Cirjenics Miklós bronzérmet szerzett a tokiói Grand Slam-viadalon - 2017.12.04.

Remekül szerepeltek a mieink az esztendő utolsó Grand Slam-viadalán, Tokióban: Cirjenics Miklós a dobogó harmadik fokára állhatott, Karakas Hedvig pedig csupa japán érmes mögött lett ötödik.

Cirjenics Miklós (balról a harmadik) ebben az évben
harmadszor Grand Slam-dobogón!

Sokak szerint legalább világbajnoki erősségű a tokiói viadal, amelyen minden súlycsoportban négy japán judós is tatamira léphet. Van benne valami. A mieink a tokiói Grand Slam-viadalok történetében – egészen eddig a hétvégéig – csupán háromszor sikerült a dobogóig eljutni: 2009-ben a négyszeres világbajnoki érmes Mészáros Anett volt ezüstérmes, három éve az örökifjú Ungvári Miklós, 2015-ben pedig Karakas Hedvig nyert bronzérmet a japán fővárosban.

Ötvenhat japán judós lépett tatamira az idei tokiói viadalon, s ők összesen harminckét(!) érmet szereztek, a házigazdák óriási fölénnyel nyertek az éremtáblázaton, csak két olyan súlycsoport akadt a tizennégyből, amelyben nem japán győztest avattak.

Az is előfordult – például az 57 kilogrammosok között –, hogy mind a négy dobogós a hazaiak közül került ki. Karakas Hedvignek is kijutott a „jóból“, hiába győzte le előbb a budapesti világbajnokság bronzérmesét, a brit Smythe-Davis-t, majd a portugálok hősét, az olimpiai bronzérmes, ötszörös vb-érmes és ötszörös Európa-bajnok Telma Monteirót, sőt, a japánok junior-világbajnokát, Tamaoki Momót, még két japán várt rá ezen a napon.

Karakas Hedvig (balról): japánból is megárt a sok

Az elődöntőben a vb-ezüstérmes Josida Cukasza, a bronzmeccsen pedig a világbajnok Udaka Nae következett, s a két elveszített meccs ellenére kijelenthetjük: Hédi remek formába lendült. Az persze valószínűsíthető, hogy a két hónapos japán edzőtáborozás, és a Grand Slam-tornán kapott három japán ellenfél után egy időre elege lehet az őshazából érkező riválisokból…

Persze, a tokiói tornán szinte mindenkinek jutott egy-egy japán rivális, az 52 kilogrammosok között szereplő paksi reménység, Pupp Réka például a későbbi ezüstérmes Tacukavával mindjárt az első körben összecsapott, ahogyan a miskolciak még nagyon fiatal judósát, Tóth Aport is egy hazai ütött el a továbbjutástól, az aranyéremig menetelő Nagaszava személyében.

A 100 kilogrammos Cirjenics Miklósnak is jutott japán rivális, de Kumasiro Juszuke nem szívesen idézi majd fel ezt a meccset. Az Atomerőmű SE versenyzője az első körben a cseh Hecl elleni „bemelegítés“ után a japán ellen kifejezetten rosszul kezdett, Kumasiro két és fél perc után már két vazaroval vezetett, ám földharcban sikerült fordítani. Mit fordítani? Ipponnal nyerni.

A portugál Fonseca legyőzése már az elődöntőt jelentette Cirjenics Miklós számára, de aztán a pazar formában lévő koreai Cso két vazarival megtörte a magyar fiú lendületét. Szerencsére a bronzmeccsen sikerült javítani, Hangyási László tanítványa az osztrák Böhler elleni meccsen három percen belül ipponig jutott, s ezzel megszerezte a harmadik helyet.

A Grand Slam-tornákat tekintve Cirjenics Miklós szerepelt a mieink közül a legjobban, Jekatyerinburgban győzni tudott, Bakuban és most Tokióban pedig bronzérmes lett. Sikerével a világranglistán is előrébb lépett, ha számításaink nem csalnak, hétfőtől a holland Korrel mögött a második helyen jegyzik majd a paksi sportembert.

Az IJF Judo World Tour még nem ért véget erre az évre, két hét múlva Szentpétervárott rendezik meg a World Judo Masters-viadalt, amelyre minden súlycsoport legjobb tizenhat versenyzője kap meghívást.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau