Varga Brigitta világbajnok, Feczkó Csanád, Özbas Szofi és Tóth Benedek bronzérmes - 2017.08.14.

Varga Brigitta megszerezte a magyar judosport második ifjúsági világbajnoki címét Santiago de Chilében, de a többiekre sem lehet panasz: három bronzérem (Feczkó Csanád, Özbas Szofi és Tóth Benedek), továbbá két pontszerző helyezés (Kármán Andrea és Szeredás Botond hetedik lett) a mieink mérlege.

Feczkó Csanád bronzéremmel nyitott az ifjúsági világbajnokság első versenynapján. A Miskolci VSC-MVSI tehetsége az ifjúsági Eb-n szerzett ezüst, majd az EYOF-arany után Chilében, az ifjúsági világbajnokságon is felállhatott a dobogóra.

Feczkó Csanád villámgyors ippongyőzelemmel mutatkozott be a Santiago de Chilében zajló világbajnokságon, az 50 kilogrammos mezőnyben. A következő fordulóban üzbég riválisa hosszabbításban kicsikart győzelme azt jelentette, hogy a miskolci judós a vigaszágon folytathatta a küzdelmeket, az érmes remény azonban nem szállt el. Ahogy pedig azt már megszokhattuk, Feczkó Csanád ismét a dobogóig menetelt – a kolumbiai Juan Montealegre és a török Ejder Toktay legyőzésével –, s az idei harmadik ifjúsági világversenyen is éremnek örülhetett.

Varga Brigitta megszerezte a magyar judosport második ifjúsági világbajnoki címét, s a többiekre sem lehet panasz, összesen két érem és két pontszerző helyezés a második versenynap termése.

A KSI SE csillaga négy magabiztos ippongyőzelemmel robogott be a fináléba, ahol a német Masca Ballhaus nézett vele farkasszemet. A négyperces küzdelmi idő sem pontot, sem intést nem hozott egyik félnek sem, jöhetett a ráadás. Gosztonyi Zsolt tanítványa jól bírta erővel, s nem kegyelmezett, vazarit érő dobásával megszerezte a hőn áhított világbajnok aranyérmet.


Varga Brigitta döntő mérkőzése Chilében

Az 52 kilogrammos Özbas Szofi Feczkó Csanádhoz hasonlóan triplázni tudott, a kaunasi ifjúsági Európa-bajnokságot megnyerte, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bronzérmet szerzett, s most Chilében is felállhatott a dobogóra. Az elődöntő bár nem sikerült a ceglédi judósnak, az utolsó mérkőzésen ismét erődemonstrációt tartott, s észak-koreai riválisát legyőzve, megszerezte a bronzérmet.

ozbas2017chile

Az 52 kilogramm másik magyar versenyzője, Kármán Andrea, valamint a 60 kilogrammos Szeredás Botond is két-két mérkőzést tudott nyerni, s mindketten a még pontszerző hetedik helyen zárták a chilei világbajnokságot.

Tóth Benedek révén a Chilében zajló ifjúsági világbajnokság harmadik napján is nyert érmet a magyar válogatott, a Rákosvidéke Hajtós DSE versenyzője a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A Chilében zajló ifjúsági világbajnokság harmadik napján négy magyar versenyző lépett tatamira. Ezúttal Nerpel Gergely (73 kg), Tóth Benedek (81 kg), Maróti Alexandra és Nyíri Nikolett (egyaránt 57 kg) bizonyíthatott.

A legmesszebbre Tóth Benedek jutott, aki erőnyerőként kezdett, majd bemelegítésnek 18 másodperc alatt ippont ért el a német Johann Lenz ellen. A kazah Szerikbolszin Sintasz elleni negyeddöntője sem ment végig, de az a találkozó jóval tovább tartott.

Az elődöntőben az argentin Agustin Gil elleni küzdelem hosszabbításba torkollt, miután mindkét versenyző neve mellett egy-egy vazari állt az eredményjelzőn. Csaknem hatperces küzdelem után a dél-amerikai ellenfél szerezte meg az aranypontot, Benedek így a bronzéremért küzdhetett.

Az üzbég Muzaffarbek Turobojev elleni csata sem dőlt el négy perc alatt, a magyar fiúnak így a nap második hosszabbításában kellett helytállnia. Meg is tette: hat perc elteltével vazarit ért el, azzal megszerezte a magyar küldöttség negyedik érmét a világbajnokságon. Benedek nem mellesleg mindhárom nyári világversenyén dobogóra állhatott.


Ifjúsági világbajnoki érmeseink

Aranyérmes (2)
Gercsák Szabina (63 kg, 2013, Miami)
Varga Brigitta (48 kg, 2017, Santiago de Chile)

Ezüstérmes (3)
Tóth Krisztián (73 kg, 2009, Budapest)
Mihalovits Kincső (44 kg, 2013, Miami)
Tóth Fanni (+70 kg, 2015, Szarajevó)

Bronzérmes (3)
Feczkó Csanád (50 kg, 2017, Santiago de Chile)
Özbas Szofi (52 kg, 2017, Santiago de Chile)
Tóth Benedek (81 kg, 2017, Santiago de Chile)

Nerpel Gergelynek nem volt szerencséje a sorsolással, hiszen rögtön az első mérkőzésén a későbbi győztes Lasa Bekaurival került szembe. Ugyan a magyar versenyző eljutott a hosszabbításig, de a grúz szerezte meg az aranypontot.

Nyíri Nikolett sem kapott könnyű ellenfelet, a későbbi bronzérmes japán, Haruka Nakaja vazarival bizonyult jobbnak nála a nyitányon. Maróti Alexandrát a szerb Marica Perisics győzte le ipponnal az első mérkőzésén.

Három magyar lépett tatamira a Chilében zajló ifjúsági világbajnokság egyéni küzdelmeinek utolsó napján, de mindegyikük helyezetlenül zárt, és csupán egyetlen győzelmet tudtak felmutatni.


A dél-koreai nagy rivális végigment a nehézsúlyú mezőnyön

A Chilében zajló ifjúsági judo-világbajnokság negyedik napján három magyar versenyző lépett tatamira. Ezúttal Tóth Csaba (90 kg), Sipőcz Richárd (+90 kg) és Faragó Petra (+70 kg) igyekezett bizonyítani.

Mérkőzést azonban egyedül Tóth Csaba tudott nyerni közülük, ráadásul csak egyet. A kanadai Ian Ryder ellen vazarival bizonyult jobbnak a Pénzügyőr SE versenyzője, aki aztán ipponnal alulmaradt a lett Emils Gerkens ellen, így véget ért a versenye. A lett később ötödikként zárt.

A tavaly ifjúsági Európa-bajnokságot, az idén pedig Eb-ezüstöt és EYOF-ot nyert Sipőcz Richárddal jól kibabrált a sorsolás. Első mérkőzésén rögtön a legnagyobb riválisnak tűnő dél korai Kim Min-jonggal került szembe. Ellenfele nem akárki, hiszen tavaly az ifjúsági-, az idén pedig a junior Ázsia-bajnokságot nyerte meg. Az ázsiai fiú két vazarit is elért a Győri AC versenyzője ellen, aki így búcsúzott a küzdelemtől. Kim később meg is nyerte a nehézsúlyt.

Faragó Petra is vereséggel kezdett, a francia Laura Fuseau meggyőző fölénnyel győzött Miskolci VSC-MVSI versenyzője ellen. A francia lány aztán a következő összecsapásán simán kikapott tunéziai ellenfelétől.

A vegyes csapatversennyel zárult a Chilében megrendezett ifjúsági világbajnokság, amellyel a korosztályos magyar válogatott tagjai lezárták hatalmas nyári menetelésüket. A fiatalok döntő többsége részt vett a Kaunasban megrendezett Európa-bajnokságon, majd követezett a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, és végül a dél-amerikai világbajnokság.

A vegyes csapatverseny az idén júniusban került be a 2020-as tokiói olimpia programjába, és az ifjúsági világbajnokságon a fiatalok is belekóstolhattak a műfajba. A csapatokat három-három fiú és lányversenyző alkotja, és mind a hat versenyzőnek részt kell vennie az egyéni versenyszámban is. Az Eb-n és az EYOF-on még hagyományos csapatversenyt bonyolítottak le.

A mieink nem élvezhették sokáig az újdonságot, hiszen a sorsolás szeszélye folytán a nyolcaddöntőben a japánokkal találkozott a csapat, és a sportág őshazájának képviselői kiejtették a magyarokat. A japánoknak később be kellett érniük a bronzéremmel, miután a grúzok vigaszágra küldték őket. A csapatverseny döntőjében a brazil–orosz összecsapást az utóbbiak nyerték.

Ifjúsági válogatottunk összességében parádés nyarat tudhat maga mögött. Az Eb-n egyéniben egy arany- és három ezüstérmet nyertek a magyarok, a fiúválogatott pedig a csapatversenyben is szállított egy újabb ezüstöt. Az EYOF-on egyéniben három arany, két ezüst és négy bronz volt a termés, amelyhez a fiúcsapat is hozzátett egy bronzérmet. A világbajnokságon pedig egy arany- és három bronzérem volt a mérleg. Le a kalappal!

Győzteseink álljanak itt külön is: ifjúsági Európa-bajnok lett Özbas Szofi, EYOF-ot nyert Feczkó Csanád, Szeredás Botond és Sipőcz Richárd, ifjúsági világbajnoki címet pedig Varga Brigitta szerzett. Hárman triplázni tudtak, azaz mindhárom nyári világversenyen dobogóra álltak: Feczkó Csanád (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz), Özbas Szofi (1 arany, 2 bronz) és Tóth Benedek (2 ezüst, 1 bronz) igazán kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

Forrás: Utanpotlassport.hu (Lakner Gábor), Judoinfo.hu
Egyéni eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: KLIKK IDE!

Fotó: IJF, Maryna Mayorova