Ungvári Miklós bearanyozta a Budapest Judo GP első napját! - 2015.06.14.

Ungvári Miklós aranyérmet szerzett, Karakas Hedvig az ötödik, Szabó Franciska pedig a hetedik helyen végzett a Budapest Judo Grand Prix első versenynapján. A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett százezer dolláros összdíjazású olimpiai kvalifikációs versenyen 67 ország 411 judósa lép tatamira.


Ungvári Miklós (fehérben) megörvendeztette a magyar szurkolókat

Ungvári Miklós most is példát mutatott! Közel a harmincöthöz, fájós lábbal is klasszis teljesítménnyel rukkolt elő, a Sportaréna közönségének legnagyobb örömére meccsről meccsre vitte előre a szíve!

Az első „áldozata” a brit Gosiewski volt, aki ugyanúgy ipponnal veszített a ceglédi csillag ellen, mint a spanyol Sanchez. A negyeddöntőben a súlycsoportban hórihorgasnak számító svéd Macias megszorongatta ugyan a magyart, intésekkel vezetett is, de a vége felé egyre jobban fáradt, Ungvári Miklós pedig a maga javára döntött, meglett sorrendben a harmadik ippongyőzelem is.

A 73 kilogrammos elődöntőben két rutinos judós nézett farkasszemet, a belgák Európa-bajnoka, Dirk Van Tichelt intéssel előnybe került ugyan, de másfél perccel a vége előtt egy gyors dobással már Bíró Tamás tanítványánál volt a jukónyi előny, amiből „Ungi” már nem is engedett. A szívből jövő harcos győzelem kiérdemelte a publikum vastapsát…

A budapesti Grand Prix két éves történetében harmadszor vívhatott döntőt magyar versenyző: Csernoviczki Éva tavaly nyert, Tóth Krisztián pedig ezüstérmes lett. Most Ungvári Miklós sikerében bíztak a szurkolók, akik szépen megtöltötték a Sportaréna lelátóit. A döntő másik résztvevője a szlovénok Európa-bajnoka, Rok Draksic volt, akivel hat nagy tornán csapott eddig össze a ceglédi versenyző, a mérleg eddig három-három volt, de a legfontosabb meccsen, a londoni olimpia nyolcaddöntőjében Ungvári Miklós volt a jobb.

Ahogyan ezen a napon is! A magyar judosport egyik legeredményesebb versenyzője fantasztikus teljesítményt nyújtott a fináléban is, előbb felőrölte ellenfele erejét, majd jukóval vezetést szerzett, majd földharcban zárta le a küzdelmet: Rok Draksic kínjában lekopogta (vagyis feladta) a meccset.

Ungvári Miklós pályafutása során már több tucat érmet szerzett a különféle világversenyeken (az olimpiai ezüst mellett van három világbajnoki bronzérme, három Európa-bajnoki aranya, három ezüst és egy bronz mellett), de mindezidáig az IJF World Tour-sorozatában (a Masters-, Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken) nem tudott aranyat szerezni.

Aligha választhatott volna ehhez jobb helyszínt, mint Budapestet, ahol a nézők hosszú perceken át felállva tapsolták a sportemberként hosszú évek óta példát mutató versenyzőt.


Karakas Hedvig aranypontos intéssel veszítette el a bronzérmet, tiltakozott a publikum

A nap másik magyar hőse Karakas Hedvig lehetett volna. A Honvéd-Kipex világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmese kicsit nehezen lendült bele, előbb venezuelai riválisát intésekkel győzte le, majd a japán Tamaokitól vazarival kapott ki – a meccs során a japán belekapott Hédi szemébe, aki ezt jelezte is a bíróknak, mégis a magyar kapott intést… A vigaszágon aztán emlékezetes meccset vívva harcolta ki, hogy résztvevője lehessen az érmes programnak.

A német Roper remekül kezdett, vazarival vezetést is szerzett, majd a dobás után rögtön földharcban folytatta – a megkezdett leszorítás első pillanataiban aligha voksolt volna bárki is Karakas Hédire. Még szerencse, hogy neki eszébe sem jutott, hogy most már esélytelen lenne, ki tudott szabadulni Roper karmai közül. A folytatásban már Toncs Péter tanítványának az akarata diadalmaskodott, nagy harcban vazarival egyenlített, s végül ő mutatta meg a németnek, hogyan kell a földharcot jól csinálni – a jutalom az ippon, no és a bronzmeccs lett.

A harmadik helyért az amerikaiak olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes versenyzője, Marti Malloy volt. A felek hatalmas csatát vívtak, intéssel az amerikai szerzett vezetést, de ezt sikerült egalizálni. A folytatásban Karakas Hedvig látszott agilisabbnak, de a bíró nem osztott ki több intést. Jött az aranypontos csata, itt sem született akciópont, ám a bírók – némileg váratlanul – a magyar intették. A közönség hosszan tüntetett az ítélet ellen, ám mindez már nem változtatott a végeredményen: Malloy lett a bronzérmes, Karakas Hedvig az ötödik helyen zárt.


Csernoviczki Évának második kiemeltként nem volt szerencséje a sorsolással

Csernoviczki Éva még sohasem veszített a Papp László Budapest Sportarénában, a 2013-as Európa-bajnokságon és a tavalyi Grand Prix-n is valamennyi mérkőzését megnyerte, mindkétszer aranyérmet akasztottak a nyakába. A budapesti tornák hősnője ezúttal nem volt szerencsés, az Ippon Judo Tatabánya olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok klasszisa az első mérkőzésén a japánok üdvöskéjét, a junior Ázsia-bajnok Tonaki Funát kapta ellenfélül.

A csatából a tizenkilenc esztendős japán jött ki győztesen, jukóval vezetést szerzett, majd vazari értékű dobása után leszorította a magyar judóst, s ezzel elbúcsúztatta a további küzdelmektől. A japán aztán a fináléig menetelt, s egészen bizonyos, hogy Tonakiról még sokat hallunk majd a jövőben…

A 48 kilogrammos döntő másik résztvevője, az első helyen kiemelt argentin Paula Pareto volt, akit azért érdemes külön megemlíteni, mert a paksiak reménysége, a juniro Eb-bronzérmes Pupp Réka vele vívta mérkőzését, s Pareto egy jukóval nyert. Végül aranyérmes lett…


Szabó Ferencnek sok dolga volt a Sportarénának, három gyereke négy meccset nyert

A férfi 60 kilogrammban Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Petka Roland (UTE) és Bartha Ákos (Miskolci VSC) csak egy meccset vívhatott, a 66 kilósok között ugyanígy járt Őri Felicián (Ippon Judo Tatabánya) és Hagyó Gábor (Honvéd-Kipex) is. Zámbori Bence (Budaörsi SC) és Majer Tibor (Közgép-CVSE) intésekkel megnyerte az első összecsapását, ám a folytatásban mindketten búcsúztak.

A 73 kilogrammosok között Juracsek László (KSI SE) és Hosnyánszky Dániel (Atomerőmű SE) egy meccses volt, Szabó Frigyes (Varga Cseppek) igen biztatóan kezdett, ipponnal győzte le kazah ellenfelét, de a harmadik fordulóban alul maradt a belga Van Tichelttel szemben.

A női 52 kilogrammban Keliger Bernadett (Közgép-Ceglédi VSE) és Polgár Luca (Atomerőmű SE) egy-egy vereséggel búcsúzott, míg Maros Barbara (Honvéd-Kipex) és Szabó Katinka (Varga Cseppek) egy győzelemmel és egy vereséggel fejezte be a tornát.

Az 57 kilogrammosok között Siroki Ibolya (Budaörsi SC) az első fordulóban veszített, míg Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC) egy győzelmet és egy vereséget jegyezhetett a Budapest Judo Grand Prix-n. A 63 kilogrammban Mihovics Szabina (Röntgen-Nagykanizsa) és Polyák Krisztina (Budaörsi SC) számára sem hozott szerencsét az első forduló.

Szabó Franciska viszont remek judóval hozta az első két meccsét, előbb a horvát Miskovic ellen nyert ipponnal, majd a spanyol Puche ellen aranypontos csatában diadalmaskodott, ugyancsak ipponnal. A folytatás sajnos nem alakult ilyen jól, a negyeddöntőben az orosz Labazina és a vigaszágon svéd Bernholm is ipponnal nyert a Varga Cseppek U23-as Európa-bajnoka ellen, így Szabó Ferenc lánya-tanítványa a hetedik helyezést szerezte meg.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: MJSZ, Horváth György