Ifjúsági Európa-kupa: visszatérnek az EYOF-hősök Győrbe - 2018.11.13.

A judo a tavaly nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyik sikersportága volt, a magyar válogatott halmozta az érmeket. Az EYOF-korosztály most visszatér arra a helyszínre ahol a szurkolók a tehetségeket ünnepelhették.


Sipőcz Richárd (balról a második) az EYOF aranyérmeseként

Az Olimpia Sportpark judocsarnoka a hétvégén a 2. ifjúsági Európa-kupának ad otthont, a mezőnyben jó néhány magyar éremesélyessel.

Az 2017-es EYOF-on a magyar judocsapat három arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel a hazai küldöttség egyik legeredményesebb sportági válogatottja volt.

„Győrben a cselgáncs gyorsan fejlődik, ezért köszönet illeti a szövetség alelnökét, a város önkormányzati képviselőjét, dr. Dézsi Csaba Andrást, aki sokat tett a győri judóért. Nagyban hozzájárult a sportág népszerűsítéséhez az EYOF, hiszen tavaly nyáron győri aranyérmet is ünnepelhettünk, és sokan akkor láttak élőben először ilyen küzdelmeket, és ezáltal szerették meg igazán a sportágat” – mondta az Európa-kupa sajtótájékoztatóján Radnóti Ákos alpolgármester.


A győri sajtótájékoztatón: Radnóti Ákos (balról), Nagy András és Hatos Zsuzsanna

A hétvégi Európa-kupán az EYOF-korosztály legjobbjai között az aranyérmes Sipőcz Richárd újra abban a csarnokban léphet tatamira, ahol EYOF-bajnok lett.

„Kemény versenyeken vagyok túl, volt egy junior Európa-bajnokságom, és egy junior világbajnokságom, az idősebb sportolók mezőnyében. Sérülés is hátráltatott, de összeszedtem magam. A győri versenyen méltóképpen szeretnék búcsúzni az ifjúsági korosztálytól. Ez nálam egyértelműen az aranyérem megszerzését jelenti, hiszen jelenleg én vagyok az Európa-bajnoki címvédő, ez elvárható tőlem” – beszélt az esélyekről Sipőcz Richárd a SZESE judósa.

Az ifjúsági korosztály tele van tehetségekkel, közülük többen esélyesek arra, hogy felnőtt világbajnokságon, olimpián szerepeljenek. „Ez a generácó a 2024-es olimpiára érhet be. Vannak nagyon nagy tehetségek, közéjük tartoznak a győriek, Sipőcz Ricsi, Gombás Bálint és Farkas Szilvia is, de sorolhatjuk a többieket is. Fontos szerepe lesz a magyar judó jövőjében ennek a rendkívül sokra hivatott korosztálynak” – nyilatkozta Nagy András a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója.


Farkas Szilvia és Gombás Bálint az Európa-kupa sajtótájékoztatóján

Az Ek-ra huszonhét ország 440 versenyzője érkezik Győrbe. Hatos Zsuzsanna a női válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy mit várhatunk a válogatott tagjaitól az Európa-kupán. „Mindhárom győri versenyző éremesélyes, akár mindegyik lehet arany is. Úgy gondolom a magyar válogatott, fiúk, lányok együtt öt-hat érmet szerezhetnek” – mondta Hatos Zsuzsanna az ifjúsági női válogatott keretedzője.

Az Európa-kupa küzdelmei szombaton és vasárnap is reggel 9 órakor kezdődnek az Olimpiai Sportpark judocsarnokában, a döntőket mindkét napon 16 órától rendezik.

A sajtótájékoztató háttéranyaga: KLIKK IDE!
Forrás: Győr+
Nagy Roland írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
O. Jakócs Péter