Április 24-én búcsúztatják Dr. Hetényi Antal Gábort

Április 24-én búcsúztatják Dr. Hetényi Antal Gábort

Életének hetvenhatodik esztendejében elhunyt a magyar judo legendás alakja, a sportág első magyar olimpiai pontszerzője, Dr. Hetényi Antal Gábor. Végső búcsúztatására 2023. április 24-én hétfőn 14:30 órakor a Farkasréti temetőben (Budapest XII., Németvölgyi út 99.) kerül sor, a római katolikus egyház szertartása szerint.
Dr. Hetényi Antal Gábort 1947. október hatodikán született Budapesten, viszonylag későn, tizenöt esztendősen kezdett judózni a Budapesti Honvéd szakosztályában. Gyebnár Ferenc, Kaszás Sándor és Horváth István tanítványa 1969-ben felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, három esztendővel később a 70 kilogrammosok között képviselhette a magyar színeket az 1972-es müncheni olimpián, ahol az ötödik helyezést szerezte meg. Ez volt a magyar judosport első ötkarikás pontszerző helyezése, abban az évben őt választották az Év judósának Magyarországon.

1978-ban akasztotta szögre a judogit, de nem tágított a tatami mellől, ő lett a KSI SE judoszakosztályának alapítója, edzője és csaknem negyven éven át szakosztályvezetője, 2007-ben vehette át mesteredzői diplomáját. A KSI SE szakmai elnökhelyetteseként, szaktanácsadójaként is tevékenykedett, de a sportág legfelső irányításából is kivette a részét, dolgozott a Magyar Judo Szövetség megbízott főtitkáraként, majd szakmai alelnökeként, példamutató munkájával, emberségével mindenhol kivívta környezetének elismerését.

A nyolcadik danfokozatáról szóló diplomát Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke szignózta, 2010-ben átvehette A Magyar Sportért-díj második fokozatát.

Dr. Hetényi Antal Gábort a Magyar Judo Szövetség a saját halottjának tekinti.

A magyar sportot és a magyar judocsaládot pótolhatatlan veszteség érte. Drága Tozsó, nyugodj békében!2023. 04. 21.

Kapcsolódó hírek

Elbúcsúztunk
Hétfőn délután a Farkasréti temetőben hozzátartozók, sporttársak, tanítványok és barátok vettek végső búcsút a magyar judo legendás alakjától, a sportág első magyar olimpiai pontszerzőjétől, Dr. Hetényi Antal Gábortól.
2023. 04. 25.
Kilenc magyar érem az Európai Egyetemi Játékokon
Remekül szerepeltek a judós hallgatók az Európai Egyetemi Játékokon: a mieink három arany-, három ezüst- és három bronzérem mellett négy ötödik és két hetedik helyezést értek el.
2023. 07. 26.
Legendás mestertől búcsúzunk
Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Polyák József budo nagymester, aki több harcművészetben – így a judóban is – elérte a legmagasabb fokozatot. Több harcművészet és a kaszkadőrség alapjait is elsőként mutatta be Magyarországon.
2022. 04. 14.

Naptár


Események