Ungvári Attila hetedik lett a düsseldorfi Grand Slam-tornán - 2019.02.25.

A düsseldorfi Grand Slam-viadalon négy magyar judósért szoríthattunk, közülük Ungvári Attila szerepelt a legjobban, a ceglédi judós a hetedik helyen végzett, s nagyot lépett a 2020-as tokiói olimpia felé.


Ungvári Attila a legjobb nyolc közé jutott Düsseldorfban

A mieink közül elsőként Csernoviczki Éva lépett tatamira Düsseldorfban, ahol óriási érdeklődés övezte az eseményt: kilencvenhárom ország hatszázöt judósa mérlegelt a küzdelmekre. Az Ippon Judo Tatabánya olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok csillaga madagaszkári judóssal ismerkedett meg az első körben, a papírforma győzelem után viszont már jóval nehezebb dolga volt. A világbajnoki ötödik helyezett brazil Brigida következett, aki nagyon küzdelmes mérkőzésen vágott vissza a januári izraeli Grand Prix-n történtekért, így ő jutott be a legjobb nyolc közé a 48 kilogrammosok között.

Csernoviczki Éva számára „bruttó” nyolvan olimpiai kvalifikációs pontot hozott Düsseldorf, ami azt jelenti, hogy az eddig gyűjtött pontjain tudott egy kicsit erősíteni – Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa továbbra is befutó helyen áll a kvótákért zajló kétéves küzdelemben.

Remekül kezdett a 73 kilósok között induló Szabó Frigyes. Az UTE reménysége uralta a mérkőzést a kínai Csing ellen, az aranypontos küzdelem nyolcadik(!) percében már két intéssel is vezetett, de aztán láthatóan elkészült az erejével, s az ellenfele fordítani tudott. Csák József tanítványa számára Tokió szempontjából (is) nagyon fontos lett volna ez a győzelem.

Kísértetiesen hasonlított Ungvári Attila nyitómeccse Szabó Frigyesére, csakhogy ezúttal mi tapsolhattunk a végén: a 81 kilogrammosok küzdelmeiben a Ceglédi VSE Európa-bajnoki bronzérmese a dél-koreai Livel mérte össze az erejét. Riválisa nem „akárki”, volt már ötödik helye a világbajnokságról, a tavalyi párizsi Grand Slamen pedig döntős volt. „Karvaly” ragyogóan kezdett, vazarival vezetett, ráadásul két intést is kierőszakolt Li számára, ám a koreai nem adta fel, még a rendes küzdelmi időben egyenlíteni tudott. A hosszabbításban a Mester Dániel irányítása mellett harcoló Ungvári Attilát a szíve vitte előre, s végül a győzelmet is ki tudta csikarni. A sorsolását látva úgy éreztük, kulcsfontosságú volt ez a siker…

Annál is inkább, mert a legjobb tizenhat közé jutásért sokkal egyszerűbb feladatot kapott: a kongói Kalonga ellen végül magabiztosan, földharcban nyert a ceglédi judós. A legjobb nyolc közé jutás volt a tét Adrian Gandia ellen a harmadik fordulóban. A Puerto Ricóból érkezett judós 2014-ben – két súlycsoportnyit visszafogyasztva – ifjúsági olimpiai bajnok lett, a felnőttek között már egy kontinensbajnoki bronzérmet is fel tud mutatni. A felek egyetlen korábbi összecsapásán, januárban Tel-Avivban Ungvári Attila ipponnal nyert, ezúttal egy vazari is elég volt a továbbjutáshoz.

A legjobb nyolc között már az első kiemelt, a hazai pályán harcoló Domnic Ressel volt. A világranglista harmadik helyén álló német az idén már megnyerte a párizsi tornát is, egyértelműen ő volt a párharc esélyese. A papírformát pedig kiegyensúlyozott első két perc után sikerült s érvényesítenie… De még maradt remény a Grand Slam-éremre, ehhez azonban a portugálok huszonkét esztendős reménységét, Anri Egutidzét is le kellett győzni. Egutidze fájó vereséggel érkezett ide, hiszen nagyot dobott a japán Fudzsivarán, amire elsőre ippont adott a bró, ám végül az ítéletet vazarira „meszelték”, s a portugál ezt követően nem tudta feltartóztatni riválisát.

Ungvári Attilát sajnos sikerült neki. A bronzmérkőzésért vívott maratoni csatában végül intésekkel Egutidze győzött, így a ceglédi judós a hetedik helyen végzett. Karvaly a hetedik helyezésért százharminc pontot cserélhet be egy gyengébb eredményre, ezzel várhatóan a közvetlen kvalivikációs helyek egyikére kormányozza magát, ez nagyon biztató a folytatásra nézve!

A düsseldorfi verseny zárónapján Ohát Zalán képviselte a magyar színeket. A Budaörsi SC judósa ragyogó győzelemmel kezdett a szlovák Matej Hajas ellen. A második körben a portugál Jorge Fonseca következett, sajnos ez az összecsapás hasonlóan gyorsan véget ért, mint a nyitómeccs, csak ezúttal fordított végkimenetellel. Ohát Zalán a düsseldorfi eredményével csak hajszálnyit tudott javítani az olimpiai rangsorban elfoglalt pozícióján.

Az ötkarikás „hajsza” március első hétvégéjén folytatódik, a férfiak Varsóban, a hölgyek Prágában csatáznak majd European Open-viadalokon a ranglistapontokért.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau