Négy magyar érem az első olimpiai kvalifikációs versenyen - 2015.01.19.

Remekül sikerült a mieink számára az esztendő első olimpiai kvalifikációs viadalon: a tuniszi tornán a 81 kilogrammban Krizsán Szabolcs és Csoknyai László vívta a döntőt, előbbi arany-, utóbbi ezüstérmes lett, Pupp Réka és Bor Barna bronzérmet szerzett, Vér Gábor pedig az ötödik helyen végzett.


pupp2015tunis

A paksi Pupp Réka (jobbról) szerezte 2015 első magyar olimpiai kvalifikációs érmét

 

Tunézia fővárosában került sor az African Open viadalra, amelyen olimpiai kvalifikációs szempontból egy aranyéremmel ötven, az ezüsttel harminc, a bronzzal pedig húsz pontot lehetett szerezni. Tíz versenyzőnk szállt harcba a pontokért, közülük az első versenynapon a paksi Pupp Réka jutott a legmesszebb.

Az Atomerőmű SE 48 kilogrammos versenyzője egy amerikai judós ellen ippongyőzelemmel kezdett, majd a későbbi győztes, háromszoros Eb-bronzérmes francia Payet ellen alul maradt. A folytatásban sikerült javítani: Pupp Réka a vigaszágon jukónyi előnnyel jutott tovább az algériai Amrane ellen, majd a bronzmeccsen meggyőző fölénnyel, ipponnal győzte le a belgák junior Európa-bajnok reménységét, Anne-Sophie Jurát. A mindössze tizennyolc esztendős paksi judós pályafutásának első érmét szerezte meg a felnőtt Világkupa-sorozatban!

Szombaton a többi indulónk közül csak Zámbori Bence (66 kg, Honvéd-Kipex) tudott egy mérkőzést nyerni, de akárcsak Burján László (60 kg, Budaörsi SC), Hagyó Gábor (66 kg, Honvéd-Kipex) és Maros Barbara (52 kg, Honvéd-Kipex) végül ő is helyezetlenül zárta a tornát.


krizsan2015tunis

A 2014-es szófiai torna után ismét a döntőben csapott
össze Csoknyai László (balról) és Krizsán Szabolcs (balról a második)

 

Vasárnap a 100 kilogrammosok között Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) volt az első búcsúzónk, őt az orosz Magomedov szoros meccsen ütötte el a továbbjutástól, a többiek viszont a délutáni, érmekért zajló programban is érdekeltek voltak!

Olyannyira, hogy a 81 kilogrammban magyar „házidöntőt” rendeztek! A világranglistán Krizsán Szabolcs állt előkelőbb helyen (18.), az olimpiai kvalifikációs rangsorban viszont a paksi Csoknyai László (20.) vezetett a mieink közül. Mindketten remekül meneteltek a fináléig, a Honvéd-Kipex judósa belga, görög és brit judóst búcsúztatott, az Atomerőmű SE olimpikonja pedig két francia és egy gaboni skalpot gyűjtött be a döntőig.

A fináléban az egymást jól ismerő ellenfelek kiélezett csatát vívtak, amelyben nem született akciópont – ellenben a bíró négy intést is kiosztott, egyet kapott Krizsán Szabolcs, hármat pedig Csoknyai László. Végül az intések száma döntött az érmekről, Krizsán Szabolcs nyakába aranyat, Csoknyai Lászlóéba ezüstöt akaszottak!

Előbbinek a 2013-as rijekai GP-arany, illetve a 2013-ban Minszkben és 2014-ben Szófiában nyert Continental Open-arany után ez a negyedik győzelme a felnőtt mezőnyben, utóbbi pedig pályafutásának tizedik érmét szerezte meg a Világkupa-sorozatban. Olimpiai szempontból a Honvéd judósa huszonhat, a paksi versenyző pedig tíz ponttal tudta gyarapítani az eddig gyűjtött pontjainak számát.


bor2015tunis

Bor Barna (jobbról) bronzéremmel térhet haza Tunéziából

 

A 90 kilogrammos Vér Gábornak nincs könnyű dolga, nehezen találja korábbi remek formáját, pedig néhány éve azzal a Tóth Krisztiánnal együtt ünnepelhetett junior-világbajnoki bronzérmet, aki jelenleg vezet a súlycsoport olimpiai kvalifikációs versenyében.

A Honvéd-Kipex tehetséges versenyzője eddig ötödik és hetedik helyekig jutott a Világkupa-sorozatban, a legjobb eredménye egy Európa-kupa bronzérem volt 2012-ből. Tuniszban remekül kezdett, spanyol riválisát ipponnal, tunéziai ellenfelét vazarival legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol nem bírt az amerikai Brownnal. A bronzmeccsen a dél-afrikai Piontek ellen ipponnal vereséget szenvedett, így végül az ötödik helyen végzett.

A nehézsúlyú Bor Barna azzal a tudattal lépett tatamira Tunéziában, hogy csak az aranyéremmel tud javítani olimpiai kvalifikációs mérlegén, a világranglistán viszont egy éremmel is előrébb léphet, ez pedig sokat érhet a rangosabb versenyeken a sorsolás előtti kiemeléseknél.

Az Atomerőmű SE világbajnoki ezüstérmese mindjárt az első meccsén egy neves ellenféllel találta magát szemben: a franciák Eb-bronzérmese, Bonvoisin azonban kénytelen volt fejet hajtani, Bor Barna egy jukó értékű akcióval jutott tovább. Az elődöntőben az algériai Zuani ellen leléptették a magyar judóst, aki a bronzmeccsen egy másik franciával találta szemben magát.

A zömök Thorel nem tudta az akaratát a paksi óriásra erőltetni, végül intésekkel Bor Barnáé lett a győzelem, s ezzel együtt a bronzérem is.

Az év első olimpiai kvalifikációs versenyén harminchat ország 265 judósa lépett tatamira. Az éremtáblázat első helyét Franciaország hatalmas fölénnyel (8 arany, 5 ezüst, 8 bronz) szerezte meg, megelőzve a holtversenyben második Tunéziát és Magyarországot (1, 1, 2).

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: African Judo Union