Valószínűtlen a tudatos doppingolás - 2011.03.12.

Dr. Hidas Péter, a magyar judo válogatott keretorvosa, az Európai Judo Szövetség (EJU) orvos bizottságának tagja, az OSEI főorvosa ismerteti, milyen tiltott anyagokat találtak az Ungvári Attila által a Hungária-kupán leadott doppingmintában. Az elismert orvos a körülményeket jól ismerve meg van győződve Ungvári Attila ártatlanságáról.


“Ahhoz, hogy megértsük, mit találtak az Attila által szolgáltatott vizeletmintában, érdemes néhány szót ejteni a szteroidokról. A here által termelt tesztoszteron hormon felelős a férfi nemi jellegért, de az izomerő és az izomtömeg növekedésében is szerepet játszik, ez utóbbi hatásait akarták kidomborítani az anabolikus szteroidok létrehozásával.

Doppingcélra kitűnően megfelelnek, ősrégi ismereteink vannak róla, jól ismerjük a hatásait, hogy melyik szteroid mennyire fokozza az izomerőt és mennyire a férfi nemi jelleget. A sztanozolol az izomerő fokozásában ötször-tízszer erősebb, mint a normál tesztoszteron, ezért előszeretettel használják.

Ez valóban egy régi szer, könnyen kimutatható, az élsportolók éppen ezért már nemigen használják. Egy konditeremben lehet példa a jelenlétére, de egy olimpiára készülő élsportolónál, mondjuk úgy, hogy ennek a szernek a használata meglehetősen valószínűtlen. Túlontúl nagy amatőrizmusról árulkodna.

Érdekes kérdés az is, hogyan kerülhet be egy sportoló szervezetébe. A stanozolol vízoldékony, tehát egy ampullányi folyadék egy pohár vízbe vagy kólába öntve fel sem tűnik annak, aki elfogyasztotta, észre sem veszi, hogy más is volt az italában. Létezik tablettás formában is, összetörve például egy szalámis szendviccsel is el lehet fogyasztani.

Ez az egyik lehetőség, hogy a doppingszer valahogy belekerült, valahogy beletették az italába. A másik, hogy szennyezett valamelyik táplálék-kiegészítő, amit Attila rendszeresen fogyaszt, ám ezt a lehetőséget az utólagos vizsgálatok kizárták.

Attila mintájában a Furosemid nevű vízhajtó szert is kimutatták, ez hasonlóan a stanozololhoz vízoldékony. Két dologra használják, a súlynövekedésben segít visszaállítani a normál súlyt, illetve a doppinanyag kiürülését gyorsítja.

A stanozolol kiürülése négy hét körüli, a furosemidé négy nap, vagyis a bekerülés időpontját igen nagy valószínűséggel a Hungária-kupát megelőző négy napban kell keresni. A napokban megint megvizsgálták Attilát, az eredmény szintén pozitív lett, de már a stanozolol végtermékei ürülnek, ez pedig nagyjából ugyanazt a bekerülési időpontot valószínűsíti.

Én voltam a Hungária-kupa nemzetközi doppingellenőre, végignéztem a doppingvizsgálatot, ahogyan bejött az ellenőrzésre Ungvári Attila. Huszonöt éve vagyok orvos, sokakkal találkoztam már, ilyenkor az ember érzi, ki az, akinek a viselkedése őszinte és ki az, akinek van valami takargatni valója. Attila tiszta szemmel, tiszta lélekkel ült bent, őszinte srác, kizárt, hogy bármi félni valója lett volna.

Mindemellett feltételezem, ha tudatosan doppingolt volna, akkor a bátyjával nem varázsolnak igazi judo ünnepet a Körcsarnokba, hiszen már nem egy versenyen indult életében, tudta, hogy az érmeseket, különösen a győzteseket nagyon nagy valószínűséggel ellenőrzik. A magam részéről majdnem száz százalékig meg vagyok győződve az ártatlanságáról.”