Tóth Krisztián ötödik a junior-világbajnokságon - 2011.11.06.


Tóth Krisztián, a KSI SE judósa az ötödik helyen végzett a fokvárosi judo junior-világbajnokságon.


A tizenhét éves magyar versenyző az első körben a mongol Selenget győzte le egy jukóval, a második fordulóban pedig az ötvenkettedik másodpercben elért ipponnal búcsúztatta a német Reibdanzot. A KSI SE sportolója a harmadik küzdelmét szintén ipponnal nyerte, ekkor az algériai Ladur volt a szenvedő fél, a negyedik összecsapását pedig a kazah Hovdal ellen zárta sikerrel, amivel megnyerte a súlycsoport harmadik ágát és elődöntőbe jutott.

A döntőbe jutásért az orosz Kosztojev ellen lépett tatamira, és a rendkívül kiegyenlített mérkőzésen bírói döntéssel Tóth Krisztián maradt alul. A harmadik helyért a grúz Gviniasvilivel kellett küzdenie, fél perccel a mérkőzés vége előtt még a magyar állt győzelemre, azonban az utolsó másodpercekben ellenfele megfordította az állást. Ezzel a magyar judós végül lemaradt a dobogóról és a pontszerző ötödik helyen zárta a világbajnokságot.

A súlycsoport másik magyar versenyzője, Heim Péter (KSI SE) az első fordulóban ipponnal búcsúztatta az amerikai Kafarskiyt, a második körben azonban az előbb említett Gviniasvilit már nem sikerült legyőznie, ellenfele jutott tovább. Talán nem meglepő, hogy a 81 kilogramm aranyérmét egy japán versenyző, Goki Marujama szerezte meg.

A 44 kilogrammban induló Pupp Réka az első mérkőzést gyorsan megnyerte a dél-afrikai Whitebooi ellen. A Paksi Atomerőmű SE judósa a találkozó nyolcvanhetedik másodpercében egy ipponnal vetett véget a küzdelemnek, és jutott a következő körbe. A második fordulóban a brazil Agueda Silva volt az ellenfele: a dél-amerikai sportoló a mérkőzés derekán került előnybe, egymás után két jukót ért el. A harmadik perc elején elért ipponnal pedig a végül ezüstéremig jutó Silva győztesen fejezte be az összecsapást, kiejtve ezzel a magyar versenyzőt. Az aranyat a japán Hamada Szakiho szerezte meg.

A 48 kilogrammos súlycsoportban versenyző Kiss Renáta (UTE) a lengyel Pienkowska ellen kezdett, és kiegyenlített küzdelem után bejutott a második fordulóba, ahol a dél-koreai Csoj várta. A második körben Kiss Renáta ázsiai ellenfele győzött, a nyolcvanötödik másodpercben elért jukóval. (Csoj végül a harmadik helyen végzett, a súlycsoport versenyét a japán Hiromi Endo nyerte.) Kijelenthető: a sorsolás nem kedvezett a magyar hölgyeknek, hiszen mindketten érmet szerző versenyzőtől kaptak ki.

A 66 kilogrammban szereplő Végvári Martinnak (Bajai JC) nem sok idő jutott a világbajnokságon, mivel örmény ellenfele már az első körben búcsúztatta. Gazarjan a mérkőzés vége előtt tizenhárom másodperccel elért ipponnal lépett a második fordulóba, ott azonban a súlycsoportot megnyerő japán Tatejama meg is verte.

Végvárihoz hasonlóan a 73 kilogrammos súlycsoportú Stadler Ádám is egy elszenvedett ippon miatt búcsúzott az első fordulóban, ráadásul a Honvéd-Kipex judósának mindössze harmincöt másodperc jutott a tatamin. Az őt kiejtő orosz Zolojev a vigaszágról bronzérmet szerzett.

A kategória másik magyar indulójának, Pusztai Patriknak csupán harmincegy másodpercre volt szüksége, hogy búcsúztassa a mongol születésű Sarangerelt. A Miskolci VSC judósát a második fordulóban Dmitrij Zujevvel hozta össze a sors, az oroszt szintén ipponnal múlta fölül. A harmadik körben az izraeli Muki ellen lépett a tatamira, ott azonban már a magyar versenyző maradt alul. Ebben a kategóriában a japán Ono Sohei lett az első.

A 100 kilogrammban tatamira lépő Kaszás András a fokvárosi világverseny utolsó magyarjaként várta a küzdelmeket. Az első forduló nem tartott sokáig, hatvanhat másodperc alatt győzte le ellenfelét, a lett Vadimsot. A Honvéd-Kipex judósának remek helyzetfelismerése vezetett az ipponhoz, ami idő előtt véget vetett az összecsapásnak.

A második körben, az olasz Di Guida elleni mérkőzésen is hasonló volt a forgatókönyv, csak sajnos fordított szereposztással. A talján judós a küzdelem „félidejénél” vetett véget Kaszás, és ezáltal a magyar válogatott szereplésének a fokvárosi vb-n. Di Guida végül a döntőig jutott, ott azonban vereséget szenvedett a kubai származású Armenterostól.

A világbajnokság éremtáblázatán Japán lett az első, Oroszország és Ausztria előtt. Magyarország Tóth Krisztián ötödik helyének köszönhetően a huszonötödik helyen végzett a pontversenyben, holtversenyben Kanadával, Izraellel, Madagaszkárral és Szerbiával.

A fokvárosi junior-vb eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: utanpotlassport.hu, Szekeres Zsolt
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás