Esküt tettek olimpikonjaink, Tóth Krisztián viszi a zászlót!

Esküt tettek olimpikonjaink, Tóth Krisztián viszi a zászlót!

Letette az olimpiai esküt hétfőn Budapesten, a Művészetek Palotájában a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat. A Team Hungaryt köszöntötte Sulyok Tamás köztársasági elnök, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. A MOB-elnök bejelentette: a magyar zászlót a párizsi olimpia megnyitóján a kézilabdázó Böde-Bíró Blanka és a judós Tóth Krisztián fogja vinni.A fogadalomtétel szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó mondta el a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen, melyen kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a magyar zászlót, majd adta át Tóth Krisztiánnak.

„A magyar olimpiai csapat tagjai számunkra hősök, sportáguk legjobbjai, példaképek” – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök. Az egész nemzet számára örömünnep, amikor egy magyar sportoló olimpiai szereplésével világraszóló sikert ér el – hangsúlyozta. Kiemelte: az olimpia a versenyek versenye. Ekkor születnek sporttörténelmünk legszebb fejezetei, s ezt azok írják, akik a célegyenesben átveszik a vezetést, akik csúcsokat döntenek, akik fellépnek a dobogóra, akik tiszteletére megszólal a magyar himnusz. Köszönetét fejezte ki, hogy a magyarok kiharcolták a részvételt a világ legjobb sportolói között, hogy küzdenek és megmutatják, hogyan lehet csúcsteljesítményt nyújtani.

„Olyanok, akik a világ élsportolói között is megállják a helyüket, képesek legyőzni másokat és saját magukat is, akikre büszkék vagyunk, akikért minden magyar szív egyszerre dobban” – mutatott rá az államfő. Sulyok Tamás kiemelte, hogy honfitársaink milliói szívből szurkolnak a magyar sportolók győzelméért, a minél jobb szereplésért. „Küzdelmükkel kimondhatatlanul sok örömet ajándékoznak a magyar embereknek, feledhetetlen élményt adnak azoknak a gyerekeknek is, akik példaképet, követendő hősöket látnak önökben maguk előtt, akik a párizsi olimpia magyar indulóinak példáját követve most tervezgetik saját jövőjüket” – fogalmazott. Az olimpiai szereplésük összekovácsolja a nemzetet – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: mindannyiunknak erőt adnak, megmutatják, hogy egyetlen magyarság van, hogy összetartozunk. Olyan falak válnak ekkor láthatatlanná, amelyeknek máskor sem szabadna elválasztania embert az embertől, magyart a magyartól – fűzte hozzá. Sulyok Tamás kiemelte: Magyarországnak magyar sportélményekre van szüksége és olyan nagyszerű sportolókra, akik növelik és felfrissítik a nemzet önbizalmát, saját közösségébe vetett hitét, olyan olimpikonokra, akik megmutatják, micsoda erők rejlenek a nemzetünkben. Emlékeztetett: Magyarország ahány olimpián elindult, annyi alkalommal tért haza arannyal, s átlagosan hét aranyérmet szereztünk. „Bízunk benne, hogy most is sok csillogó érmet akasztanak majd a nyakukba” – fogalmazott a köztársasági elnök.Dr. Schmidt Ádám köszönetet mondott a sportolóknak, a családjaiknak, mindenkinek, aki részt vett a sikeres felkészítésben. Kiemelte, hogy már az olimpiai részvétel kiharcolása önmagában is hatalmas eredmény.

„Tisztelt köztársasági elnök úr, tisztelt államtitkár úr! Kedves sportolók, edzők, sportvezetők, olimpiai és paralimpiai bizottsági tagok! Szeretettel köszöntöm önöket a párizsi ötkarikás játékokra készülő Magyar Olimpiai Csapat fogadalomtételén – kezdte köszöntőjét Gyulay Zsolt, a MOB elnöke. – Száz éve rendeztek legutóbb olimpiát Párizsban, és ez a száz év a feledhetetlen pillanatok, a nagy győzelmek és az emberi, sporttörténeti drámák mellett rengeteg változást is hozott – az ötkarikás mozgalom meghallva az idők szavát próbál alkalmazkodni az új kihívásokhoz, amelyekkel a sportnak szembe kell néznie. Az alapértékek azonban megmaradtak.

A sportolók ma is mindent megtesznek, néha erőn felül is azért, hogy az utolsó tized vagy századmásodpercet lefaragják az idejükből, hogy tovább csiszolják technikájukat, hogy a saját határaikat feszegetve a lehető legmagasabbra jussanak. Száz éve, a párizsi olimpia után tizenhárom aranyéremnél tartott a Magyar Olimpiai Csapat, most az a kérdés, hogy a jelenlegi száznyolcvannégy aranyéremhez mennyit szereznek sportolóink. Mondhatnám, kellemes probléma, hiszen nyolcadik helyezésünk a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán több, mint előkelő.

Gyorsabban! Magasabbra! Erősebben! Az olimpiai játékok jelmondata örök érvényű, mára pedig kiegészült azzal, hogy Együtt! És ez nem üres frázis – a közösen megélt sikerek mindig sokkal fényesebbek, sokkal emlékezetesebbek. A klubok, edzők és szakemberek mindennapi erőfeszítése nélkül egyébként sem születhetnének sikerek, és ezt a munkát nem lehet elégszer megköszönni, mint ahogy az anyagi hozzájárulást sem a kormányzat, az önkormányzatok és a támogatók részéről. Köszönjük!

Az idáig vezető út nem volt könnyű, úgyhogy már ma is van mit ünnepelni. Azt, hogy sikerült! Hogy kivívtátok a részvételt a világ egyik legnagyobb sporteseményén. Vannak, akik sokadszor, és persze vannak olyanok is, akik számára a párizsi játékok az első nagy lépést jelenti majd. Néhány perc múlva fogadalmat tesztek, ami még jobban összekovácsolja majd a csapatot, hiszen mostantól közös a cél, a párizsi jó szereplés.

Emlékszem, 1988-ban két csonka olimpia után milyen megilletődötten álltam az eskütételen. Először éreztük azt, hogy az olimpiai család tagjai közé tartozunk, hogy itt a helyünk. Az öregek elmondták, hogy az olimpia más lesz, mint az összes többi világverseny, és igazuk volt, tényleg más lett. Az olimpiai faluval, a semmihez sem hasonlítható hangulattal, azzal, hogy más sportágak legjobbjainak is szurkolhattunk. Higgyétek el, hogy ezek a pillanatok utólag felértékelődnek: nekem majdnem negyven év távlatából nagyon sokat jelentenek, és MOB-elnökként is megható ma itt állni előttetek.

Az eskütétel intézménye száz évnél is idősebb, és bár az eskü szövege az idők során változott, a fő üzenete megmaradt: a sportolók megígérik, hogy a szabályokat betartva, az ellenfeleket tisztelve küzdenek hazájuk jó hírnevéért és a sport dicsőségéért. És ez a dicsőség lehet egyéni legjobb eredmény, pontszerzés vagy érem, esetleg egyenesen aranyérem. A figyelem mostantól rátok irányul, kívánom, hogy ne teherként, hanem lehetőségként éljétek meg.

Ha egy profi sportoló függetleníteni tudja magát a külső tényezőktől, és egyetlenegy feladatra koncentrál, mégpedig a sajátjára, akkor képes lesz kihozni magából a maximumot. És ha ez sikerül, akkor nyugodt lelkiismerettel mondhatja, hogy mindent megtettem. Ennél pedig nem kell több.

Van még egy fontos bejelenteni valóm, mielőtt utatokra engedlek titeket, ez pedig nem más, mint a zászlóvivők személye: a Magyar Csapat zászlaját az olimpia nyitóünnepségén Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd. Kívánom, hogy legyetek erre nagyon büszkék! A csapat többi tagjának pedig azt kívánom, hogy a magyar zászló alatt hozzátok ki magatokból a maximumot, és váltsátok valóra az álmaitokat Párizsban!A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, Magyarország huszonegy sportági szakágban száznyolcvan sportoló fogja képviselni. A judósok közül heten léphetnek majd tatamira az egyéni küzdelmek során, s indulhat válogatottunk a csapatversenyben is!

 

A párizsi olimpia judotornájának programja

Július 27., szombat
Férfi 60 kg
és női 48 kg

Július 28., vasárnap
Férfi 66 kg
(Pongrácz Bence, VS Dunakeszi) és női 52 kg (Pupp Réka, Atomerőmű SE)

Július 29., hétfő
Férfi 73 kg 
és női 57 kg

Július 30., kedd
Férfi 81 kg
(Ungvári Attila, Budaörsi SC) és női 63 kg (Özbas Szofi, BHSE)

Július 31., szerda
Férfi 90 kg
(Tóth Krisztián, MTK Budapest) és női 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE)

Augusztus 1., csütörtök
Férfi 100 kg 
(Vég Zsombor, Ceglédi VSE) és női 78 kg

Augusztus 2., péntek
Férfi +100 kg 
és női +78 kg

Augusztus 3., csütörtök
Vegyes csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina)

Forrás: MOB
Fotó: MOB, Szalmás Péter


2024. 07. 08.

Kapcsolódó hírek

Elhunyt Juhász Mihály
Hosszan tartó súlyos betegség után életének nyolcvanegyedik esztendejében elhunyt Juhász Mihály negyedik danos judomester, a Judo SZK vezetőedzője.
2023. 12. 20.
Tíz magyar érem a győri ifjúsági Európa-kupán
Remek magyar sikereket, hazai éremesőt hozott az ifjúsági korosztály idei utolsó nagy nemzetközi versenye, a győri Olimpiai Sportparkban megrendezett ifjúsági Európa-kupa viadal.
2022. 11. 21.
Kezdődik az olimpiai kvalifikáció!
Pénteken Ulánbátorban megkezdődik a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat, amelynek sikeres teljesítői tatamira léphetnek a 2024-es párizsi olimpia judotornáján. A sorozat első európai eseménye a Grand Slam Hungary lesz, július 8. és 10. között a Pa...
2022. 06. 23.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.