Tóth Krisztián ötödik a riói világbajnokságon - 2013.09.01.

A KSI SE  tizenkilenc éves judósa, Tóth Krisztián a magyar küldöttség legjobb helyezését érte el Brazíliában.

A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva és Burján László is a legjobb tizenhat között fejezte be szereplését a Rio de Janeiróban zajló világbajnokság hétfői nyitónapján.

Csernoviczki Éva, a tatabányaiak vb-harmadikja – aki áprilisban megnyerte a budapesti Eb-t – a kínai Li Je-nan ellen kezdett, és három perc elteltével ippont érő akcióval nyert. A tavalyi olimpián bronzérmes magyar judós a tizenhat között a kubai Maria Celia Labordéval találkozott. A magyar versenyzőnek jukója volt, ám karibi riválisa végül vazarival nyert.

A Budaörsi SC-nél versenyző Burján László jukó és vazari után ipponnal zárta mérkőzését a benini Jacob Gnahoui ellen, a folytatásban viszont ugyancsak ipponnal kikapott a japán Takato Naohiszától, ezzel a harminckettő között búcsúzott.

A világbajnokság második napján Gorjánácz Zsolt a harminckettő között búcsúzott: a Honvéd-Kipex U23-as Eb-harmadikja az argentin Santiago Gualco elleni ippongyőzelem után az izraeli Tal Flickerrel találkozott, és másfél perc elteltével ipponnal alulmaradt. A szintén 66 kilós Zámbori Bence pedig egy vereséggel (az azeri Shikhalizada ellen), ugyancsak helyezetlenül zárt a Maracanazinho Arenában.

„Zsolti esetében nem értem, hogyan léptethették le négy intéssel, amikor ő volt az aktívabb. Az mindenesetre tény, hogy itt ha valaki nyolcba vagy négybe akar jutni, legalább két-három világklasszist meg kell vernie” – tette hozzá.

Szerdán az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós és öccse, az ugyancsak 73 kilós Ungvári Attila, továbbá 57 kilóban Karakas Hedvig és Szabó Katinka lép tatamira Brazíliában.

Szerdán a 73 kilogrammos a tavaly olimpián ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok és vb-harmadik Ungvári Miklós – aki harminckét évével a magyar küldöttség legidősebb tagja volt – a tizenhat között a japán Ono Sohejjel szállt szembe, miután ipponnal legyőzte az azeri Orujovot, majd jukóval az üzbék Dzsurakobilovot. A tizenegy évvel fiatalabb Ázsia-bajnoki második ellenfél három perc elteltével leléptetéssel nyert, és a ceglédi sportoló lemaradt a legalább vigaszágat jelentő negyeddöntőről. Ono később megszerezte a világbajnoki címet a súlycsoportban.

„Az első meccsemen kaptam egy rúgást a bal bokámra, most egy nagy pukli van rajta, a gyúró szerint lehet, hogy részleges szakadás. Jó voltam kondiban, nem fáradtam el, jó volt a sorsolásom is, szóval többet vártam ettől a vébétől” – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Ungvári Miklós.

A 2009-ben vb-bronzérmes Karakas Hedvig – aki térdműtét miatt nyolc hónapot hagyott ki, és áprilisban tért vissza – a brit Nekoda Davis Smythe legyőzése után, a harminckettő között a brazil Ketleyn Quadrosszal találkozott, és jukóval kikapott.

Edzője, Toncs Péter szerint tanítványának még sok versenyre van szüksége, és az eredmények idővel helyreállítják önbizalmát.

Ungvári Attila (73 kg) és Szabó Katinka (57) az első mérkőzésén elszenvedett vereségével ugyancsak kiesett.

„Rögtön Eb-ezüstérmessel kezdett, és gyengén judózott, és még intések után sem vállalt be egy dobást sem. Jártunk pár hete sportpszichológusnál is, lehet, hogy súlycsoportváltás lesz a megoldás” – mondta Ungvári Attila teljesítményéről trénere, Bíró Tamás.

Csütörtökön a 81 kilogrammos Csoknyai László kikapott a legjobb harminckettő között, ezzel befejezte szereplését. A februári Hungária-kupán és a júliusi Universiadén bronzérmes Csoknyai László az argentin Ivan Duarte legyőzése után vazarival kikapott az áprilisi, budapesti Eb-n ötödik orosz Ivan Vorobjovtól.

„Az első két percben partiban voltam az orosz sráccal, de miután megintettek, úgy éreztem, hogy mennem kell előre, és akkor csinálta meg rajtam az ellenfelem a vazarit. Nem fáradtam el, hajtottam végig, és azt hiszem, megtettem mindent” – nyilatkozta az Atomerőmű SE judósa a Kossuth Rádiónak.

Ugyanezen a napon súlycsoporttársa, a honvédos Krizsán Szabolcs is kiesett (az amerikai Stevenstől kapott ki intésekkel), ezzel a magyarok számára helyezetlenül ért véget a riói vb negyedik napja is.

Pénteken Szabó Franciskának jól sikerült a bemutatkozás, ipponnal győzte le a venezuelai Rojast, de aztán a kanadai Kelita Zupancic ellen háromszor is intették passzivitás miatt, majd ellenfele leszorítással nyert.

A 78 kilogrammban kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél egy vereséggel befejezte szereplését, a KSI SE olimpiai ötödikje első meccsén a Koreai NDK-beli, Ázsia-bajnokságon kétszeres ezüstérmes Sol Kjonggal találkozott, és a meccs derekán jukóval vezető ellenfele egy dobásra kapott ipponnal nyert. A vigaszághoz a magyar judósnak a negyeddöntőbe kellett volna jutnia.

„Abigél az elején elesett egy jukóra, de hát a ‘hadzsimétől’ kezdődik a mérkőzés. Aztán már nem tudott felpörögni – értékelt a Kossuth Rádiónak edzője, Pánczél Gábor. – Az a gond, hogy ha nem úgy alakul a meccs, ahogy elképzeli, akkor összeomolhat. Most nem kellő erővel indított el egy technikát, és lekontrázták. Ezt a mérkőzést meg kellett volna nyerni.”

A Magyar Judo Szövetség szakmai alelnökeként is tevékenykedő edző elmondta, az észak-koreai ellenfél hozta a szokásos ázsiai taktikai repertoárt, ami nem fekszik tanítványának, s ebben még fejlődnie kell.

„Abigélnek fontos az első mérkőzés, hogy azon relatíve könnyen át tudjon menni, csakhogy ebben a súlycsoportban már kevesebben vannak, és azok mind jók. Most mindenesetre kap két hónap pihenőt, aztán jövő májusban indul az olimpiai kvalifikáció sok versennyel és táborral, fel kell rá töltődni, és pszichésen rá kell készülni.”

Tóth Krisztián (90 kg) az uruguayi Juan Romero után, a harminckettő között a jordán Ibrahim Halaffal szállt szembe, és bő két perc elteltével fojtásért kapott ipponnal diadalmaskodott. A következő körben a KSI SE U23-as Európa-bajnokára az azeri Sahin Gahramanov várt. Tóth hamar vazaris hátrányba került, de edzőjének, Pánczél Gábornak a bekiabált tanácsát megfogadva, taktikus judózással kivárta a megfelelő pillanatot, kiemelte, majd a földhöz csapta riválisát, és ipponnal győzött.

A negyeddöntőben az olimpiai ezüstérmes kubai Asley Gonzalez következik, s Tóth Krisztián – aki intésekkel vezetett a mérkőzés vége felé – vereségével a bronzéremig tartó vigaszágon küzdhetett tovább. Ott a litván Karolis Bauza legyőzése után az áprilisban Budapesten Európa-bajnok, korábban vb-második és -harmadik orosz Kirill Gyenyiszovval küzdött meg a harmadik helyért. Első találkozójuk alig több mint fél percig tartott, amikor az U23-as Európa-bajnok magyar indítását megkontrázta a rivális, és dobására ippont kapott.

„Csalódott vagyok, mert több volt ebben a mérkőzésben. Nagyon az ellenfelemnek állt a zászló, esélytelenként mentem ki, de megpróbálhattam volna többet beleadni – mondta a Kossuth Rádiónak a tizenkilenc éves Tóth Krisztián, aki a magyar küldöttség legjobb helyezését érte el Brazíliában. – Bosszús vagyok, hogy ilyen rövid lett ez a meccs, ha kicsit több időt adtam volna magamnak, akkor szorosabb mérkőzést tudtam volna produkálni.”

Szombaton a 100 kilogrammos Cirjenics Miklós egy vereséggel befejezte szereplését, a Honvéd-Kipex huszonhárom éves judósa – aki eredetileg tartalék volt, és a sérült +100 kilós Bor Barna helyén került a csapatba – már vazarival vezetett a kazah Makszim Rakov ellen, ám ellenfele bő két perc elteltével ipponnal nyert.

Ezzel véget ért a magyarok számára a vb a Maracanazinho Arenában, mivel a vasárnapi csapatversenyben már nem lesz érdekelt a küldöttség. A tizennégy tagú delegáció a 90 kilogrammos Tóth Krisztián révén egy ötödik hellyel tér haza.

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás