Grand Prix-ezüst és -bronz Almadából

Grand Prix-ezüst és -bronz Almadából

Ragyogó magyar sikerek az IJF World Judo Tour idei nyitányán: Gercsák Szabina ezüstérmet szerzett a portugáliai Almadában megrendezett Grand Prix-viadalon, Sipőcz Richárd a nehézsúlyúak között a dobogó harmadik fokára állhatott!


1177 nap. Nagyon hosszú idő. Több mint három esztendeje, hogy Gercsák Szabina dobogóra állhatott IJF World Tour-eseményen, Flórusz János tanítványa 2018. november kilencedikén Üzbegisztán fővárosában szerzett Grand Prix-bronzérmet, azóta nem sikerült a „tűz közelébe” kerülnie. Pedig annak idején elsöprő lendülettel érkezett meg a felnőttek mezőnyébe, az ifjúsági olimpiai győzelem, a junior és ifjúsági világ- és Európa-bajnoki címek után 2016-ban már GP-döntőt vívhatott, s ugyanabban az esztendőben a kazanyi felnőtt Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott.

A riói olimpiára azonban nem sikerült kijutnia, néhány hónap múlva pedig nagyon nehéz időszak kezdődött számára, makacs sérülésén csak egy komoly gerincműtét segíthetett. A rettenetesen hosszúra nyúló rehabilitációt abban a tudatban kellett végigcsinálnia, hogy egyáltalán nem biztos az élsportos folytatás... Ilyen körülmények között elúszott a tokiói olimpia is, ezt pedig igen nehéz egy élsportolónak megemészteni. A néhány mondatban összefoglalt hosszú esztendők kihívásai után igazán nagy dobás, valóságos visszatérés lett Gercsák Szabina számára az almadai Grand Prix, amelyen a DVTK 70 kilogrammos judósa lehengerlő győzelmekkel jutott el a fináléig: ipponnal nyert az üzbég bajnok Nazarova, a vb-ötödik brit Yeats-Brown és az ifjúsági vb-ezüstérmes holland Visser ellen is, a három összecsapáson összesen kevesebb mint hat percet töltve a tatamin.

Következhetett a döntő, a horvátok nagy reménysége, a junior-világbajnoki ezüstérmes, de már a felnőttek között is Grand Slam-döntőig jutó Lara Cvjetko ellen. A finálét Cvjetko kezdte aktívabban, az első perc végén a magyar judós kapott intést. A horvát továbbra is rendre gyorsabban indított, így a második perc végén sajnos már két intésnyi hátrányban volt a miskolci versenyző. Ezt követően azonban kezdett fogyni a horvát lendülete, kétszer is intést kapott lerántásért. Innen kezdődhetett az aranypontos hosszabbítás, amelyben ismét a rivális indított többet, s fél perc után ez már elég volt számára egy újabb intésre, a huszonhat esztendős Gercsák Szabina így ezüstérmet szerzett.

Az almadai GP első két versenynapján Gercsák Szabina mellett nyolc magyar judós kapott lehetőséget, közülük Rajkai Róbert (81 kg, MTK Budapest) tudott bejutni a legjobb nyolc közé, két győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen végzett az évnyitó nemzetközi tornán.

A háromnapos viadal utolsó napján a 90 kilogrammos Gőz Roland kezdett a mieink közül, de nem tudott továbblépni az első összecsapásáról, az MTK Budapest U23-as Európa-bajnokát az olaszok Eb-bronzérmese, Christian Parlati búcsúztatta.

A nehézsúlyúak között Sipőcz Richárd egy gyönyörű kontrával az utolsó pillanatban csikarta ki a továbbjutást a brazil Nascimento ellen, így a Széchenyi Egyetem SE judósa a szenegáliak óriása, a háromszoros Afrika-bajnok Mbagnick Ndiaye ellen már az elődöntőbe jutásért küzdhetett. A szenegáli hatalmas erejét a győri fiatal jó mozgással ellensúlyozta, judotechnikában pedig felül is múlta, vazaris vezetését a négy perces küzdelmi idő végéig megőrizve harcolta ki a továbbjutást.

Az elődöntőben a japánok jelöltje, a friss junior japán bajnok Nakamura Juta következett, aki aranypontos küzdelemben, intésekkel tudta kiharcolni a döntőbe jutást. Sipőcz Richárd a bronzéremért lépett tatamira az amerikai Christian Konoval ellen. A felek a tavalyi junior-világbajnokságon már összemérték erejüket, akkor Sipőcz Richárd lépett tovább, az amerikaiak kontinensbajnoki bronzérmese nem tudott egyenlíteni Almadában, a húsz esztendős magyar judós megszerezte pályafutásának második Grand Prix-bronzérmét, amely a mieink száztizenegyedik medálja a Grand Prix-viadalok 2009 óta íródó történetében!

Az IJF World Judo Tour már az előttünk álló hétvégén folytatódik, méghozzá a kontinens legnagyobb múltú és legrangosabb viadalával, a párizsi Grand Slam-tornával.

Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Forrás:
Judoinfo 


2022. 01. 31.

Kapcsolódó hírek

Kilenc magyar érem az Európai Egyetemi Játékokon
Remekül szerepeltek a judós hallgatók az Európai Egyetemi Játékokon: a mieink három arany-, három ezüst- és három bronzérem mellett négy ötödik és két hetedik helyezést értek el.
2023. 07. 26.
Újabb GS-érem: Pupp Réka harmadik Antalyában!
Pupp Réka bronzérmet szerzett az Atnatlyában megrendezett Grand Slam-tornán, az Atomerőmű SE judósa ezzel a sikerrel az ötödik helyre lépett előre az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Gőz Roland nagy skalpokat begyűjtve az ötödik helyig jutott a tör...
2023. 04. 03.
Boros Bence és Gőz Roland aranyérmes Szarajevóban
Két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a magyar válogatott a Szarajevóban megrendezett European Open-viadalt, Magyarország negyedik lett az éremtáblázaton!
2021. 09. 20.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.