Dr. Tóth László az Európai Judo Szövetség elnökjelöltje

Dr. Tóth László az Európai Judo Szövetség elnökjelöltje

Óriási sportdiplomáciai siker kapujában: Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke lesz az egyetlen elnökjelölt az Európai Judo Szövetség (EJU) június 17-én Bécsben következő kongresszusán. A jelentkezési időszak április 18-án ért véget, más jelentkezés nem érkezett.
A hatvankét esztendős sportdiplomata több mint huszonnégy esztendeje vezeti a Magyar Judo Szövetséget, 2002 óta az Európai Judo Szövetség főkincstárnoka, egyben a végrehajtó bizottság tagja.

Az EJU elnöke, az orosz Szergej Szolovejcsik az ukrajnai orosz invázió miatt tizenöt év után, február végén mondott le tisztségéről, a szövetség ideiglenes elnöke a német Otto Kneitinger lett.

„László tökéletesen illeszkedik a zökkenőmentes átmenethez. Több mint húsz éve az európai judo kulcsembere, számos nemzetközi eseményt szervezett sikeresen, emellett elismert üzletember és pénzügyi szakértő” – jegyezte meg Otto Kneitinger.

„Meglepett az elnökválasztási javaslat, és nagyon várom az EJU és a Nemzetközi Judo Szövetség közötti szoros együttműködés folytatását. Magyarként talán megkönnyíti a dolgom, hogy az IJF központja Budapesten található. A judo több mint negyven éve az életem része, megtiszteltetésnek számomra, hogy ilyen lehetőséget kaptam” – mondta dr. Tóth László.

Dr. Tóth László a Győri Dózsa, majd az Újpesti Dózsa judósaként az 1985-ös kobei Universiadén érte el legnagyobb sikerét, ahol az open-kategóriában az ötödik helyezést szerezte meg.

Sportvezetőként 1998-ban választották meg a Magyar Judo Szövetség elnökének, s az azóta eltelt huszonnégy esztendőben rendkívül sikeres időszakát éli meg a magyar judo. Ebben az időszakban három olimpiai, tizenhat felnőtt világbajnoki és ötvennégy európa-bajnoki érmet szereztek a magyar judósok, megannyi kiemelkedő utánpótlássiker mellett.

A magyar judosport a versenyszervezés terén is a világ legjobbjai közé került, immár minden korosztály minden kiemelkedő eseményének házigazdája lehetett, 2013-ban Európa-bajnokságot, 2017-ben és 2021-ben világbajnokságot rendezhettünk Budapesten, rendszeresen rendezünk olimpiai kvalifikációs eseményt, ebben az évben július 8. és 10. között a budapesti Grand Slam-viadalon látjuk vendégül a világ legjobb judósait.Dr. Tóth László a magyarországi olimpiai sportágak legrégebben regnáló elnöke, vezetése alatt a Magyar Judo Szövetség költségvetése megsokszorozódott, napjainkban több mint nyolcvan edző kap rendszeres díjazást központi munkájáért, s jó néhány egyesület jutott új vagy megújuló judocsarnokhoz, edzőteremhez.

A magyar szövetség elnöke a sportdiplomácia terén is sok eredményt ért el, előbb a kétezres évek elején beválasztották az Európai Judo Szövetség (EJU) végrehajtó bizottságába, majd megválasztották az EJU főkincstárnokának. A Nemzetközi Judo Szövetség elnökétől, Marius Vizertől átvehette a hetedik danfokozatot.

 

Az Európai Judo Szövetség elnökei

1949–1952 Aldo Torti (olasz)
1952–1957 Jaap Nauwelaerts D’Agé (holland)
1957–1960 Heinrich Frantzen (német)
1960–1984 André Ertel (francia)
1984–1996 Kurt Kucera (osztrák)
1996–2000 Frans Hoogendijk (holland)
2000–2007 Marius Vizer (osztrák)
2007–2022 Szergej Szolovejcsik (orosz)
2022 Otto Kneitinger (német) – megbízott elnök


Forrás: EJU, Judoinfo.hu
Fotó: EJU, Benjamin Schön)


2022. 04. 22.

Kapcsolódó hírek

Tíz Európa-kupa érmet nyertek fiataljaink
Ragyogóan szerepeltek korosztályos judósaink a hétvégi nemzetközi tornákon, a juniorok és az ifjúságiak Európa-kupáin a mieink összesen tíz érmet – közte három aranyat – szereztek meg, Keller Rebeka, Kollár Sebestyén és Kenderesi Péter is Európa-kupa...
2022. 04. 11.
Tíz magyar Európa-kupa érem egy hétvége alatt!
Három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar judósok a Szarajevóban megrendezett felnőtt Európa-kupa viadalon, ifjúsági csapatunk a román fővárosban megrendezett Európa-kupán ugyancsak öt érmet nyert!
2022. 05. 09.
Diákolimpiai országos döntők Győrben
A győri Olimpiai Sportparkban öt korcsoport diákolimpiai országos döntőit rendezték meg a hétvégén, szombaton a diák A-, B- és C-, vasárnap a serdülő és a junior korcsoport küzdelmeire került sor.
2022. 05. 23.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.