2022 legjobbjait köszöntöttük

2022 legjobbjait köszöntöttük

Szerdán kora délután Monoron, a Kultpince rendezvénytermében tartott díjátadó ünnepséget a Magyar Judo Szövetség: összesen tizennégy kategóriában hirdettek győztest 2022 legjobb judósai, edzői és bírója között.
Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke elmondta, a zsúfolt versenynaptár miatt nem volt lehetőség az évzáró ünnepséget 2022 végén megrendezni, de fontosnak tartották, hogy az eredményes esztendő legjobbjait személyesen is köszönthessék.

Az Év férfi versenyzője: Ungvári Attila. A Győri AC harmincnégy éves judósa áprilisban versenyzett először, s a szófiai Európa-bajnokságon ő szerezte meg hazánk századik Európa-bajnoki érmét. A taskenti világbajnokságon a mieink közül egyedül ő jutott be a legjobb nyolc közé, végül hetedik lett. A bakui Grand Slamen megszerzett bronzéremmel tett egy újabb nagy lépést a párizsi olimpia felé.
Ungvári Attila (középen), a díjátadó Schmidt Gábor
helyettes államtitkár (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év női versenyzője: Özbas Szofi. Nem volt könnyű éve a BHSE huszonegy éves judósának, de így is sikerült emlékezetessé tennie: a Grand Slamekről ezüstöt és bronzérmet is gyűjtött, nyert European Opent Felsőőrön, de ami a legfontosabb: megszerezte pályafutásának első felnőtt Európa-bajnoki érmét, egy bronzérmet Szófiában, a 63 kilogrammos súlycsoportban.
Özbas Szofi (középen), a díjátadó Murakami Kijosi,
a válogatott technikai igazgatója (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év felnőtt edzője: Bíró Tamás. A Ceglédi VSE vezetőedzőjének tanítványai 2022-ben is jó néhány nagy nemzetközi sikert értek el, Európa-bajnoki, Grand Slam- és Grand Prix-érmeket gyűjtöttek, a felnőttek között és az utánpótlás korcsoportokban is jeleskedtek.
Bíró Tamás (középen), a díjátadó Vlad Marinescu,
az IJF igazgatója (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év U23-as férfi versenyzője: Sipőcz Richárd. A Széchenyi Egyetem SE huszonegy esztendős judósa az idén megszerezte a hetedik kontinensbajnoki aranyérmét: az U23-asok között harmadszor lett Európa-bajnok, de a felnőttek között is remekelt, az Európa-bajnokságon ötödik lett Szófiában, nyert 2022-ben Grand Slam- és Grand Prix-bronzérmet egyaránt, de begyűjtött egy-egy European Open- és Egyetemi Játékok-aranyérmet is.
Sipőcz Richárd sérülése miatt nem lehetett jelen, a díjat edzője,
Gyimes Nikolett vette át Dr. Tóth Lászlótól


Az Év U23-as női versenyzője: Gyertyás Róza. Parádésan szerepelt a Szarajevóban megrendezett U23-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott, a mieink hat érmet gyűjtöttek, egyéniben két arany, egy ezüst és két bronzérmet, a csapatversenyben pedig egy harmadik helyezést. A Koroncó-Tutti 52 kilogrammos judósa első felnőtt évében Európa-kupa aranyérmet nyert Szlovéniában, az U23-as Európa-bajnokságon pedig a dobogó legfelső fokára állhatott.
Gyertyás Róza (középen), a díjátadó dr. Reinhardt Ákos, a sportért felelős
államtitkárság főosztályvezetője (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év junior férfi versenyzője: Sáfrány Péter. Ecuadorban került sor az idei junior-világbajnokságra, amelyen a magyar csapat egy ezüstérem mellett két ötödik és két hetedik helyezést ért el. A Miskolci VSC világbajnoki címvédője nagyon hosszú kihagyás után tért vissza a mezőnybe, nehéz sorsolása ellenére újra a döntőig menetelt, s végül ezüstérmes lett a 90 kilogrammban.
Sáfrány Péter (középen), a díjátadó Berkó Lajos, a sportért felelős
államtitkárság kabinetfőnöke (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év junior női versenyzője: Sági Nikolett. A KSI SE judósa első éves juniorként, egy súlycsoporttal feljebb lépve, a 78 kilogrammosok között bronzérmet szerzett a korosztályos Európa-kupa sorozatban, majd nagy bravúrral ugyancsak bronzérmes lett az U23-as Európa-bajnokságon, Szarajevóban.
Sági Nikolett (középen), a díjátadó dr. Bíró Péter,
az NSÜ elnök-vezérigazgatója (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év ifjúsági férfi versenyzője: Kenderesi Péter. Bosznia-Hercegovinában rendezték meg az idei ifjúsági világbajnokságot, amelyen ugyancsak kitettek magukért a mieink: egy arany- és egy ezüstéremmel térhettek haza. A Pécsi VSK 90 kilogrammos judósa a poreci ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, a szarajevói világbajnokságon nem talált legyőzőre, aranyérmet akasztottak a nyakába. Ez volt a korosztályban a negyedik magyar világbajnoki aranyérem, s az első a férfiaknál.
Kenderesi Péter (középen), a díjátadó Ungvári Miklós,
férfi szövetségi kapitány (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év ifjúsági női versenyzője: Igaz Laura. A Porecben megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni küzdelmeit imponáló mérleggel zárta a magyar válogatott: tizenöt indulónk hat érmet tudott szerezni, egy arany, három ezüst és két bronz lett a miénk. A BHSE judósa az 52 kilogrammosok között állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ő szerezte meg Magyarország tizenötödik ifjúsági Európa-bajnoki címét.
Igaz Laura (középen), a díjátadó Braun Ákos,
női szövetségi kapitány (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év utánpótlás edzője: Bartha Ákos. Különösen nehéz edzői feladat, amikor a legígéretesebb versenyző komoly sérüléssel, hosszú kihagyással néz szembe. Ilyenkor nemcsak a rehabilitáció, a mielőbbi sikeres visszatérés fizikai megalapozása komoly feladat, hanem a motiváció fenntartása is egy felnőtt kor küszöbén álló fiatalembernél. Keveseknek jut olyan elégtétel, mint az MVSC mesterének, hogy tanítványa a hosszú kihagyás után ismét világbajnoki döntőt vív.
Bartha Ákos (középen), a díjátadó dr. Bartha Csaba,
a MOB operatív igazgatója (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év veterán férfi versenyzője: Zatik József. A veteránok Európa-bajnokságát Kréta szigetén tartották, s ezúttal csupán három judósunk sikeréért szoríthattunk, de ők nem okoztak csalódást, mindhárman érmet nyertek, egy arany és két bronz lett a magyar mérleg. Több világ- és Európa-bajnoki dobogós helyezés után ezúttal eljátszották a Himnuszt a Magyar Judomesterek Klubja versenyzőjének tiszteletére.
Zatik József (középen), a díjátadó Jernei Zoltán,
az MJSZ alelnöke (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év veterán női versenyzője: Péter Kamilla. Ragyogóan szerepelt a magyar válogatott a Krakkóban mgrendezett veterán világbajnokságon, a mieink három ezüstérem mellett öt bronzérmet is nyertek. Az UTE sportolója az F5-ös kategória 70 kilogrammos súlycsoportjában világbajnoki ezüstérmet szerzett.
Péter Kamilla (középen), a díjátadó Nagy András,
az MJSZ főtitkára (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év parasportolója: Ötvös Patrik. Kilenc év után nyert újra magyar judós érmet a siketlimpián: a Brazíliában megrendezett eseményen a 81 kilogrammos súlycsoportban állhatott a dobogó harmadik fokára az UTE versenyzője.
Ötvös Patrik (középen), a díjátadó dr. Demény Ádám,
az MJSZ alelnöke (jobbról) és Dr. Tóth László


Az Év bírója: Oláh Szilárd. Immár hagyomány, hogy megválasztják az esztendő legjobb versenybíróját is. Ezúttal a Leányvár SE második danos mestere került az első helyre.
Oláh Szilárd (középen), a díjátadó Fridrich Annamária,
olimpiai versenybírónk (jobbról) és Dr. Tóth László


Gratulálunk valamennyi díjazottnak, egyesületeiknek és mestereiknek!


Fotó: MJSZ, Simon Csaba


2023. 01. 18.

Kapcsolódó hírek

Vég Zsombor is indulhat az olimpián!
Néhány napon belül a második örömhír a magyar judosportnak: a visszaosztott kvóták alapján a Ceglédi VSE 100 kilogrammos versenyzője, Vég Zsombor is indulhat a párizsi olimpián!
2024. 07. 01.
A 2024-es hazai versenynaptár tervezet
Felhívjuk az egyesületek figyelmét, hogy a Magyar Judo Szövetség 2024-es versenynaptár tervezetében szereplő eseményekre lehet pályázni.
2023. 11. 10.
Serdülő reménységek Európa-kupája Győrben
Tizenöt ország százhetvenöt serdülő reménysége lépett tatamira a győri Olimpiai Sportparkban, a korosztály számára megrendezett Európa-kupán és technikai szemináriumon.
2024. 06. 03.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.