Grand Prix-viadal Grúziában: Tóth Krisztián bronzérmes Tbilisziben! - 2015.03.23.

Grúziában folytatódott az olimpiai kvalifikációs sorozat, a Tbilisziben megrendezett Grand Prix-viadalon Tóth Krisztián a dobogó harmadik fokára állhatott, míg Csernoviczki Éva és Joó Abigél az ötödik helyen zárt.


Csernoviczki Éva (fehérben) tizedmásodpercekre volt a győzelemtől a spanyol Figueroa ellen

Az első versenynapon több kellemetlen meglepetésben is részünk volt. A legfájóbb Csernoviczki Éva elveszített negyeddöntője volt. Az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmes klasszisa első kiemeltként erőnyerő volt az első körben, majd magabiztos judóval lépett át a török Lokmanhekimen. A negyeddöntőben fél perccel a vége előtt vazarival és két intéssel vezetett a spanyol Figueroa ellen, ám ami ezután következett, az olyan, mint egy rémálom.

Éva igyekezett tartani az eredményt, de ezt gyors egymásutánban három intéssel büntették (vazaris vezetésnél, ilyen rövid idő alatt ez talán kissé túlzás), majd az utolsó másodpercben, gyakorlatilag a dudaszó pillanatában Figueroa ledöntötte a magyar lányt. A bíró jukót adott az eset után, ám oldalról felülbírálták, vazarit kapott a spanyol, így végül az intések döntöttek – Figueroa javára…

Csernoviczki Éva a vigaszágon kapott javítási lehetőséget, s az orosz Perszidszkaja ellen ugyancsak vazarival vezetett, de ezúttal semmit sem bízott a véletlenre, végig kézben tartva a mérkőzést bejutott a „kisdöntőbe”. A harmadik helyért egy másik török judóssal, Ebru Sahinnal kellett összecsapnia. A fiatal török lendületét nem sikerült megtörnie, egyetlen intésnyi különbséggel végül az ellenfélé lett az áhított érem.

Ugyanebben a súlycsoportban a még csak tizennyolc esztendős paksi Pupp Réka az Eb-bronzérmes ukrán Csernyak ellen jukóval vezetett, a rutinos ukrán az utolsó pillanatokban tudott egyenlíteni. Itt is egy intés döntött az ellenfél javára, de Réka helytállása mindenképpen dicséretet érdemel!

Az 57 kilogrammosok versenyében Karakas Hedvig erőnyerőként kezdett, majd harcosan indított a román Ohai ellen, ám ellenfele ezúttal jobbnak bizonyult, dobását földharccal fejezte be. Bár a bírók visszanézték a videofelvételeket, mert a Honvéd-Kipex vb-bronzérmese ki tudott szabadulni a leszorításból, de gyakorlatilag a gongszóval egy időben mondott matét a bíró, így végül érvényes lett a második vazari.

A 66 kilogrammosok között induló Zámbori Bencét (Honvéd-Kipex) az első kiemelt, kétszeres Ázsia-bajnok mongol Davaadorj, míg az 52 kilogrammos Maros Barbarát (Honvéd-Kipex) a vb-ezüstérmes Annabelle Euranie búcsúztatta az első mérkőzésen.


Krizsán Szabolcsot (fehérben) a grúz Papunasvili állította meg

Szombaton, a torna második napján több csapás érte a mieinket: az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóst (73 kg, Közgép-Ceglédi VSE) leléptették a grúz Gigani ellen, az Eb-bronzérmes Krizsán Szabolcs (81 kg, Honvéd-Kipex) ugyancsak grúz judóstól kapott ki az első meccsén. A 81 kilósok között az Eb-bronzérmes Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE) intésekkel legyőzte a svéd Paceket, majd ugyancsak intésekkel veszített a montenegrói Mrvaljevics ellen, így ő sem mehetett tovább. A 70 kilogrammban az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina győzelemmel kezdett, ipponnal verte kazah ellenfelét, majd a horvát Matic vazarival megállította a Hell-Miskolci JC reménységét.


Tóth Krisztián (a dobogón balról a harmadik) bronzérmet szerzett Tbilisziben

Vasárnapra a KSI SE két nagyágyúja maradt. A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián kicsit nehezen „melegedett be”, de végül taktikus mérkőzésen intésekkel hozta a továbbjutást a szerb Geraszimenko ellen. A második körben a mongol Lkhagvasuren nem tudott szabadulni Tóth Krisztián öleléséből, s földharcban veszített, így létrejöhetett a mi 90 kilogrammos „álomelődöntőnk”, a nagy korosztályos rivális, a grúz Gviniasvili ellen.

A csata első percében nem lehetett érezni, hogy Gviniasvilit a népes grúz publikum is támogatja, ám a folytatásban egy váratlan és villámgyors akcióval a hazai judós ippont ért el, így Tóth Krisztián a bronzéremért léphetett tatamira a délutáni programban. Az ellenfele a rendkívül kellemetlen stílusú üzbég Dzsurajev volt. Intésekkel Krisztián szerzett vezetést, de az egyik akciónál fájós vállára esett.

A folytatásban látszott is, hogy próbálja így lemenedzselni a meccset, Dzsurajev egyenlített is az intések terén, de Pánczél Gábor tanítványa végül egy aprócska gáncs után le tudta borítani riválisát, aki annyira meglepődött, hogy a földharcban nem tanusított ellenállást, s le is kopogta a meccset. Tóth Krisztián bronzérmet szerzett Grúziában, pályafutásának hatodik érmét az IJF World Tour-sozozatában!


Joó Abigél (fehérben) magabiztos győzelemmel kezdett a grúz fővárosban

A 78 kilogrammosok küzdelmeiben a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél magabiztos győzelemmel kezdett a spanyol Talarn ellen, majd a német Thielének fizetett vissza sok bosszúságért egy szép jukóval. Az elődöntőben a világbajnok francia Tcheumeo intésekkel jutott be a döntőbe, míg a KSI SE csillaga egy másik világbajnok, az észak-koreai Kjong ellen a bronzéremért csatázhatott, de a medált ezúttal nem sikerült behúzni, a koreai judós földharcban diadalmaskodott.

A grúz viadalon negyvenkét ország 345 versenyzője lépett tatamira, az éremtáblázat első helyén a hazaiak végeztek (2 arany, 3 ezüst, 2 bronz), megelőzve Mongóliát (2, 1, 3) és Azerbajdzsánt (2, 0, 1). A mieink Tóth Krisztián bronzérmével a táblázat tizennyolcadik helyén végeztek. Az IJF World Tour tovább dübörög, az előttünk álló hétvégén a törökországi Samsunban rendeznek Grand Prix-viadalt.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu