehetőségeik, a sportágfejlesztési program keretében. Ezt jelentette be a Sportok Házában megtartott sajtótájékoztatón dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.


A sajtótájékoztató résztvevői: Nagy András sportigazgató (balról),
dr. Tóth László MJSZ elnök, dr. Simicskó István államtitkár,
és három judós kitűnőség, Csernoviczki Éva, Krizsán Szabolcs és Gercsák Szabina

Az élénk érdeklődés közepette megtartott eseményen dr. Tóth László, az MJSZ elnöke elmondta: egy hosszú közbeszerzési eljárás végeztével adhatók ki a kellékek, amelyeket az államtitkárral együtt, okleveleken ki is osztott az iskolák és az egyesületek részére.

Az 5050 négyzetméternyi tatami felületből egyaránt szántak a felnőtt-, a fogyatékos-, az iskolai-, illetve az utánpótlásprogramban érdekelteknek. A tatai edzőtábor 832 négyzetmétert kapott. Az elnök nagy dolognak tartja, hogy a sportág felvételt nyert a Nemzeti Alaptantervbe. Ettől a döntéstől az utánpótláskorúak számának kétszereződését várja, de arra is számít, hogy az ifjúság egészségi állapota is javulni fog, s természetesen az eredményességen is érződnie kell a változásoknak.

Dr. Tóth László azt is hozzátette, hogy évente két-három ezer fős növekedésre számítanak a szövetség regisztrált tagjainak számánál. 2021-re pedig azt akarják elérni, hogy százkilencvenhét járás rendelkezzen cselgáncsközponttal.

Dr. Simicskó István nem először mondta el, hogy a cselgáncsozók az egyik legjobb programot tették le a tizenhat, kiemelt sportágon belül. A huszonöt éves küzdősportos múlttal rendelkező államtitkár a 2013-as évet is igen eredményesnek minősítette, hiszen tavaly a világversenyeken tizenkilenc érmet – közöttük hét aranyat – szereztek a sportág legjobbjai. Így vitán felül rászolgálnak a kiemelt támogatásra.

Az olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva szerint sokkal könnyebb most cselgáncsozónak lenni, mint korábban, s úgy látja, a jobb körülmények miatt sok fiatal kap kedvet a sportághoz. Krizsán Szabolcs – mintegy üzenetként a következő nemzedékeknek – hozzátette: érdemes küzdeni a kitűzött célok eléréséért, sporttársaival ők is ezt teszik nap mint nap. Az ifjúsági olimpiára készülő Gercsák Szabina elmondta, nagyon hosszú út vezet addig, hogy valaki ilyen rangos eseményen képviselhesse a magyar színeket, de jó körülmények között könnyebben elérhető a cél.

A sajtótájékoztató második részében az elnök beszélt arról is, hogy június 21-én és 22-én első alkalommal rendeznek Magyarországon judo Grand Prix-t, amely a havannai után a második ilyen szintű kvalifikációs verseny lesz a riói olimpiára. Az eseményre nyolcvan ország öt-hatszáz judokáját várják. A budapesti GP azért is előnyös a magyar cselgáncssport számára, mert minden súlycsoportban négy hazai versenyző léphet tatamira, vagyis kétszer annyi, mint a külföldi kvalifikációs versenyeken.

Dr. Tóth László azt is bejelentette, hogy a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre háromezerötszáz tiszteletjegyet biztosítanak „a magyar judo családtagjai” számára, hogy a fiatalok közelről láthassák a sportág legjobbjait. Végül azt is közölte, hogy a versenyt egy ötnapos nemzetközi edzőtábor követi majd a Körcsarnokban, ami jól szolgálhatja a riói felkészülést.

Forrás: Magyar Távirati Iroda, JochaPress.hu

Fotó: Jocha Károly