Tóth Krisztián világbajnoki ezüstérmes! - 2014.09.03.

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián ezüstérmet nyert a Cseljabinszkban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság pénteki versenynapján. A KSI SE húsz éves versenyzője az elefántcsontparti Kinapeya Romeo Kone és a szerb Alekszandar Kukolj elleni ippongyőzelem után a negyeddöntőben a világelső grúz Varlam Lipartelianit, majd az elődöntőben a hazai közönség előtt szereplő Kirill Vaproszovot verte meg.

A fináléban pedig a mezőny egyik legnagyobb alakja, az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok görög Iliasz Iliadisz várt rá, aki Dzsardzsi Zviadauri néven született Grúziában. Kettejük eddigi egyetlen meccsét az ellenfél nyerte tavaly a düsseldorfi Grand Prix-n. A második összecsapás a magyar judós intésével kezdődött, és 2:04 percig tartott, amikor Tóth Krisztián kiemelési kísérletét a rivális megkontrázta, levitte őt a földre, és ipponnal nyert.

Tóth Krisztián pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, kétszeres U23-as Európa-bajnok, idén a felnőtt Európa-bajnokságon harmadik volt. A magyar judósport hetedik világbajnoki ezüstérmét szerezte meg Oroszországban.

A vb magyar résztvevői közül Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) a hetedik helyen végzett, a többieknek ezúttal nem sikerült helyezést elérniük.

Eredmények: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás