Sporttörténeti siker Fort Lauderdale-ben: Tóth Krisztián junior-világbajnok! - 2014.10.28.

Fantasztikus magyar sikert hozott az Egyesült Államokban zajló junior-világbajnokság: a 90 kilogrammos Tóth Krisztián a lehető legjobb eredménnyel, világbajnoki címmel búcsúzott a korosztálytól. A KSI SE húsz esztendős csillaga a magyar judo negyedik junior-világbajnoka, egyben az első férfi, akinek sikerült ezt a címet megszereznie.


Tóth Krisztián (balról a második) vb-arannyal búcsúzott a junioroktól

A 90 kilogrammosok között – mivel ebben az évben csupán két korosztályos versenyen vett részt – a felnőtt világranglistán harmadik Tóth Krisztián nem volt kiemelt. Szerencsére a sorsolás ezúttal kegyesebb volt vele, mint az Európa-bajnokságon, ahol rögtön az elején össze kellett csapnia a súlycsoport másik nagyágyújával, a grúz Gviniasvilivel.

Pánczél Gábor tanítványa az osztrák Böhler ellen ippongyőzelemmel kezdett, majd jukós győzelmek következtek: a második körben a holland Korrel, a negyeddöntőben a lengyel Kuczera, az elődöntőben pedig – nagy kárpótlás ez az Eb-n történtekért – a grúz Gviniasvili volt az „áldozat”. A finálétól tartottunk egy kicsit, a grúz származású, spanyol színekben szereplő Nikoloz Sherazadishvili ugyanis másfél fejjel magasabb Krisztiánnál, ám a magyar versenyző ezen az összecsapáson is ragyogó teljesítményt nyújtott, végig kézben tartotta a meccset, többször is elhajította a spanyolt, s végül jobb intési aránnyal megszerezte a végső győzelmet.

Szabó Brigitta (2002), Mészáros Anett (2004) és Karakas Hedvig (2009) után Tóth Krisztián szerezte meg a mieink negyedik junior-világbajnoki címét, s ő az első a férfiak között, aki ilyen magasságokig jutott ebben a korosztályban!

 


Szép reményeket fűztünk az idén sikert sikerre halmozó Gercsák Szabina szerepléséhez is, ám a Hell-Miskolci JC junior Európa-bajnokát ezúttal más az első meccsén megállították: az ifjúsági Európa-bajnok brit Yeats-Brown ipponnal győzött, így a sérülések után, nem száz százalékos állapotban tatamira lépő Szabina számára ezzel véget ért a vb.

A 48 kilogrammosoknál a kontinensbajnoki bronzérmes Pupp Réka gyors ipponnal indított, majd kikapott a japán Kondótól, aki ezen a napon toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből. A „kalkulálható” vereség után Réka a vigaszágon kapott javítási lehetőséget, de nem bírt a szerb Nikoliccsal, így az Atomerőmű SE judósa a hetedik helyen végzett.

A női 78 kilogrammban a tatabányai Salánki Evelin okozott igen kellemes meglepetést: a nyitómeccsén az olasz Rosettát, majd a negyeddöntőben a francia Pierret-t is ipponnal győzte le, így Csernoviczki Csaba tanítványa bejutott a világbajnoki elődöntőbe! Bár a következő két mérkőzés nem úgy sikerült, ahogyan azt szerettük volna, az Ippon Judo Tatabánya versenyzőjének ötödik helyezése mindenképpen kiemelkedő eredmény!

Salánki Evelin (kékben) éremért küzdhetett a világbajnokságon

A 73 kilogrammosoknál Pál Gyula kezdett nagyon jól, a bahamai Swain és az ukrán Komula ellen ipponnal nyert, majd az izraeli Butbult is legyőzte, intésekkel. A negyeddöntőben a dél-koreai An, a vigaszágon pedig a grúz Mcsedisvili jobbnak bizonyult, ezzel a Honvéd-Kipex judósa az elismerésre méltó hetedik helyen végzett.

A többiek is igyekeztek mindent megtenni a szép eredményekért, Tóth Patrícia (52 kg, Ippon Judo Tatabánya), Szabó Frigyes (73, Százhalombatta) és Rudinszky Ádám (100 kg, Egri VSE) egy-egy győzelemmel és vereséggel, Gard Richárd (55 kg, Pécsi KSE-Leányvár), Bartha Ákos (60 kg, Miskolci VSC) és Szabó Franciska (52 kg, Százhalombatta) egy vereséggel búcsúzott a küzdelmektől.

Az amerikai világbajnokság egyéni küzdelmeiben hetvenkét ország ötszáztizennyolc judósa lépett tatamira, az éremtáblázat élén a “hagyományoknak” megfelelően Japán (7 arany, 4 ezüst, 2 bronz) végzett, megelőzve Franciaországot (1, 2, 5) és Oroszországot (1, 2, 3). A magyar válogatott Tóth Krisztián győzelmének köszönhetően kilencedik lett, holtversenyben Horvátországgal. A junior-világbajnokságon összesen tíz ország tudott aranyérmet szerezni…

 

A magyar junior-világbajnoki érmesek

ARANY (4)
Szabó Brigitta (2002, Csedzsu)
Mészáros Anett (2004, Budapest)
Karakas Hedvig (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2014, Fort Lauderdale)

EZÜST (7)
Kovács Antal (1992, Buenos Aires)
Szász István (1994, Kairó)
Rajcsányi Gergő (2002, Csedzsu)
Burján László (2004, Budapest)
Bor Barna (2004, Budapest)
Mészáros Anett (2006, Santo Domingo)
Gorjánácz Zsolt (2008, Bangkok)

BRONZ (16)
Illyés Miklós (1992, Buenos Aires)
Nagy Zsuzsanna (1992, Buenos Aires)
Till Barbara (1996, Porto)
Nagy Viktória (1998, Cali)
Nagy Viktória (2000, Nabeul)
Hadfi Dániel (2000, Nabeul)
Szilágyi László (2000, Nabeul)
Ónody Beáta (2002, Csedzsu)
Hegedűs Dóra (2006, Santo Domingo)
Maros Barbara (2008, Bangkok)
Gáspár Eszter (2008, Bangkok)
Joó Abigél (2008, Bangkok)
Gorjánácz Zsolt (2009, Párizs)
Joó Abigél (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2010, Agadir)
Vér Gábor (2010, Agadir)

 

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás