Dr. Tóth László az Európai Judo Szövetség elnöke

Dr. Tóth László az Európai Judo Szövetség elnöke

Pénteken Bécsben tartotta tisztújító kongresszusát az Európai Judo Szövetség, amelynek tagsága Dr. Tóth Lászlót választotta az EJU elnökévé.
Különleges kongresszust tartott az EJU Bécsben, az ötvenegy tagálam közül negyvenkilenc képviselői jelentek meg az eseményen, ez a szervezet történetében egyedülálló. A küldöttek között huszonnyolc elnök, tizenegy alelnök és három főtitkár vezette a nemzeti szövetségek küldöttségeit, és részt vett az eseményen Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke is. A magyar szövetség küldötte Nagy András főtitkár volt, a küldöttséggel tartott az MJSZ három alelnöke, dr. Dézsi Csaba András, dr. Maróth Gáspár és Demény Ádám is.

Amint ismeretes, az EJU elnöke, az orosz Szergej Szolovejcsik az ukrajnai orosz invázió miatt tizenöt év után, február végén mondott le tisztségéről, a szövetség ideiglenes elnöke a német Otto Kneitinger lett, aki nem sokkal később jelezte, nem kíván pályázni az elnöki posztra.

Bécsben teljes tisztújításra került sor, a küldöttek bizalmat szavaztak az új elnökségnek, Dr. Tóth László negyvenkilenc szavazattal, közfelkiáltással lett az EJU új elnöke, a főtitkár az osztrák Martin Poiger, a főkincstárnok a máltai Envic Galea, a marketingért felelős általános alelnök a német Otto Kneitinger, a szakmai alelnök a horvát Hrvoje Lindi, a képzésért felelős alelnök pedig a svájci Sergei Aschwanden lett.


AZ EURÓPAI JUDO SZÖVETSÉG ELNÖKEI

1949–1952 Aldo Torti (olasz)
1952–1957 Jaap Nauwelaerts D’Agé (holland)
1957–1960 Heinrich Frantzen (német)
1960–1984 André Ertel (francia)
1984–1996 Kurt Kucera (osztrák)
1996–2000 Frans Hoogendijk (holland)
2000–2007 Marius Vizer (osztrák)
2007–2022 Szergej Szolovejcsik (orosz)
2022 Otto Kneitinger (német) – megbízott elnök
2022– Dr. Tóth László (magyar)


Dr. Tóth László beszédében kiemelte a hagyományok ápolását, megemlékezett az EJU korábbi elnökeiről és két tizedik danos judomesteréről, és hangsúlyozta, fontosnak tartja feleleveníteni az EJU alapszabályában megfogalmazott alapelveket.

„A világunk nagyon gyorsan változik, erős alapokra van szükségünk a folyamatos fejlődésünkhöz, és ez az erős alap a hagyományainkból ered. Az EJU 1948-ban alapított szövetség, szervezetünk célja a judosport népszerűsítése Európában, feladatunk az IJF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság politikájának végrehajtása a kontinensen. Az EJU egyesíti az összes európai judokát, elősegíti a nemzeti tagszövetségek közötti kapcsolatokat, és védi a judo érdekeit egész Európában. Elkötelezettek vagyunk a judo sportág gyakorlásának előmozdítása iránt a társadalom minden szegmensében Európa-szerte, különösen a fiatalok körében, fenntartjuk az etikus viselkedést a sportban és támogatjuk a rászorulókat a judo területén. A judo több mint sport, a judo életforma. Gyermekkorom óta szoros kapcsolatban állok a judóval, tízévesen, több mint ötven éve, gyermekversenyzőként kezdtem, és huszonnégy éve vagyok a Magyar Judo Szövetség elnöke. Nagyon büszke vagyok erre a pozícióra, és külön köszönöm a magyarok kitartását, hogy eddig elviseltek. Korábban huszonegy évig voltam az EJU főkincstárnoka. Közületek jöttem és hozzátok tartozom” – fogalmazott az új elnök.Otto Kneitinger alelnök (balról) és dr. Tóth László, az EJU új elnöke


A hatvankét esztendős sportdiplomata több mint huszonnégy esztendeje vezeti a Magyar Judo Szövetséget (MJSZ), 2002 óta volt az Európai Judo Szövetség (EJU) főkincstárnoka, egyben a végrehajtó bizottság tagja.

Dr. Tóth László a Győri Dózsa, majd az Újpesti Dózsa judósaként kétszer szerzett felnőtt magyar bajnoki címet a 86 kilogrammos súlycsoportban, az 1985-ös kobei Universiadén érte el legnagyobb sikerét, ahol az open-kategóriában az ötödik helyezést szerezte meg.

1998-ban választották meg a Magyar Judo Szövetség elnökének, s az azóta eltelt huszonnégy esztendőben rendkívül sikeres időszakát éli meg a magyar judo. Ebben az időszakban három olimpiai, tizenhat felnőtt világbajnoki és ötvennégy európa-bajnoki érmet szereztek a magyar judósok, megannyi kiemelkedő utánpótlássiker mellett.

A magyar judosport a versenyszervezés terén is a világ legjobbjai közé került, immár minden korosztály minden kiemelkedő eseményének házigazdája lehetett, 2013-ban Európa-bajnokságot, 2017-ben és 2021-ben világbajnokságot rendezhettünk Budapesten, rendszeresen rendezünk olimpiai kvalifikációs eseményeket, ebben az évben július 8. és 10. között a budapesti Grand Slam-viadalon látjuk vendégül a világ legjobb judósait.


VILÁGVERSENYEK MAGYARORSZÁGON 1998 ÓTA

2001 Junior Európa-bajnokság, Budapest
2002 Ifjúsági Európa-bajnokság, Győr
2003 Veterán Európa-bajnokság, Kecskemét
2004 Junior világbajnokság, Budapest
2004 Open Európa-bajnokság, Budapest
2005 Csapat Európa-bajnokság, Debrecen
2006 Ifjúsági Európa-bajnokság, Miskolc
2006 Klubcsapat Európa-bajnokság, Budapest
2009 Csapat Európa-bajnokság, Miskolc
2009 Ifjúsági világbajnokság, Budapest
2010 Veterán világbajnokság, Budapest
2013 Felnőtt Európa-bajnokság, Budapest
2014–2019 Budapest Grand Prix
2015 Veterán Európa-bajnokság, Balatonfüred
2017 EYOF, Győr
2017 Világbajnokság, Budapest
2018 U23 Európa-bajnokság, Győr
2020– Grand Slam, Budapest
2021 Világbajnokság, Budapest
2021 U23 Európa-bajnokság, Budapest


Dr. Tóth László a magyarországi olimpiai sportágak legrégebben regnáló elnöke, vezetése alatt a Magyar Judo Szövetség költségvetése megsokszorozódott, napjainkban több mint nyolcvan edző kap rendszeres díjazást központi munkájáért, s jó néhány egyesület jutott új vagy megújuló judocsarnokhoz, edzőteremhez. Olyan sikeres programokat indított és támogat, mint az iskolai judo, a biztonságos esések iskolája, testnevelő tanárok továbbképzése, hátrányos helyzetű gyermekek és fogyatékkal élők sportja.

A magyar szövetség elnöke a sportdiplomácia terén is kimagasló sikereket ért el, előbb a kétezres évek elején megválasztották az EJU főkincstárnokának, majd az Európai Judo Szövetség (EJU) végrehajtó bizottságának is tagja lett. A Nemzetközi Judo Szövetség elnökétől, Marius Vizertől átvehette a hetedik danfokozatot.


Névjegy
Dr. TÓTH LÁSZLÓ
Született:
1960. február 28.
Legjobb eredményei: Universiade 5. (1985, Kobe); 2x felnőtt magyar bajnok (1985, 1987)
Danfokozata: 7.
Tanulmányai: Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Bercsényi Miklós Sporttagozatos Gimnázium, Győr
Tisztségei: az Európai Judo Szövetség elnöke (2022–); az Európai Judo Szövetség főkincstárnoka (2002–2022); a Magyar Judo Szövetség elnöke (1998–); a Magyar Olimpiai Bizottság tagja (1998–)
Elismerései: a moldovai Állami Testnevelési és Sportegyetem díszdoktora (2012); Északi Sarkcsillag Érdemrend (a külföldi civil személyeknek adományozható legmagasabb mongol állami kitüntetés, 2021)


2022. 06. 17.

Kapcsolódó hírek

Segítség a szabályváltozások értelmezéséhez (Frissítve!)
A Magyar Judo Szövetség bíró bizottságának 2022-től érvényes judo szabályváltozásokat magyarázó bemutatója.
2022. 01. 06.
Légy klímabajnok!
A Nemzetközi Judo Szövetség több hónapja azon munkálkodik, hogy a judós családot és különösen a fiatalokat a környezet megóvásával kapcsolatosan oktassa.
2021. 09. 09.
Özbas Szofi: Grand Slam-ezüst Antalyából
Özbas Szofi pályafutása során először jutott be World Judo Tour-viadalon a fináléba: az antalyai Grand Slam-tornán nagy skalpokat begyűjtve ezüstérmet szerzett.
2022. 04. 03.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.