World Judo Masters, Szentpétervár: Cirjenics Miklós bronzérmet szerzett - 2017.12.18.

Remek eredménnyel, World Masters-bronzéremmel zárta az esztendőt Cirjenics Miklós Szentpétervárott. A mieink közül Csernoviczki Éva és Tóth Krisztián is érmes meccset vívhatott az évvégi csúcsversenyen.

Cirjenics Miklós (kékben) a bronzéremért a portugál Fonsecát győzte le


Az oroszországi Szentpéterváron rendezték meg a Nemzetközi Judo Szövetség 196 ezer dolláros meghívásos versenyét, a World Judo Masters-t, vagyis a Mesterek Tornáját, amelyre minden súlycsoportból a világranglista legjobb tizenhat judósát várták. A versenyre eredetileg hét magyar vívta ki az indulás jogát, ám betegség, sérülés vagy családi okok miatt Joó Abigél, Ungvári Attila, Csoknyai László és Bor Barna sem vállalta a részvételt. A visszalépések miatt így is hat magyarért szoríthattunk Oroszországban.

Közülük a 100 kilogrammos világranglistán második Cirjenics Miklós szerepelt a legjobban. Hangyási László tanítványa az osztrák Böhlert és az azeri Gasimovot legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol fejet kellett hajtania a grúzok klasszisa, a végül aranyérmet szerző Liparteliani előtt, de a bronzmeccsen, a portugál Fonseca ellen sikerült javítani. Így Cirjenics Miklós a dobogó harmadik fokára állhatott fel, s az Atomerőmű SE judósa az érem mellett átvehette a kétezer dolláros pénzdíjról szóló csekket is.

A World Masters-dobodón: a holland Korrel (balról),
a grúz Liparteliani, Cirjenics Miklós és az azeri Mammadov


A 48 kilósok között az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmese, Csernoviczki Éva kezdett remekül, az izraeli Minsker és a francia Clement legyőzésével bejutott az elődöntőbe. Ott a későbbi győztes – a budapesti világbajnokságon is aranyérmes – japán Tonaki bizonyult jobbnak, míg a bronzmeccsen az olimpiai ezüstérmes dél-koreai Dzsong győzött, Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa az előkelő ötödik helyen zárta a Mesterek tornáját.A 90 kilogrammos Tóth Krisztián győzelemmel kezdett, a KSI SE világbajnoki ezüstérmese a francia Clerget ellen hosszabbításos csatában nyert, majd a negyeddöntőben alul maradt a későbbi aranyérmes grúz Gviniasvilivel szemben. A vigaszágon sikerült javítani, Pánczél Gábor tanítványa az azeri Mehdiyev ellen nyert, a bronzmeccsen azonban a tokiói Grand Slam győztese, a japán Nagaszava diadalmaskodott, így Tóth Krisztián ötödik lett a legjobbak tornáján.


A további három magyar induló sajnos nem tudta emlékezetesebbé tenni ezt a hétvégét, Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) a koszovói Krasniqitől kapott ki, Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) a világbajnok mongol Dorjsurent hosszabbításra kényszerítette, de így is búcsúznia kellett, Gercsák Szabina (70 kg, Miskolci JC) pedig az osztrák Polleres-szel szemben maradt alul Szentpétervárott.

Az idei Mesterek tornáján 46 ország 212 judósa lépett tatamira, a legeredményesebben a japán válogatott szerepelt, amely négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel szerezte meg az első helyet az éremtáblázaton, megelőzve a remeklő grúzokat (3, 1, 1) és a házigazda oroszokat (2, 2, 1). Magyarország Cirjenics Miklós bronzérmével a tizenötödik helyen zárt.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau