Tóth Krisztián Grand Prix-ezüstéremmel kezdte az esztendőt Tunéziában! - 2018.01.23.

Világbajnoki ezüstérmesünk, Tóth Krisztián remekül kezdte az esztendőt: első versenyén, a tuniszi Grand Prix-viadalon a dobogó második fokára állhatott fel!

tothk2018tuniszdobogo

Tóth Krisztián – aki információnk szerint a Pézügyőr SE színeiben folytatja pályafutását – első kiemeltként Efemgil Batuhan ellen lépett először tatamira. A török judós ritkán szerepel a nemzetközi mezőnyben, pedig ő is nagy ígéret volt, a 2009-es budapesti ifjúsági világbajnokságon éppen aznap állhatott a dobogó harmadik fokára, amikor Tóth Krisztián ezüstérmes lett. Pánczél Gábor tanítványa – ha nem is könnyedén – érvényesíteni tudta a papírformát, hosszabbításban a leléptetésig hajtotta riválisát.

A negyeddöntőben Rafael Macedo következett. No, ő sem akárki: a brazil judoka 2014-ben Fort Lauderdale-ben nyert junior-világbajnokságot – akárcsak Tóth Krisztián. Csakhogy a jelek szerint a magyar csillag útja azóta meredekebben emelkedik. Tuniszban is a mi fiunk felé billent a mérleg nyelve, tegyük hozzá rögtön: a brazil is okozott kellemetlen pillanatokat. A győzelem végül bírói döntéssel, vagyis intéssel lett meg, de az is érdekes, hogy egy „mackófogásos” ippont a hajrában elvettek Tóth Krisztiántól, sőt, a szabálytalan fogásért még intést is kapott. Szerencse, hogy ez ezúttal nem jelentett semmi

Következhetett az elődöntő, Frazer Chamberlain ellen. A brit judós – aki korábban elsősorban Continental Open-viadalokon jeleskedett, ezúttal alaposan felszívta magát, s ő is hosszabbításra kényszerítette Tóth Krisztiánt. Más kérdés, hogy a forgatókönyv ezúttal is nekünk kedvezett, s a harmadik intés magyar győzelmet jelentett.

A fináléban a torna második kiemeltje, a világranglista tizenhatodik helyezettje várt Tóth Krisztiánra. A huszonhat esztendős kazah Iszlam Bozbajev az elmúlt években egyre jobb formát mutat, tavaly például megnyerte a bakui Grand Slam-tornát, de volt már dobogós a moszkvai vagy a tokiói Grand Slamen is. Az eddig feljegyzett egy találkozójukat Tóth Krisztián nyerte, tavaly Németországban.

Ezúttal Bozbajev volt jobb: valósággal berobbant ezen a meccsen, s végül egy villámgyors dobással megszerezte a Grand Prix-aranyérmet. Tóth Krisztián az ezüstöt vehette át az eredményhirdetésnél, ez pályafutásának tizenharmadik érme a World Judo Tour kiemelt versenyeiről. Soha rosszabb évkezdést!

Az első tuniszi Grand Prix-viadalon 46 ország 334 judósa lépett tatamira, a legsikeresebben Kazahsztán válogatottja szerepelt, amely két arany- és három ezüstéremmel zárta a tornát, megelőzve az éremtáblázaton Ukrajna (2, 0, 2) és Japán (1, 2, 6) csapatát. Magyarország Tóth Krisztián ezüstjének köszönhetően a tizenharmadik helyen zárt, holtversenyben Törökországgal, Iránnal, Romániával, Belgiummal és Dél-Koreával.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau