Ungvári testvérek: arany és ezüst a 46. Hungária-kupán - 2011.02.13.

Remekül sikerült a 46. Hungária Férfi Judo Világkupa, amely szép magyar sikereket hozott a tatamin, s a judo átütő győzelmét hozta a Körcsarnokban. Rekord létszámú mezőny, 51 ország 332 judósa telt ház előtt, no és élő televíziós közvetítés mellett harcolt az érmekért.


A magyar judo nagy sikere, hogy ilyen óriási létszámban érkeztek hazánkba a sportág legjobbjai, a súlycsoportok többségében ötven főt is meghaladta az indulók száma!

Ugyancsak elismerés a sportág számára, hogy a Sport TV mindkét versenynapon élőben közvetített a délutáni programról, összesen több mint hat órányi judo került adásba, ráadásul a viadalról készül bőséges összefoglalót többször meg is ismétlik majd.

Az is nagy elismerés számunkra, hogy neves vendégek tisztelték meg jelenlétükkel a 46. Hungária Férfi Judo Világkupát, sportágunk egykori és jelenlegi nagyjai, neves versenyzői és sportvezetői mellett jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Czene Attila sportért felelős államtitkár és Bardóczy Gábor, az államtitkárság főosztályvezetője, akik valamennyien elismerően szóltak az utóbbi évek egyik legeredményesebb magyar olimpiai sportágáról.

A legnagyobb elismerést mégis az jelentette, hogy az olimpiai, világ- és kontinensbajnokok sorát felvonultató mezőnyben jól szerepeltek a magyar judósok is, különösen igaz ez a 73 kilogrammosok küzdelmeire, ahol Ungvári Attila és Ungvári Miklós egyaránt ippongyőzelmekkel menetelt a döntőig, végül Attila nyakába került az arany-, Miklóséba pedig az ezüstérem.

Sikerük értékéről sokat elárult, amikor az eredményhirdetésnél a Himnusz hangjaira két magyar zászló mellett két japán lobogót húztak a magasba, a két bronzérem ugyanis a sportág őshazájából érkezett judósoknak jutott.

Külön köszönet illeti a közönséget, amely megtöltötte a Körcsarnok lelátóját, s fantasztikus hangulatot biztosított a hazai pályán szereplő magyar sportolóknak.

Szerettük volna, ha sok gyerek nézi meg testközelből napjaink legjobbjait, ezért arra biztattuk tagegyesületenket, hogy hozzák el a gyerekeket a Hungária-kupára. Rózsa Norbert olimpiai bajnok úszó és Faragó Richard televíziós riporter segítségével mindkét versenynapon öt judogit sorsoltunk ki a jelenlévő gyerekek között.

A szerencsés nyertesek: Ryan Donnert, Domoszlay Zora, Kugler Gergely, Simó Bálint, Róth Dániel, Németh Bálint, Kovács Péter Márk, Demeter Marci, Mezei Bernát és Nagy Attila. Gratulálunk nekik és kívánjuk, hogy egyszer nekik is ilyen fergetegesen szurkoljon majd a Hungária Judo Kupa közönsége!

A 46. Hungária-kupa eredményei: KLIKK IDE!

Képgaléria a 46. Hungária Férfi Judo Világkupáról: KLIKK IDE!

A Hungária-kupa keretében került sor a magyar judo legrangosabb kitüntetéseinek, elismeréseinek átadására. Dr. Tóth László elnök köszöntötte a világ- és Európa-bajnok Braun Ákost, akinek példamutató pályafutását egy míves ajándékkal köszönte meg a Magyar Judo Szövetség.

A Magyar Judóért kitüntetés Arany fokozatát vehette át Nagysolymosi Sándor korábbi szakágvezető, az 1984-es varsói Barátság verseny aranyérmese, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Hajtós Bertalan, továbbá az ötven esztendeje a judósportban tevékenykedő Pfluger Antal.

A Magyar Judóért kitüntetés Ezüst fokozatát vehette át az olimpiai és kétszeres vb-bronzérmes Ozsvár András, illetve a pályán harminc esztendeje dolgozó, megyei elnök Végh Tibor.

Pozsár Mihály nemzetközi bíró a tiszteletbeli, örökös MJSZ-bíró címet kapta, s ugyancsak köszöntötték Gyuró László nemzetközi bírót és edzőt, pályafutása lezárása után.

A Hungária-kupa hagyománya, hogy a rangos nemzetközi verseny keretében vehetik át dr. Németh Endre ODK-elnöktől diplomájukat a harmadik vagy annál magasabb danfokozatot elérő judósok.

6. dan: Braun Ákos, Horvay Sándor, Illés Sándor
5. dan: Csernoviczki Csaba, Csorba Miklós, E. Kovács János, Eleki Zoltán, Joó Abigél, Pákozdi Csaba, Pákozdi Emil, Szepesi József
4. dan: Gyimes Nikolett, Kersics Antal, Petrányi Imre, Szemler István
3. dan: Krizsán Szabolcs, Mester József, dr. Nagy-Hints István, Nagy Patrícia, Tamás (Kékes) Ibolya, Tamás László, Ungvári Attila, Vészi Klára

A Hungária-kupával párhuzamosan női Világkupát rendeztek az ausztriai Oberwartban, ahol négy versenyzőnk szerepelt: Karakas Hedvig (57 kg, Miskolci VSC) és Szabó Katinka (57, Leányvár-Egerági Üstökös SE) a hetedik helyen végzett, míg Erdélyi Lilla (48, Ippon Judo Tatabánya-Leányvár) és Baczkó Bernadett (63, KSI SE) helyezetlenül zárt.

Az oberwarti női Világkupa eredményei: KLIKK IDE!