Új judós edzőterem kialakítását kezdeményezték Mórahalmon - 2016.06.01.

Mórahalom judokái alighogy hazatértek a diákolimpiáról, máris folytatják a felkészülést a következő megmérettetésre. A Mórahalmi Judo Sportegyesület fiatal kora ellenére egyre csak halmozza a versenysikereket, holott az edzések körülményei korántsem kielégítőek. Május 31-én a Magyar Judo Szövetség delegációja látogatott Mórahalomra, hogy egy ingatlanfejlesztésről tárgyaljon az önkormányzattal.

_DSC0010

A 2013-ban elhunyt, háromszoros magyar bajnok judós Molnár Franciskának régi álma valósulhatott meg, amikor 2014 áprilisában megalakult a Mórahalmi Judo SE. Az egyesület tagjainak létszáma azóta is egyre gyarapodik, s a gyermekeken kívül már felnőtt csoport is edz a Kenyérváró emeletén. Az eredményekkel és a lelkesedéssel nincs gond, azonban az edzőket régóta aggasztja, hogy egyrészt kinőtték a helyet, másrészt sokszor fázniuk kellett a téli hónapokban a judokáknak az edzőteremben. A felkészülés körülményei nem megfelelők, s az egyesület az önkormányzattal karöltve hónapok óta keresi a lehetőséget a változtatásra.

A mórahalmi judosikerekre a Magyar Judo Szövetség is felfigyelt, s támogatni szeretné törekvéseiket. Dr. Tóth László elnök és a szövetség további küldöttei Nógrádi Zoltánnal találkoztak május végén, hogy együtt találjanak megoldást a problémára. Az elnök beszámolójában elmondta, hogy egy sportágfejlesztési program keretében lehetőség nyílik ingatlanfejlesztésre, testnevelő tanárok továbbképzésére, 340 iskolában a helyes eséstechnikák megtanítására, illetve eszköztámogatásra is. Majd hozzátette: a cselgáncs kiemelten támogatott sportág Magyarországon, és több látványsport – mint a labdarúgás és a kézilabda – kiegészítő sportja. A judo segít tompítani az eséseket, szellemisége jó hatással van a játékstílusra, ezért több szempontból érdemes népszerűsíteni.

Nógrádi Zoltán – reagálva az elhangzottakra – kifejtette: a sportinfrastruktúra fejlesztése Mórahalmon folyamatos, eddig elsősorban a futballt, a kézilabdát és a vízilabdát érintette. Következő lépésként a lovaglásra, az ugrókötélre, a teniszre és a judora fekteti a hangsúlyt város, s feltett szándéka, hogy támogassa e sportágak képviselőit. A polgármester a Képviselő-testület nevében támogatta egy új edzőterem kialakításának lehetőségét.

A Mórahalmi Judo SE elnökségi tagjainak jelenlétében a két fél megállapodott, hogy legkésőbb 2017-ben, közös forrásból megfelelő edzőterem épül a judokáknak Mórahalmon. A terveztetéshez, árajánlatkéréshez, s a hely kijelöléséhez azonnal hozzálátnak, hogy minél előbb meg tudják állapítani a végső költségkeretet – hangzott el az egyeztetés végén.

IMG_20160531_145030

A Magyar Judo Szövetség a látogatás alkalmával ötven judoruhát, illetve gyermekeknek szóló motivációs judo kifestőket adott át a mórahalmi egyesületnek. Mindemellett a születésnapját ünneplő edzőt, Nagybata Mihályt is köszöntötték az MJSZ képviselői. A mórahalmiak nevében Csiszár Dániel elnök adott át helyi termékekből álló ajándékcsomagot a Budapestről érkezett delegációnak, ezzel is megerősítve a szóbeli megállapodást. A Mórahalmi Judo Sportegyesület bizakodva tekint a jövőbe és reméli, tagjai jövőre már egy tágas, jól felszerelt teremben élhetnek e fizikai és szellemi „művészetnek”.