Ungvári Miklós újra Európa-bajnoki aranyérmes! - 2011.04.25.

Ragyogóan szerepelt a magyar válogatott az isztambuli Európa-bajnokságon, a mieink közül Ungvári Miklós arany-, Csernoviczki Éva és Bor Barna ezüstérmet szerzett, Mészáros Anett és Joó Abigél pedig az ötödik helyen végzett.


Ungvári Miklós aranyérmet szerzett a 66 kilogrammos kategóriában az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság nyitónapján. Ungvári Miklós a döntőben az azeri Tarjan Karimov ellen lépett tatamira, s a küzdelem csak a hosszabbításban dőlt el, ahol a magyar versenyző aranyponttal fordította a maga a javára a meccset. Ungvári Miklós 2002 (Maribor) és 2009 (Tbiliszi) után harmadszor lett Európa-bajnok.

A súlycsoport korábbi kétszeres Eb-aranyérmese ötödik mérkőzésén az azeri Tarjan Karimov találkozott, akitől januárban kikapott eddigi egyetlen találkozójukon, a bakui Világkupa-viadalon. Az MTK-Erzsébetváros versenyzője egy páros intést követően jukónyi előnybe került, miután főként a védekezésre összpontosító ellenfelét ismét figyelmeztették. A bíró viszont a hajrában a 31 éves magyart is intette, így egy-egy jukó után jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ennek második percében a ceglédi születésű judós nagyívű lábszárátforgatást mutatott be ellenfelén és jukóval nyert.

Ungvári Miklós – aki harmadik Eb-aranyérme mellé 2500 eurót kapott – öccsének, a Karvaly becenévre hallgató Attilának ajánlotta érmét, akinek versenyengedélyét doppinggyanú miatt nemrég felfüggesztették.

“A testvéremért küzdöttem az egész Európa-bajnokságon – mondta még mindig zihálva az MTI-nek. – Egy éremért jöttem ide, amelyet az öcsémnek akartam ajánlani, aki nem lehetett itt és aki szerintem hasonlóképpen szerepelt volna. Ha nem hiszem, akkor ő higgye, tüzünket helyettem őrizze! Innen is üdvözlöm édesanyámat és Karvalyt, köszönök nekik mindent. De most már megyek lovagolni, mert vár a másik mesterem, jövő héten díjugrató-versenyen kell indulnom!”

A háromszoros vb-harmadik Ungvári Miklós a magyar judósport 14. Eb-aranyát szerezte. Edzője, Bíró Tamás érthető megkönnyebbüléssel mosolygott: “Inkább nem mondom meg, hogy mit gondoltam, amikor másodjára megintették Mikit. Ez az azeri srác nagyon erős és remekül kontrázik, vigyázni kell vele. Azerbajdzsánban nagyon nekiment Miki, dobott kettőt és már nem tudtunk fordítani. Most sokkal okosabb meccset vívott Ungi.”

Csernoviczki Éva a 48 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, a tatabányaiak korábbi kétszeres Eb-másodikja ötödik mérkőzésén régi ismerősével, az olimpiai és hatszoros Európa-bajnok román Alina Alexandra Dumitruval találkozott, akitől két győzelem mellett kilencszer kikapott, többek között a pekingi olimpián és a tavalyi Eb-döntőben is.

Tizenkettedik összecsapásuk egyetlen értékelhető akciót sem hozott, hosszan keresték egymáson a fogást, majd a bíró páros intést jelzett. Nem sokkal később a 25 éves magyar kapott figyelmeztetést kilépésért, ezzel riválisa már jukóhoz jutott. A hátralévő időben már nem történt változás, így Csernoviczki Éva sorozatban harmadik Eb-jéről is ezüstéremmel tér haza.

“Az én intésemet nem éreztem jogosnak, mert én indultam, aztán mikor meg többször is ő rohant le a szőnyegről, akkor nem történt semmi – nyilatkozta az MTI-nek a tatabányai judós. – Sajnálom, hogy ezen múlott és hogy most nem sikerült legyőznöm Dumitrut.”

Edzője és édesapja, Csernoviczki Csaba ugyancsak csalódottan értékelt: “A kettős intés jogos volt, aztán az Évinél valahogy lemaradt egy. Az ő figyelmeztetésénél mindketten kihátráltak egyszerre, ezzel együtt Évi a végén kicsit lehetett volna aktívabb. Így is nagyon szép eddig az út, nehéz volt a sorsolás, Évi megvert egy Eb-ezüstérmest, egy U23-as Európa-bajnokot, egy vb-ezüstérmest, aztán kikapott egy olimpiai bajnoktól. Idén már megverte Dumitrut, és úgy érzem, lesz ez még sokkal jobb is.”

Az éremcsaták előtt a csarnokban egyperces gyászszünetet tartottak a reggeli órákban elhunyt Vági Miklós emlékére, aki az európai szövetség (EJU) bírói bizottságának a tagja volt, és olimpián is közreműködött.

A nyitónapon Burján László (60, UTE), Gorjánácz Zsolt (66, UTE) és Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC) helyetlenül zárt.

A Magyar Judószövetséget irányító Tóth László boldogan összegzett: “Fantasztikus nyitónapon vagyunk túl, ez a csapat valami hihetetlen dolgot produkált ma. Nagyon fáj a szívem, hogy Attila nem indulhat holnap, ő is komoly aranyesélyekkel lépett volna tatamira. De folytatása következik!”

A 70 kilogrammban címvédő Mészáros Anett ötödik lett az Európa-bajnokság pénteki versenynapján. A Honvéd-Kipex judósa a lengyel Katarzyna Klys és a német Kerstin Thiele hosszabbításos legyűrése, illetve az elődöntőben az olimpiai ezüstérmes, világ- és kétszeres Európa-bajnok holland Edith Bosch-tól elszenvedett vereség után egy még nehezebb ellenféllel, Lucie Decosse-szal találkozott a bronzcsatában.

A kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, 15 Világkupa-diadalnál tartó francia sztár – akinek olimpiai ezüstje is van – 2-1-re vezetett kettejük különpárharcában, ráadásul a tavalyi vb-döntőben is jobbnak bizonyult Tokióban, noha arra a találkozóra a 23 éves magyar már sérülten állt ki (és azóta mindössze egy versenyen lépett tatamira).

A negyedik csata kiegyenlített küzdelmet hozott, a franciát egyszer intették, Mészáros Anett remekül tartotta magát, mígnem 1:44 percnél Decosse elkapta és leszorította őt, amiből nem tudott kijönni.

„Nem mozogtam most rosszul, sajnos belementem egy leszorításba, de főleg az elődöntőt sajnálom, amelyet azt hiszem, elvettek tőlem – értékelt a kétszeres vb-második Mészáros az MTI-nek. – Ott nem volt szerencsém a bíróval, ami pedig az egész napot illeti, persze éreztem a nyolc hónapos kihagyást. Hiányzott a versenyek légköre, ezzel együtt nem vagyok elkeseredve, megyünk tovább.”

Edzője, Toncs Péter is elégedetten nyilatkozott: „Mindig szeretne érmet az ember, de Anett ma így is szépen dolgozott, két aranypontos meccset is megnyert. Főként szellemileg látszott rajta a kényszerszünet, nem volt meg benne annyira a rá jellemző önbizalom, időnként tartalékolt, nem ment bele kétes helyzetekbe. Ennyi verseny nélküli idő után azonban ez természetes. Szóval ez most inkább egy felhozó verseny volt, nem pihenünk, javítjuk tovább a formát a vb-re.”

Taraba Sándor (73, UTE), ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC) és Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE), valamint Baczkó Bernadett (63, KSI SE) és Gáspár Eszter (63, Miskolci VSC) helyezetlenül zárt, miután mindjárt az első meccsén vereséget szenvedett ezen a napon.

Nem sikerült a bravúr Bor Barnának az isztambuli Európa-bajnokság +100 kilogrammos döntőjében: a dzsúdós a világ legnagyobb klasszisától, a francia Teddy Rinertől kapott ki, ám így is kiemelkedő eredményt ért el: megszerezte pályafutásának második Európa-bajnoki ezüstérmét.

A paksi nehézsúlyú judós a lett Vladimirs Osnacs, a német Robert Zimmermann, az orosz Andrej Volkov és az Eb-harmadik grúz Zviadi Handzsaliasvili után a súlycsoport és alighanem az egész judóvilág legnagyobb sztárja, Teddy Riner ellen lépett tatamira szombaton.

A négyszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes francia – aki a 2008-as pekingi játékok óta hatvankét győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki – mind a hat eddigi összecsapásukon megverte őt. A 204 centis és 130 kilós guadaloupe-i születésű óriás alig több mint egy perc elteltével igazolta félelmetes hírét, ippont érően ledöntötte a tavaly is Eb-ezüstérmes magyart és véget vetett a mérkőzésnek.

A júniusban térdműtéten átesett Bor Barna – aki 1500 eurót kapott a második helyért – nem keseredett el a vereségtől:

„Kicsit nagy volt rám a ruhám, egy ilyen hosszú karú ellenfélnél ez hátrányt jelent – nyilatkozta az MTI-nek. – Lóg rajtam a fehér kabát, ma előtte végig kékben voltam, Riner könnyebben talált fogást és meg is csinálta belőle a dobást. Persze őt is meg lehet verni, de rá kell készülni. Féltem még a térdemet, de az olimpiára biztosan jó lesz.”

Edzője, Hangyási László ugyancsak elégedetten értékelt: „Ezzel az ezüsttel otthon is kiegyeztem volna, ilyen komoly sérülés után ez nagy siker. Amint Barnus százszázalékosan rendbe jön, jönnek a további eredmények, Riner-t pedig majd elkapja az olimpián.”

A nőknél a francia, a férfiaknál pedig az ukrán válogatott győzött a csapatversenyben isztambuli olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. A magyarok kihagyták a vasárnapi küzdelmeket, mivel az Eb után két héttel kiemelten fontos pontgyűjtő viadalok következnek.

Férfiak: 1. Ukrajna, 2. Franciaország, 3. Németország és Grúzia
Nők: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Törökország és Ukrajna

Boldogan értékelte az isztambuli olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság három éremből álló termését dr. Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke.

„Elégedetten megyünk haza, elvégre három éremért jöttünk – nyilatkozta dr. Tóth László az MTI-nek. – Nagy örömömre a küldöttség maximálisan megfelelt az elvárásoknak. Tavaly nagyon kijött a lépés, a bécsi hét éremmel kicsit túlnyertük magunkat. Azóta Csernoviczki Éva, Bor Barna és Mészáros Anett súlyos sérülésen esett át, de a sok hónapos kényszerszünet után hasonló szintre verekedték vissza magukat az olimpiai csapatban. Külön dicséret illeti Ungvári Mikit, aki sporttörténelmet írt, mivel ő lett magyarként az első háromszoros Európa-bajnok.”

Az MJSZ első embere hozzátette, hogy a tavalyi világbajnokság után a törökországi Eb volt a második olyan viadal, amelyen egy súlycsoportban két judós is indulhatott nemzetenként és a régi szabályok alapján magyar részről akár több dobogós hely is sikerülhetett volna.

A távlati tervekről szólva Tóth László kifejtette: öt versenyző gyakorlatilag már most kinn van a londoni olimpián, de a résztvevők száma akár kilencre is nőhet.

„Augusztusban a párizsi világbajnokság lesz a kvalifikáció legfontosabb pontgyűjtő viadala és az isztambuli szereplést elnézve úgy gondolom, egészséges emberekkel onnan is elhozhatunk három-négy érmet. Sportágunk anyagi támogatása természetesen nagyban függ a menet közben elérendő sikerektől, mindazonáltal hangsúlyozom, hogy ezek csak állomások, számunkra most csupán egy komoly verseny van, a jövő évi olimpia. Nemcsak az én véleményem, de a szakemberek, sőt még a világszövetség elnöke is úgy látja, hogy több londoni érem is benne van ebben a magyar csapatban…”

Az Európa-bajnokság részletes eredménylistája: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Matusz Endre
Fotó: EJU, Carlos Ferreira