Ungvári Attila és Mészáros Anett ötödik az Eb-n - 2009.04.25.

Ungvári Attila (Ceglédi VSE, 73) és Mészáros Anett (Honvéd-Kipszer, 70) is ötödik, Hadfi Dániel (Honvéd-Kipszer, 100) pedig hetedik lett a Tbilisziben zajló judo Európa-bajnokságon.

Ungvári – aki három ippongyőzelemmel jutott el az elődöntőig, majd ott ugyancsak ipponnal kapott ki – a harmadik helyért a francia Gilles Bonhomme-mal szállt szembe. A 30 esztendejével a magyarnál tíz évvel idősebb rivális két intés után jukónyi hátrányba került, és már úgy tűnt, a ceglédi dzsúdós „behúzza” a meccset, amikor fél perccel a vége előtt Bonhomme vazarit érően döntötte fel őt. A hátralévő időben a francia rutinosan tartotta előnyét, így Ungvári ötödik lett.

Mészáros Anett a harmadik helyért a világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Edith Bosch-sal csapott össze. Kettejük párharcában a holland vezetett 2-1-re, miután a 2005-ös rotterdami és a 2006-os tamperei Eb-n is legyőzte a magyart, aki a 2007-es riói világbajnokságon vágott vissza neki. A negyedik csata alapidejében egyszer intették Bosch-t, ez azonban a koka idei eltörlése miatt nem számított, jöhetett tehát a háromperces hosszabbítás. Egy Mészáros-figyelmeztetést leszámítva ebben sem történt említésre méltó mozzanat, így maradt a bírói ítélet: a három döntnök 2-1 arányban a hollandot hozta ki győztesnek.

Vasárnap a 100 kilós kategóriában érdekelt Hadfi Dániel először ipponnal verte a görög Dionüszosz Iliadiszt, majd a folytatásban kikapott a holland Henk Groltól, a vigaszágon pedig a lett Jevgenijs Borodavko is legyőzte őt. Előbbi vazarival, utóbbi pedig ipponnal nyert ellene. A nap másik két magyarja, Madarász Tamás (90 kg, Debreceni SC-SI) és Bor Barna (+100 kg, Paksi Atomerőmű SE) egyaránt kikapott az első meccsén és helyezetlenül zárt.
.